Obavijesti

Show

Komentari 4

Prva dama Kennedy danas bi proslavila 94. rođendan: Osim muža, izgubila je i dvoje djece

Prva dama Kennedy danas bi proslavila 94. rođendan: Osim muža, izgubila je i dvoje djece
8

Početkom 1961. godine John je postao predsjednik, a Jackie prva dama sa samo 31 godinom. U novoj ulozi, njezin prioritet bio je pridobiti narod, ali i biti dobra supruga i majka njihovoj djeci

VIDEO

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis javnosti je bila poznata kao prva dama 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, a danas bi proslavila 94. rođendan.

JFK je imao harem, a Clintona je Hillary zbog seks afera mlatila
JFK je imao harem, a Clintona je Hillary zbog seks afera mlatila

Porijeklom Francuskinja, Jackie je odrasla u bogatoj katoličkoj obitelji, a nakon završetka srednje škole u New Yorku, upisala je studij povijesti, umjetnosti i francuskog jezika. Nakon završenog studija, zaposlila se kao novinarka za Washington Times Herald, a tad je upoznala i Johna koji je u to vrijeme bio senator.

148307289

Njihovo vjenčanje bio je najveći društveni događaj sezone. Vjenčali su se 12. rujna 1953.u crkvi St. Mary's Church u gradiću Newportu na Rhode Islandu. Vjenčao ih je nadbiskup Bostona Richard Cushing, inače blizak prijatelj obitelji Kennedy koji je krstio mnogu njihovu djecu.

Na vjenčanju je nadbiskup Cushing pročitao čak i specijalnu molitvu tadašnjeg pape Pija XII. za tu prigodu. Na ceremoniji je bilo oko 700 gostiju, a na svadbenoj zabavi na obližnjoj farmi Hammersmith čak 1200 uzvanika.

208154479

Par je u braku dobio četvero djece, kćeri Caroline i Arabellu te sinove Johna Jr. i Patricka

Početkom 1961. godine John je postao predsjednik, a Jackie prva dama sa samo 31 godinom. U novoj ulozi, njezin prioritet bio je pridobiti narod, ali i biti dobra supruga i majka njihovoj djeci.

- Ako griješite odgajajući svoju djecu, mislim da sve drugo što radite dobro nije važno - rekla je Jackie početkom mandata.

Inače, Jackie su obilježile brojne tragedije. Godine 1956. rodila je mrtvorođenče, a 1963. umro joj je sin Patrick, dva dana nakon rođenja, zbog problema s plućima. Iste godine u atentatu je ubijen i John.

Kenneth Battelle, frizer Marylin Monroe i Jackie O.: Čovjek koji je kosi dao mekoću i lepršavost
Kenneth Battelle, frizer Marylin Monroe i Jackie O.: Čovjek koji je kosi dao mekoću i lepršavost

Pet godina nakon smrti supruga, prva dama preudala se za Aristotelesa Onassisa, grčkog brodovlasnika i poduzetnika za kojeg je  govorila da je spasio nju i njezinu djecu od najcrnijeg perioda njihovih života. 

Aristotle Onassis

Godine 1994. Jackie je dijagnosticiran rak, a iste godine je i preminula. 

- Jackie Kennedy Onassis bila je uzor hrabrosti i dostojanstva za sve Amerikance i cijeli svijet. Više od bilo koje druge žene svog vremena, osvojila je naš narod i svijet svojom inteligencijom, svojom elegancijom i gracioznošću. Čak i pred nemogućom tragedijom, mirnom je snagom nosila tugu svoje obitelji i cijelog našeg naroda - rekao je bivši američki predsjednik Bill Clinton (76) nakon što je umrla. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Šire se zabrinjavajuće snimke Liama Paynea prije tragedije
PROMOTRILI GOVOR TIJELA

Šire se zabrinjavajuće snimke Liama Paynea prije tragedije

Smrt nekadašnjeg člana grupe One Direction potresala je svijet. Pjevača su u srijedu pronašli mrtvog ispred hotela u Buenos Airesu