Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Recepti za božićne kolače koji mogu stajati: Linzeri, breskvice, medenjaci, kiflice, paprenjaci...

Recepti za božićne kolače koji mogu stajati: Linzeri, breskvice, medenjaci, kiflice, paprenjaci...
8

Praznično vrijeme nezamislivo je bez poslastica, donosi nam bogatstvo ukusne hrane i recepata za slatka jela pa i ove malene božićne keksiće, a njima ćete posebno razveseliti one najmlađe

Blagdani su pred vratima, čeka nas mnoštvo priprema ukusnih blagdanskih slastica. Već sad započnite potragu za omiljenim kolačićima koje ćete spremiti bez veliki muke, a budite sigurni da ćete u tome i uspjeti. Slatki trenuci neka već sad otpočnu u vašoj kuhinji. Razigrani keksići neka budu radosni dio nadolazećih blagdana uz sljedeće slatke recepte. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mladi Zadranin stvara realistične deserte 01:23

Linzeri

Sastojci: 300 g brašna, 1 jaje, 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 200 g maslaca, 150 g marmelade po želji, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Sve sastojke držite na sobnoj temperaturi, prije početka pripreme. Prosijte brašno i napravite udubinu u koju ćete ubaciti jaje. Pospite šećerom i vanilin šećerom pa dodajte maslac narezan na listiće. Potom zamijesite kompaktno tijesto, omotajte ga folijom i ostavite u hladnjaku, nekih sat vremena.

5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka
5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka

Pećnicu zagrijte na 180°C, a međuvremenu izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga na površini koju ste posli brašnom, na debljinu od par milimetara. Izrežite dvije vrste krugova, jedne bez i jedne krugove s rupom u sredini.

Stavite ih na papir za pečenje i pecite 10-12 minuta. Kad ih izvadite, ostavite da se ohlade na rešetki, pa one bez rupe premažite marmeladom, a na njih stavite keksiće s rupicom, pritisnite i pospite šećerom u prahu.

Breskvice

Sastojci:

Za tijesto: 2 jaja, 500 g brašna (pola oštro, pola glatko), 200 g šećera, pola praška za pecivo, vanilin šećer, 2 dl ulja, ribana korica od limuna, malo mlijeka

Za punjenje: mrvice od dubljenja breskvica, malo mlijeka, malo ruma, pekmez od šljiva ili šipka (ili miješana marmelada), malo mljevenih oraha (nije nužno), malo margarina - sami odredite količinu ovisno o ukusu, bitno je da je punjenje dobre gustoće i finog okusa

Dekoracija: ekstrakt jagode ili maline razrijeđen vodom i ekstrakt breskve, kristalni šećer

Postupak: Napravite smjesu kao za palačinke i stavite je u hladnjak na dva sata, potom izvadite i dodajte ostatak brašna pa zamijesite meko tijesto. Od njega radite kuglice i slažite ih na protvan, na masni papir. Slažite ih tako da bude razmaka između njih jer će se napuhnuti.

Pecite ih na 200 stupnjeva da malo porumene (10-ak minuta). Ostavite ih da se dobro ohlade pa svaku izdubite žlicom.

Krenite zatim sa pripremom punjenja. Pomiješajte sve navedene sastojke pa punite breskvice i spajajte dvije po dvije. Na kraju jednu polovicu svake breskvice uronite u razrijeđeni ekstrakt od jagode ili maline, a drugu polovicu u razrijeđeni ekstrakt breskve pa ih uvaljajte u šećer i slažite na tacnu da se osuše.

10 recepata za slatka i slana jela od kestena: Rižoto, gulaš, špageti, kolači, palačinke...
10 recepata za slatka i slana jela od kestena: Rižoto, gulaš, špageti, kolači, palačinke...

Prhke kiflice

Sastojci: 7 čaša brašna pola glatko, pola oštro (čaša od 1 dl), 6 žlica šećera, 5 žlica mlijeka, 250 g maslaca isjeckanog na šnite, 2 žumanjka, 1 žličica soda bikarbone, naribana korica jednog limuna, pekmez po izboru

Postupak: Dobro zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na dva jednaka dijela, prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena. Potom ga razvaljajte i izrežite na trokutiće, napunite pekmezom, zarolajte i stavite u pećnicu.

Kiflice se peku oko 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva - gotove su kad dno kiflice lagano porumeni. Ostavite ih da se malo ohlade pa posipajte šećerom u prahu.

