'Nitko u Sjedinjenim Državama ne zna napraviti ovakve ćevape. Čak ni moja žena nakon 28 god. braka. Dao bih život za nju, ali recept joj ne dam'
Restoran koji nudi sarmu i ćevape postao hit u SAD-u
Bivši zarobljenik ratnih logora u BiH, Ahmet Ališah (51) izbjegao je s obitelji u Ameriku i tamo otvorio autentični bosanski restoran koji nudi isključivo tradicionalna jela iz bosanske kuhinje. Restoran "Chef Alisah's" postao je pravi hit u gradu Tucsonu, u američkoj saveznoj državi Arizoni, a Ahmet kaže da je tajna njegova uspjeha u tajnom receptu za ćevape.
- Nitko u Sjedinjenim Državama ne zna napraviti ovakve ćevape. Čak ni moja žena, a 28 godina smo u braku. Dao bih život za nju, ali recept ne može dobiti - kaže Ahmet. Njegov sin Emir (12), koji će jednog dana naslijediti restoran, jedini zna tajni recept. Osim ćevapa, Ahmetov restoran nudi i druga autohtona jela, poput sarme, tufahije i baklave. Iako nije jedini u gradu s bosanskim jelima, sigurno je, kaže Ahmet, jedini koji nudi isključivo ova jela.
- Postoje restorani koji se nazivaju bosanskim, a prodaju hamburgere i sličnu američku hranu. Ja pripremam jela u tradicionalnim posudama na tradicionalan način. Bez friteza i mikrovalnih pećnica - rekao je kuhar Ahmet, koji je proveo šest mjeseci u ratnim logorima u BiH. Prve četiri godine u SAD-u oporavljao se po bolnicama od višestrukih prijeloma udova i rebara zadobivenih u logoru.