Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Riješite lagani test i saznajte je li vaše dijete pod stresom

Riješite lagani test i saznajte je li vaše dijete pod stresom

Treba se sjetiti i da će djeca u određenim fazama života, poput tinejdžerske dobi, imati intenzivnije i složenije emocije, kao i potrebu za testiranjem granica

VIDEO

Danas se sve veći broj djece i tinejdžera suočava se s anksioznošću i stresom. Novi izvještaj otkriva da sve više mladih dostiže 'kritičnu točku' te završava u bolnici zbog mentalnih problema.

Britanka Natalie Costa zato je osnovala Power Thoughts, program koji pomaže djeci da postanu samouvjerenija, otpornija i snažnija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svjetska prvakinja trenirala je djecu u Omišu 01:00

- Život današnje djece je brži i zahtjevniji, a roditelji imaju sve manje mogućnosti zaštititi ih od vanjskog svijeta. Djeca su također prošla kroz izazove lockdowna, a nakon toga su se vratila u školu punim tempom, bez dovoljno vremena da emocionalno i socijalno nadoknade propušteno - navela je.

Istraživanje pokazuje: 40 posto djece na društvenim mrežama je i više od tri sata dnevno
Istraživanje pokazuje: 40 posto djece na društvenim mrežama je i više od tri sata dnevno

S početkom nove školske godine, Natalie predlaže test kojim možete procijeniti razinu stresa kod svoje djece.

- Odgovorite na pitanja uzimajući u obzir nekoliko proteklih tjedana ili pratite svoje dijete neko vrijeme prije nego što riješite test. Imajte na umu da će djeca u određenim fazama života, poput tinejdžerske dobi, imati intenzivnije i složenije emocije, kao i potrebu za testiranjem granica. Ali nemojte odmah sve promjene pripisivati hormonima - dodaje.

Svoje odgovore temeljite na uobičajenom ponašanju vašeg djeteta u usporedbi sa sadašnjim, uzimajući u obzir bilo kakve velike događaje, poput ispita ili gubitka bliske osobe, objasnila je. (Bodovanje testa: Svaki odgovor 'da' nosi 2 boda, svaki odgovor 'ponekad' nosi jedan bod, a svaki odgovor 'ne' je 0 bodova.)

Svako treće dijete u svijetu danas pati od kratkovidnosti
Svako treće dijete u svijetu danas pati od kratkovidnosti

Riješite kviz:

  • Odlazi li vaše dijete odmah u svoju sobu nakon škole, traži da jede samo u sobi te izbjegava zajedničke aktivnosti poput gledanja TV-a s vama?
  • Je li vaše dijete ljuće nego inače kada gubi u sportu ili društvenim igrama s braćom, sestrama ili prijateljima?
  • Tijekom obroka, kaže li vaše dijete da nije gladno ili da mu se više ne sviđa ono što je prije voljelo?
  • Traži li vaše dijete školske dobi vašu pomoć za jednostavne zadatke koje je inače moglo samo obaviti, poput oblačenja ili rezanja hrane?
  • Ako omiljena majica vašeg djeteta nije čista kada ide na rođendansku zabavu, uzruja li se i jako naljuti, u nesrazmjeru s uobičajenim ponašanjem?
  • Kada vaše dijete ne uspijeva obaviti zadatak poput domaće zadaće, čitanja ili slaganja Lego modela, kaže li za sebe da je 'glupo'?
  • Prestaje li vaše dijete pričati o svojim prijateljima ili događajima iz škole kada dođe kući?
  • Vodi li vaše dijete ili tinejdžer manje računa o svom izgledu i osobnoj higijeni, izbjegava pranje, šišanje ili pranje zuba?
  • Žali li se na odlazak u školu ili pokušava izbjeći pohađanje, iako je ranije voljelo školu?
  • Spava li vaše dijete više nego obično, teško zaspi noću ili se budi u neobičnim satima?
  • Žali li se često na bolove u trbuhu, nogama ili glavobolju?
  • Kada treba otići kod prijatelja ili na društveni događaj koji inače voli, kaže li vam da ne želi ići ili inzistira da pođete s njim?
  • Ljuti li se vaše dijete češće na brata, sestru ili prijatelje zbog sitnica, poput uzimanja igračke ili zadirkivanja?
  • Je li vaše dijete izgubilo interes za igru i zabavu?

Ako ste postigli rezultat od 10 ili više bodova, možda je vaše dijete pod stresom i treba vašu pomoć. Stres se često doživljava kao emocija odraslih, ali u današnjem izazovnom svijetu, sve više djece i mladih suočava se s njim.

Studija otkrila: Djeca pate zbog ovisnosti roditelja o elektronici
Studija otkrila: Djeca pate zbog ovisnosti roditelja o elektronici

Savjeti za smanjenje stresa

Znakovi da je dijete u stresu mogu uključivati promjene u apetitu, spavanje više ili manje nego obično, povlačenje od drugih i veću kompetitivnost.

Evo nekoliko strategija koje možete isprobati za rješavanje uzroka i simptoma stresa:

  •     Smanjite im obaveze – pregledajte njihov raspored i razgovarajte o tome što se može izbaciti kako bi imali više vremena za odmor.
  •     Isključite ekrane – previše vremena na internetu može biti stresno, pogotovo ako su bombardirani vijestima ili obavijestima.
  •     Primijetite sitnice – male frustracije mogu biti simptom većih problema. Obratite pažnju na te sitne znakove i razgovarajte s djetetom.
  •     Odvojite deset minuta – provedite deset minuta dnevno s djetetom u njihovom svijetu, bez ometanja, kako biste ojačali vezu i razumjeli njihove brige.
  •     Naučite ih tehnike disanja – jednostavne tehnike disanja, poput box disanja (udisanje četiri sekunde, zadržavanje daha četiri sekunde, izdisanje četiri sekunde i opuštanje četiri sekunde), mogu pomoći u smanjenju tjeskobe.
  •     Razvijte njihov rječnik emocija – što više dijete može izraziti svoje osjećaje, lakše će se nositi s njima, piše The Sun.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način
OPET SU POSVUDA

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej

Iznenađujuće? Ženama su ovo idealne mjere 'muškog ponosa'
AUTENTIČNA LJESTVICA

Iznenađujuće? Ženama su ovo idealne mjere 'muškog ponosa'

Idealna dužina muškog spolnog organa je od 18,41 do 20,95 centimetara. Dužina penisa manja od 11,43 i veća od 27,4 centimetara okarakterizirana je kao 'nezadovoljavajuća'