Ljudi koji jedu velike količine ribe imaju veću koncentraciju žive u organizmu, no i 15 posto manji rizik od razvoja srčanih oboljenja i infarkta, otkrilo je istraživanje
Riba, unatoč količini žive ima više dobrih nego loših strana
Omega 3 masne kiseline u ribi iznimno su korisne za zdravlje srca, no živa, koje sve više ima u vodi te ulazi u njihov organizam, može imati štetan utjecaj na zdravlje, osobito trudnica i male djece. Unatoč tome, izloženost živi iz ribe ne predstavlja potencijalnu prijetnju za zdravlje, pokazala je opsežna studija provedena na preko 173.000 ljudi u trajanju od 11 godina.
Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard analizirali su koncentraciju žive u noktima ispitanika te iako su oni, koji su jeli više ribe, imali veće količine žive u noktima, nisu imali problema sa zdravljem. Oni s najvišom koncentracijom žive u organizmu imali su oko 15 posto manji rizik od razvoja srčanih oboljenja, što je dokazalo da morska hrana nosi daleko veće koristi za organizam, nego što je potencijalno štetna. Stoga bi jedino trudnice i mala djeca s jelovnika trebali izostavljati ribu poznatu po velikim koncentracijama žive u sebi, poput tune, smatraju znanstvenici.