Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ribe imaju 283 puta više glista nego što su imale 80-ih godina

Ribe imaju 283 puta više glista nego što su imale 80-ih godina
1

Unazad 40 godina značajno je porastao broj parazitskih infekcija kod riba, a to se odražava i na ljudsku prehranu budući da mnoge od tih riba ljudi konzumiraju svježe u suhiju

Ribe imaju čak 283 puta više parazita nego što je to bilo prije 40 godina. Gliste anisakis mogu zaraziti mnoge morske ribe i druge organizme, kao i morske sisavce poput kitova i dupina, a nalaze se i u sirovoj ribi za sushi, piše Newscientist.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

Mit zdrave hrane: Umjesto da nam čini dobro, uništava nas!

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Chelsea Wood na Sveučilištu Washington u Seattleu s kolegama je analizirala pojavnost gliste anisakis u razdoblju od 1978. do 2015. godine. Tim je prikupio podatke o prosječnom broju parazita u 123 različite studije koje su uključivale ukupni uzorak od 56.778 riba kroz 215 vrsta. Otkrili su da se broj parazitskih infekcija povećao 283 puta tijekom 40 godina.

Anisakis životni ciklus započinje u crijevima morskog sisavca, izlučuje se njihovim fecesom te na taj način dolazi do riba, manjih račića ili krila u fazi larve.

Provjerite kako na pravi način pojesti sushi i pri tom uživati
Provjerite kako na pravi način pojesti sushi i pri tom uživati

- Ako ga riba pojede, on će u obliku ciste nastaniti njezino mišićno tkivo. Kad morski sisavac pojede ribu, nastavlja se životni ciklus gliste - pojasnila je Wood.

I ljudi se mogu zaraziti ovim parazitom jedući zaraženu sirovu, sušenu ili nezamrznutu ribu, no ova glista neće preživjeti u ljudskom tijelu.

Zabranili su mu ulaz u sushi restoran zato što previše jede
Zabranili su mu ulaz u sushi restoran zato što  previše jede

- Kad dođe do ljudskog crijeva, glista neće moći nastaviti životni ciklus - kaže Wood.

No sama prisutnost parazita može potaknuti imunološki odgovor organizma te može izazvati povraćanje, proljev i mučninu. Ipak, znanstvenica ističe kako se ljudi zbog toga ne bi trebali previše zabrinjavati jer su kuhari koji se bave pripremom morskih delicija vrlo vješti u primjećivanju i uklanjanju glista.

- Ja i dalje jedem sushi - istaknula je.

Nije jasan razlog tako naglog porasta parazita, no Wood misli da je to povezano s porastom broja morskih sisavaca od 1970. na ovamo te zakonima koji ih štite od izlova. Vjeruje kako je svemu doprinijelo i zagrijavanje mora

.

Kad se spoje originalni hrvatski dizajn i sushi, nastaje tabushi
Kad se spoje originalni hrvatski dizajn i sushi, nastaje tabushi

- Želimo smanjiti broj glista koje će ljudi pronaći u svojoj ribljoj večeri i to će se vremenom postati velik izazov budući da očekujemo daljnji porast parazitskih infekcija u morskim životinjama - zaključila je Wood.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

 Posebna riblja priča: Istok Zagreba dobio je svoju Fisheriju

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Pokretanje videa...

01:22
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom