Obavijesti

News

Komentari 0

Prvi talijanski brod s migrantima stigao u Albaniju

Prvi talijanski brod s migrantima stigao u Albaniju
3

Italiju će dva prihvatna centra koštati 670 milijuna eura u narednih pet godina, centri u Shengjinu i Gjaderu su pod talijanskom jurisdikcijom, a Albanija pruža vanjsko osiguranje

VIDEO

Mornarički brod Libra je u ponedjeljak napustio luku na otoku Lampedusa sa 16 migranata, 10 iz Bangladeša i šest iz Egipta. Migranti su spašeni iz mora nakon što su napustili Libiju i zaputili se u Italiju piše AP. Italija je prošlog tjedna otvorila dva prihvatna centra u Albaniji s namjerom da tamo obrađuje  tisuće zahtjeva za azil.

Italian navy ship Libra arrives with the first group of migrants in Albania

Centri u Albaniji su namijenjeni samo za muškarce, dok se žene, djeca i bolesni dovode u Italiju. Obitelji se neće razdvajati. Iako prihvatni centar u Gjaderu ima mjesta za 3000 migranata, prvo će tamo biti smješteno 400 migranata, nakon par tjedana će se taj broj udvostručiti.

Italija počela sa slanjem migranata u Albaniju
Italija počela sa slanjem migranata u Albaniju

Broj migranata koji stižu do Italije središnjom mediteranskom rutom iz Magreba je pao za 61% u 2024. u odnosu na 2023. godinu. Do listopada ove godine je u Italiju pristiglo 54 129 migranta morskim putem za razliku od 138 947 koji su stigli prošle godine, što je očigledan pad u dolasku migranata. Po petogodišnjem ugovoru koji su potpisali talijanski i albanski premijeri Meloni i Rama, 3000 migranata mjesečno koje talijanska policija pokupi u međunarodnim vodama će biti dovedeno u Albaniju. Migranti će prvo biti pregledani na brodovima.

Italian navy ship Libra arrives with the first group of migrants in Albania

Dva prihvatna centra koštat će Italiju 670 milijuna eura tijekom pet godina. Objektima upravlja Italija i oni su pod talijanskom jurisdikcijom, dok albanski čuvari pružaju vanjsko osiguranje. Prvi centar u Shengjinu, 66 kilometara sjeverozapadno od Tirane koristi se za pregled migranata, a njihovi zahtjevi za azilom se obrađuju u centru blizu bivše vojne zračne luke u Gjaderu. U Albaniji, migranti imaju pravo podnijeti zahtjev za azil u Italiji. Očekuje se da obrada zahtjeva traje najdulje 28 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Susjedi u suzama o ubojstvu: 'Ona je radila probleme, a on je bio dobar. Volio je svog psića'
STRAVA U PULI

Susjedi u suzama o ubojstvu: 'Ona je radila probleme, a on je bio dobar. Volio je svog psića'

Policija je ogradila ulicu u Puli gdje je u jutarnjim satima ubijen muškarac. Kako neslužbeno doznajemo, žena je završila u bolnici. Susjedi kažu kako je ubijeni volio svog psića. Oni će ga sada udomiti