Papar kao sastojak po kojem je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovom okusu. S ovim aromatičnim kolačićem nećete pogriješiti, a brzo će ga svi zavoljeti
Recept za paprenjake: Lako ih je napraviti, a mogu dugo stajati
U prošlim vremenima paprenjaci su se pripremali tijekom cijele godine, a danas ih pripremamo u vrijeme Božića i Nove godine. Paprenjaci ili medenjaci, nazovite ih kako želite, su mnogima omiljeni ukusni blagdanski kolačići. Bliski su Gingerbreadu i medenjacima, no ipak su jedinstveni i posebni. Osvojit će vas i mirisom i okusom, a nije ih teško napraviti. Plus im je i što mogu dugo stajati.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
S ovim tradicionalnim blagdanskim kolačićima nećete požaliti. Imaju fini aromatični okus, a uz med, u njima se osjećaju i muškatni oraščići i cimet. Dok ih radite cijela kuća će mirisati božanstveno.
Papar kao sastojak po kojem je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovom okusu. Papar i općenito začini su bili egzotični i teško nabavljivi u prošlim vremenima. Zato je ovaj kolač bio poseban i pridavala mu se velika pažnja. Nije bilo kvasca niti podizača tijesta.
Osim što će ih zavoljeti svi, i mali i veliki, ovi ukusni paprenjaci, pašu i uz čašicu crnog vina, a njihov aromatičan okus grije i razveseljava.
Sastojci:
2 jaja, 250 g šećera, 30 g hladne mase od marcipana, 50 g kandirane limunove kore, 250 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žlica začina za paprenjake, 3 žlice trešnjevače, 1 bjelance, prstohvat soli, 200 g šećera u prahu.
Priprema:
Mikserom miješajte jaja i šećer 5 minuta da dobijete pjenastu smjesu. Sitno naribajte masu od marcipana, i narežite kandiranu limunovu koru pa ih umiješajte u masu od jaja. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Prosijte ih na mješavinu s jajima i zamijesite glatko tijesto. Prospite brašnom radnu površinu. Oblikujte od tijesta 60 do 70 kuglica promjera oko 3 cm.
Obložite lim papirom za pečenje, složite paprenjake i ostavite da stoje preko noći. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a prije pečenja donju stranu paprenjaka premažite kistom s ukupno 2 i pol žlice trešnjevače. Pecite kolače oko 20 minuta. Posolite bjelanjke pa istucite čvrst snijeg za ocaklinu.
Postupno umiješajte šećer u prahu i preostalu trešnjevaču. Uronite kolačiće u ocaklinu pa ih složite na limove obložene papirom za pečenje. Stavite ih u isključenu, ali još toplu pećnicu i sušite 3 do 4 minute. Vrlo tvrde paprenjake ostavite 2 dana na vlažnom mjestu da omekšaju. Potom ih stavite u limenu kutiju s kriškom kruha i malom jabukom ili narančom. Ostavite ih najmanje 2 tjedna da se okusi prožmu.