Blagotvorna 'jela na žlicu' podižu imunitet i pomažu protiv umora te manjka energije. Juha je slastan povod da iskoristite okuse mladog povrća
Recepti za fine juhe od povrća
Proljetna juha od sezonskog povrća i samoniklog bilja obrok je pun vitamina i minerala. Grašak, luk, kelj, zelene salate, mrkva, šparoge, divlji češnjak, krumpir, koromač i bob samo su neke od namirnica koje mogu imati glavnu riječ u pripremi kremastih juha ili proljetnih variva. Odličnu gustu juhu možete dobiti i dodavanjem amarantha ili prosa te palente s povrćem.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Pikantna juha od mrkve
Sastojci:
- žlica maslinova ulja
- luk
- 5 mrkvi
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice curry paste
- 2 žličice mljevenoga korijandra
- žličica mljevenoga kumina
- 1/2 žličice ljute tucane paprike
- 4 dl povrtnog temeljca
- 4 dl kokosova mlijeka
- žlica soka od limete
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte narezan luk i nasjeckanu mrkvu dok luk ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckan češnjak, curry pastu, mljeveni korijandar i kumin te tucanu papriku. Kuhajte oko 10 minuta pa ulijte temeljac i kokosovo mlijeko. Smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta, dok mrkva ne omekša. Posolite i popaprite po želji pa maknite s vatre. Kad se malo ohladi, izblendajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Umiješajte sok od limete pa poslužite.
Juha od graška
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- luk
- 2 stapke celera
- češanj češnjaka
- 750 ml pilećeg temeljca
- 170 g graška
- 150 g mladog špinata
- 170 g potočarke
- 1 dl milerama
- sol, papar
- 1/2 svežnja vlasca
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte nasjeckan luk, češnjak i celer. Nakon 10 minuta ulijte temeljac i pustite da zavri. Dodajte grašak, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Dodajte nasjeckan mladi špinat i od stabljika očišćenu potočarku. Kuhajte još 10 minuta pa izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Ulijte 1 dl milerama, posolite i popaprite i pospite sjeckanim vlascem. Poslužite s tostiranim kruhom.
Juha od cvjetače
Sastojci:
- 4 žlice maslaca
- 5 češanja češnjaka
- 2 poriluka
- pastrnjak
- glavica cvjetače
- 2 krumpira
- 4 l pilećeg temeljca
- 3 grančice timijana
- 1/2 svežnja vlasca
- sol, papar
Priprema:
U loncu na zagrijanome maslacu pirjajte narezan češnjak, kolutiće poriluka i pastrnjaka. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte cvjetaču narezanu na manje komade, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar. Izblendajte juhu dok ne postane glatka. Pospite je vlascem i poslužite.