Osim klasičnog posluživanja kesten pirea sa šlagom, od njega možete napraviti još jednu brzopoteznu varijantu. Uzmite male staklenke ili čaše pa redom slažite - čokoladni namaz, kesten pire, šlag
Recept za domaći kesten pire
Posla oko ove jesenske poslastice ima dosta, ali isplati se, posebno ako vas kesteni nisu koštali ništa jer ste ih sakupili u šumi ili dobili od nekoga. Kesten pire možete i zamrznuti pa ga po potrebi koristiti za deserte.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Recept za domaći kesten pire
Sastojci:
- 3 kg kestena
- 500 do 600 ml mlijeka
- 100 do 150 ml ruma
- 40 ml arome vanilije
- 200 g šećera
Priprema:
Kestene najprije malo zarežite nožem (kasnije će ih biti lakše čistiti) pa ih u malo posoljenoj vodi kuhajte 15 do 20 minuta, ovisno koliko su veliki. Ostavite neka se malo ohlade pa im uklonite koru i tanku ovojnicu koja se nalazi između kore i kestena.
Ispasirajte ih pa pomiješajte s vrućim mlijekom u kojemu ste prethodno otopili šećer. Umiješajte rum i vaniliju, prokuhajte još nekoliko minuta. Dobro ohladite i dobili ste fini kesten pire. Umjesto mlijeka možete koristiti vodu.
Rasporedite ga u plastične posudice, stavite u duboko zamrzavanje i koristite po potrebi, kao dodatak kolačima ili jednostavan desert sa šlagom.
Ideja za brzi desert od kesten pirea
Osim klasičnog posluživanja kesten pirea sa šlagom i ribanom čokoladom, od njega možete napraviti još jednu brzopoteznu varijantu.
Uzmite male staklenke ili čaše pa redom slažite - čokoladni namaz, kesten pire, šlag. Završite čokoladnim namazom i pospite lješnjacima ili izmrvljenim keksima. Malo ohladite i poslužite uz desertnu žlicu sa dugačkom drškom.