Božićni medenjaci

Sastojci: 175 g maslaca, 250 g meda, 250 g šećera, 1 žličica sode bikarbone, 500 g brašna, 1 žlica kakaa, 2 žličice začina za medenjake, 1 jaje, listići badema po želji

Priprema: Rastopite maslac, pa miješajući u njemu otopite i med i šećer. Maknite s vatre i pustite da se hladi. Suhe sastojke, brašno, sodu bikarbonu, kakao i začine za medenjake izmiješajte u jednu zdjelu, dodajte u nju razmućeno jaje i otopljeni maslac s medom i šećerom pa umijesite tijesto.

Tijesto treba biti čvrsto i kompaktno, ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Omotajte tijesto folijom i ostavite da stoji u hladnjaku preko noći. Zatim, sutradan zagrijte pećnicu na 200°C.

Na podlozi koju ćete posuti brašnom razvaljajte tijesto, izrežite krugove, utisnite po želji listiće badema, prebacite ih na papir za pečenje i pecite dok ne porumene, otprilike 15-ak minuta, potom ih izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Paprenjaci po receptu naših baka

Sastojci: 1 i 1/4 litre brašna, 1 šalica masti (2 i 1/2 dl), 3/4 litre samljevenih oraha, 2 i 1/2 dl sitnog šećera, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, 2 do 3 velike žlice meda, prstohvat soli te po pola žličice mljevenog papra, klinčića i cimeta

Napomena: u nekim starim receptima (kao u ovom) se spominju litre umjesto kilogrami. Tada uzmite posudu koja na sebi ima ocrtanu mjeru za decilitre i litre te uspite, npr. brašna, koliko je navedeno u receptu.

Postupak: Sve zajedno se pomiješa i zamijesi se tijesto koje se potom ostavi sat vremena na hladnom mjestu. Nakon toga se razvalja na debljinu prsta i prave se oblici raznim kalupima. Nakon što se poslažu na protvan, svaki paprenjak se premaže razmućenim jajetom i peče se kratko na jakoj vatri.

Jedna jabuka na dan odlična za zdravlje, tri jabuke za liniju, a kolači od jabuka su - za dušu
Jedna jabuka na dan odlična za  zdravlje, tri jabuke za  liniju, a kolači od jabuka su - za dušu

Kolačići s maslacem 

Sastojci: 450 g brašna, 300 g maslaca, 150 g šećera, 1 jaje, 1 žličica praška za pecivo, 100 g šećera u prahu, 1 bjelanjak

Priprema: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte na radnu površinu. U udubinu  brašna dodajte jaje te pospite šećerom i maslacem kojeg ćete narezati na listiće. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku minimalno sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na šećerom posutu površinu, na debljinu od pola centimetra i omiljenim božićnim kalupima izrezujte keksiće. Prebacite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici 10-12 minuta.

Dok se kolačići hlade pomiješajte bjelanjak sa šećerom u prahu, prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, odnosno vrećicu kojoj ćete odrezati vrh i kada se ohlade, ukrasite keksiće.

Limun keksi

Sastojci: 250 g brašna, 75 g šećera, 125 g maslaca, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 1 jaje, naribana korica limuna i sok pola limuna

Priprema: U posudi izmiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, zatim dodajte maslac sobne temperature, jaje i naribanu koricu i sok limuna. Sve sjedinite u glatko tijesto, zamotajte u foliju i ostavite pola sata da se hladi. Nakon toga tijesto rastanjite i modlicom izvadite keksiće.

Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste
Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste

Rasporedite ih na pleh preko papira za pečenje i pecite na 180 °C oko 15 minuta, da rubovi blago porumene. Sačekajte nekoliko minuta da se malo rashlade pa ih izvadite na tanjur i pospite šećerom u prahu.

Kad se ohlade, možete vaše kolačiće premjestiti i čuvati u zatvorenoj kutiji desetak dana.

Božićni veseli keksi

Sastojci: 150 g glatkog brašna, 150 g oštrog brašna, 100 g šećera u prahu, 1 žličica praška za pecivo, 1 jaje, 200 g maslaca, 100 g mljevenih badema, 1 žlica kiselog vrhnja, za ukrašavanje čokoladna ili bijela glazura, šećer u prahu

Priprema: Pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Potom dodajte jaje, maslac sobne temperature, mljevene bademe te po potrebi kiselo vrhnje i zamijesite glatko tijesto. Od dobivenog tijesta oblikujte razne keksiće.

Kuhanje s čajem: Izuzetan je u marinadama, ali i kompotima
Kuhanje s čajem: Izuzetan je u marinadama, ali i kompotima

Posložite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko, 20 minuta. Kada se ispeku, kolačiće ukrasite raznoliko kako bi postali veseli, maštoviti i razigrani.

Dio ih jednostavno pospite vanilin šećerom u prahu, dio premažite bijelom, a dio tamnom čokoladnom glazurom. Bijela glazura pripremit ćete tako da vanilin šećer u prahu i sok limuna miješate do željene gustoće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje