Ljeto s Podravkom: Marinirani sir začinjen ružmarinom i paprom savršeno je jelo za početak dana, a fini Caprese s tunom i paštom osvježavajući izbor za ručak
Recept za užitak: Marinirani sir i fini Caprese s tunom i paštom
Marinirani sir
Jeste li već kušali marinirani sir? Uz pravi sir, ili čak dva, glavnu zaslugu dobrog okusa nose fini začini i ulje. Uz sasvim neočekivanu limetu, tu su i očekivani ružmarin, papar i ljuta papričica. No, nećemo vam sve otkriti.
Jednostavno/20 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 200 g feta sira, 200 g paškog sira, 1/2 žlice papra u zrnu, 2 češnja češnjaka, 1 ljuta papričica, 100 g SMS zelenih maslina, 2-3 grančice ružmarina, 350 ml SMS maslinovog ulja, 2 ploške limete
Priprema:
Sir narežite na kocke i stavite u odgovarajuću posudu. Dodajte papar, češnjak narezan na četvrtine, narezanu ljutu papričicu, masline i grančicu ružmarina. Prelijte maslinovim uljem, a na površinu stavite ploške limete. Sir marinirajte dva dana. Poslužite uz popečeni kruh.
Savjet: Zbog manje slanoće, feta sir, po želji, isperite pod mlazom hladne vode, dobro osušite, a zatim narežite.
Caprese s tunom i paštom
Salatu od tune, tjestenine i mozzarelle pretvorite u lagano samostalno jelo, a ostavljeno u hladnjaku osvježavat će vas tijekom cijelog dana u ljetnim mjesecima.
Jednostavno/25 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 200 g Tjestenine (Farfalle) Podravka, 1/4 šalice bijelog balsamico octa, 2-3 žlice svježeg lišća bosiljka, 3 rajčice (500 g), 100 g mozzarelle, 2 EVA Tuna fileti u maslinovom ulju (2 x 115 g), sol, papar, 3 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite je i ohladite pod vodom. U zdjelu stavite narezani bosiljak, na kockice narezanu rajčicu, narezanu mozzarellu i ohlađenu tjesteninu. Lagano umiješajte EVA Tunu filete. Sve zajedno prelijte mješavinom balsamico octa i maslinovog ulja, posolite i popaprite. Poslužite odmah.
Savjet: Ovu salatu možete poslužiti s popečenim kruhom kao lagano samostalno jelo.
Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dipl.ing.nutricionizma
Visoko vrijedna namirnica prisutna u većini svjetskih kuhinja kao delikatesa je sir. Uz to što pružaju izuzetan gurmanski užitak, sirevi su izvor hranjivih tvari i to u oblicima koje organizam može s lakoćom iskoristiti. Sir je koncentrirani izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti. Kazein je osnovna bjelančevina mlijeka, koja se tijekom zrenja sira razgrađuje do esencijalnih aminokiselina potrebnih za izgradnju tkiva, obnovu stanica i organa, funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, a koje je potrebno unositi hranom. Izvor je vitamina topivih u mastima (vitamini A, D, E, K) i u vodi (vitamini B skupine: B1, B2, B6, B12, folna kiselina), ali i mineralnih tvari posebice kalcija, fosfora i magnezija.
Za doručak preporučamo marinirani sir obložen aromatičnim začinima i maslinovim uljem. Ovčji sir bogat je vitaminom A, vitaminima B skupine, kalcijem, magnezijem, fosforom i kalcijem, te vitaminom D koji pomaže da se kalcij iskoristi na najbolji mogući način u organizmu. Feta sir je grčki sir koji se pravi od kozjeg i ovčjeg mlijeka i predstavlja posebnu grupu bijelih, mekih sireva, čije se zrijenje obavlja u rastvoru (salamuri), pogodan je za ljude s intolerancijom na laktozu.
Ručak Caprese ne može bez mozzarelle, odlične namirnice u svako godišnje doba, a posebno ljeti. Ovaj mekan, bijeli sir sadrži bjelančevine koje pogoduju mišićima, nezasićene masne kiseline koje štite srce i krvotok, te vitamin D i kalcij koji jačaju kosti. Caprese ručak nudi talijansku jednostavnost za brzi, lagani obrok.