Obavijesti

Sport

Komentari 2

Propao plan o plavom kartonu. Stiže novo pravilo za golmane

Propao plan o plavom kartonu. Stiže novo pravilo za golmane

Dugo nismo vidjeli indirektan udarac jer je golman držao loptu duže od šest sekundi, a iduće će sezone testirati pravilo u kojem će golmani moći držati loptu osam sekundi umjesto dosadašnjih šest

Jedna je momčad u vodstvu, a lopta ide prema njihovom golmanu koji ju lagano hvata te se baca u 'upijač' na travnjak i 'krade' vrijeme, a protivnički se navijači pitaju gdje je sad pravilo o šest sekundi koliko bi smio držati loptu u rukama. Gotovo se nikad to nije kažnjavalo, ali trebala bi stići promjena. 

IFAB je tijelo odgovorno za pravila nogometne igre, a nakon što je 'propao' plan o plavom kartonu, 'na mapi' se pojavilo novo pravilo koje bi moglo službeno zaživjeti. Odnosno, radi se o modificiranju već postojećeg pravila.

Lokomotiva i Istra sastali se u 35. kolu SuperSport HNL-a

Dugo nismo vidjeli indirektan udarac jer je golman držao loptu duže od šest sekundi, a iduće će sezone testirati pravilo u kojem će golmani moći držati loptu osam sekundi umjesto dosadašnjih šest. Naravno, to će se moći isprobati u svim rangovima osim prva dva ranga nacionalnih liga. 

Što se samog pravila tiče, sudac će podići ruku kad golman ima pravo na još pet sekundi s loptom u rukama i početi odbrojavati, a ne pusti li loptu na vrijeme - slijedi kazna. Ona bi bila korner ili pak 'ubacivanje' u liniji s jedanaestercem. 

Pula: NK Istra i HNK Gorica u 27. kolu Prve HNL

- Primijetili smo sve veći trend gubljenja vremena u igri, a to se događa kad je lopta kod golmana u rukama. Teška je to situacija za suce jer je teško donijeti odluku za dosuditi indirekt pa povećavamo to vrijeme na osam sekundi, a sudac će odbrojavati da i gledatelji budu svjesni toga. Nadamo se da to znači povećanje broja odigranih minuta - rekao je Ian Maxwell, član upravnog odbora IFAB-a i direktor Nogometnog saveza Škotske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
'Petarda' Reala usred Madrida! Vinicius zabio tri gola Borussiji, Modrić je igrao do 70. minute
LIGA PRVAKA

'Petarda' Reala usred Madrida! Vinicius zabio tri gola Borussiji, Modrić je igrao do 70. minute

Luka Modrić dirigirao je igrom Reala 70 minuta, a njegovi suigrači su nakon nepreciznog prvog poluvremena u nastavku probili čvrstu Borussiju s pet golova!