Obavijesti

News

Komentari 0

Road trip na nogometno natjecanje može biti jedno od vaših najljepših putovanja

Road trip na nogometno natjecanje može biti jedno od vaših najljepših putovanja

Vatrenim navijačima ni iscrpljujuće putovanje u Njemačku ne predstavlja problem s obzirom na uzbuđenje koje ih ondje čeka. No to ne znači da put do nogometne destinacije treba biti monoton. Doznajte kako ga pretvoriti u nezaboravan road trip

VIDEO

Hrvatsku na nogometnom prvenstvu čekaju važne utakmice u tri njemačka grada - Berlinu, Hamburgu i Leipzigu. To da će se velik broj Hrvata za koji dan uputiti u Njemačku bilo je jasno još u prosincu, kad je Bernd Neuendorf, predsjednik Njemačkog nogometnog saveza, izjavio da je Hrvatska jedna od tri zemlje iz kojih dolazi najviše zahtjeva za ulaznice. Dakle, pored Hrvatske, takvo nogometno ludilo jednako je prisutno samo u Albaniji i Turskoj.

No s obzirom na mnogobrojna iznenađenja i postignuća koja su "vatreni" ostvarili proteklih godina, zapravo i ne čudi što nogometna groznica opet trese Hrvatsku. Tako je mnogim navijačima upravo Berlin prva destinacija u koju će se uputiti kako bi podržali repku u utakmici protiv Španjolske, koja je na rasporedu 15. lipnja u 18 sati. Nakon toga Hrvatska čeka Albaniju 19. lipnja u Hamburgu te Italiju 24. lipnja u Leipzigu. 

Kako bi putovanje do ovih gradova proteklo u jednakom veselju, u nastavku donosimo atraktivne usputne lokacije koje se isplati posjetiti, nešto prigristi i malo se odmoriti. Pritom doznajte i koje vas zanimljivosti čekaju u Berlinu, Hamburgu i Leipzigu. 

Zagreb - Prag - Beč - Berlin

Od Zagreba do glavnoga grada Njemačke idealna je ruta koja vodi preko Slovenije, Austrije i Češke (D1/E65). Osim što ćete tako izbjeći područja koja su najviše pogođena poplavama, možete posjetiti mnogobrojne atrakcije koje nude gradovi poput Beča, Praga i Dresdena. Štoviše, ako putovanje možete za koji dan produljiti, neki od ovih gradova možete i pobliže upoznati. 

Primjerice, u Pragu se možete odmoriti i osvježiti se u centru grada, a usput, na Starogradskom trgu, starom 600 godina, također možete uživati u pogledu na povijesne spomenike i zgrade, uključujući čuveni astronomski sat, Staru gradsku vijećnicu i crkvu Naše Gospe pred Týnom. Naravno, ako imate vremena, možete obići i druge znamenitosti, poput Karlova mosta, Praškog dvorca ili Muzeja osjetila.

Pored mnogih bečkih znamenitosti, u ovom gradu svakako vrijedi posjetiti palaču Schönbrunn iz 18. stoljeća, koja sa svojim prostranim parkom i vrtovima privlači nekoliko milijuna posjetitelja godišnje. A želite li pregled dijela Beča u nekoliko minuta, tu je panoramski kotač Riesenrad.

Dresden također nudi svoje atrakcije, poput barokne crkve Frauenkirche Dresden, kao i srednjovjekovnog baroknog dvorca Dresden Zwinger, koji slovi za najznačajniji građevinski spomenik toga grada. 

Lokacija vrijednih pažnje u Berlinu je jednostavno previše, no izdvojili smo neke koje su nezaobilazne, a na samom vrhu liste je Reichstag. Ova povijesno značajna građevina danas je potpuno modernizirana te njeni posjetitelji kroz staklenu kupolu zgrade mogu iz ptičje perspektive gledati gradsku vrevu.

Još jedna zanimljivost Berlina svakako su Brandenburška vrata, ali i memorijalni centar posvećen Berlinskom zidu, odnosno East Side Gallery s impresivnim muralima. Galerija se nalazi između četvrti Wedding i Mitte u Bernauer Straße. 

Berlinski stup pobjede također je poznato obilježje Berlina, a s njegove platforme imate prekrasan pogled na parkove Tiergartena i ostatak Berlina. Visok je 67 metara te okrunjen zlatnim Berlinskim anđelom mira. 

Ako ste u Berlinu s djecom, razmislite i o posjetu nagrađivanoj izložbi "Jurassic World: The Exhibition", koja će trajati do 18. kolovoza. 

Zagreb - Hamburg

Putovanje do Hamburga možete realizirati kroz rutu Hrvatska - Slovenija - Austrija - Njemačka ili ići istom rutom kao za Berlin te potom samo produžiti do Hamburga. No imajte na umu da će putovanje ovim rutama trajati do dva sata dulje nego inače zbog mnogobrojnih radova na cestama uzrokovanih poplavama. 

Prolazite li kroz Austriju prema Njemačkoj, pauzu i odmor od vožnje možete napraviti u malome mjestu Windischgarsten. Ono je smješteno u općini Kirchdorf an der Krems u pokrajini Gornja Austrija, a od 1964. grad je označen kao Luftkurort, odnosno planinsko lječilište.

Posebnost ovog mjesta je u tome što se nalazi pokraj predivnog Nacionalnog parka Kalkalpen, smještenog unutar planinskog lanca Sjevernih krečnjačkih Alpa. A krenete li malo dalje prema Njemačkoj, naići ćete na još jedan dragulj prirode - Nacionalni park Gesäuse u austrijskoj pokrajini Štajerskoj. On je smješten u planinskoj regiji Gornje Štajerske te pokriva velike dijelove lanca Gesäuse unutar Ennstal Alpa i strmi vodeni jaz rijeke Enns.

Odabirom autoceste A9 prije Hamburga možete posjetiti i Hannover. Tamo vas čekaju veličanstveni kraljevski vrtovi Herrenhäuser Gärten, tržnica Marktplatz u središtu povijesnog staroga grada (Altstadt), a svakako vrijedi pogledati i neke od istaknutih građevina.

Jedna od njih je kasnogotička Stara gradska vijećnica (Altes Rathaus) iz 15. stoljeća, a na Trammplatzu u Hannoveru nalazi se veličanstvena Nova gradska vijećnica (Neues Rathaus). Riječ je o jednoj od najzanimljivijih građevina u Hannoveru, a na vrhu je okrunjena kupolastim tornjem visokim gotovo 98 metara, koji dominira na obzoru grada. Na kupolu se možete popeti i s platforme za promatranje dobiti najbolji pogled na grad.

Također, 20 minuta daljnje vožnje dovest će vas do grada Laatzena, koji je dom Muzeja zrakoplovstva te sadrži impresivnu zbirku od 36 potpuno restauriranih zrakoplova, uključujući rijetke primjerke vojnih zrakoplova.

Želite li izbjeći cestarine, imajte na umu da će putovanje trajati još dva sata dulje. No idete li, primjerice, autocestom A7, mjesto koje vrijedi posjetiti svakako je Nürnberg.

Što posjetiti u Hamburgu?

Njemačka državna turistička zajednica objavila je kako je u 2022. Miniatur Wunderland Hamburg bio na prvome mjestu 100 najposjećenijih turističkih atrakcija u Njemačkoj. Ovaj fascinantni najveći model željezničkog sustava na svijetu svakako se isplati pogledati, a jednako će oduševiti i stare i mlade. 

Želite li iskusiti nešto što ne možete pronaći u većini gradova, uputite se kroz Alter Elbtunnel. Ovaj tunel povezuje dvije obale rijeke i praktički ćete prošetati ispod vode. Riječ je o prvom riječnom tunelu u Europi. Još jedna atrakcija po kojoj je ovaj lučki grad poznat je koncertna dvorana Elbphilharmonie, koja je postala svojevrstan simbol grada.

U šetnji gradom obratite pažnju na predivnu arhitekturu i ne zaboravite posjetiti impresivnu crkvu sv. Mihovila. Za predah od grada možete posjetiti jezero Alster, koje građanima služi za odmor i rekreaciju, a u muzeju čokolade Chocoversum kupiti slatki suvenir za svoje ukućane.

Zagreb - Leipzig

Koju god rutu odabrali, do Leipziga ćete uglavnom proći istim putem kao do prethodna dva grada. Rutom D1/E65 prolazite kroz Češku, a ostalim rutama najveći dio puta vozite se kroz Austriju i Njemačku. Leipzig ima znatno manje stanovnika od Hamburga i Berlina, ali i u njemu se nalaze mnogobrojne zanimljivosti koje vrijedi obići. 

Ovaj grad ima bogatu glazbenu povijest. Osim što je rodno mjesto Richarda Wagnera, bio je dom mnogim drugim glazbenicima. Primjerice, crkva sv. Thomasa, koju krasi gotički stil, posebna je po tome što je u njoj čuveni Johann Sebastian Bach vodio crkveni zbor. Pokraj crkve čak se nalazi i najstariji spomenik ovom njemačkom skladatelju.

Spomenik Bitke naroda još je jedno monumentalno zdanje Leipziga, a visok je 91 metar. Jedan je od najvažnijih njemačkih spomenika jer predstavlja posvetu vojsci koja je u Leipzigu zaustavila Napoleona, i to u najvećoj bitki prije Prvog svjetskog rata. U gradu vas također čekaju mnogi muzeji, ali i impresivne građevine, poput Stare gradske vijećnice iz 16. stoljeća, koja je idealan primjer renesansne arhitekture

Kad se umorite od obilaska, uvijek možete svratiti u jednu od najstarijih kavana u Europi u izvornom obliku - Coffe Baum. Otvorena je davne 1717. godine te sadrži više od 500 artefakata koji prate povijest kave i uspon kavanske kulture u pokrajini Saska. Naime, vjeruje se da je upravo ondje počela njemačka opsjednutost kavanama. Putujete li s djecom, razmislite i o posjetu velikom zabavnom parku Belantis. Ovaj park smješten je odmah pokraj Leipziga, a posjetiteljima nudi 60 atrakcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!
NESTALO DVOJE DJECE

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!

Dora je visoka 168 cm, smeđe kose i srednje tjelesne građe, a bila je odjevena u jaknu bež ili crne boje. Fabian je visok 170 cm, ima smeđu kosu, a bio je odjeven u crni donji dio trenirke, duksericu i crne tenisice
UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje
CIPELARILI SU GA

UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje

Kako smo neslužbeno doznali, učenici druge srednje škole sačekali su dječaka te su ga prebili. Policija nam je potvrdila da su odmah izašli na teren