![Znate li da je ovo meso najpopularnije na cijelom svijetu? Ne, nije riječ o piletini](https://img.24sata.hr/zUtD4J7RXwydMXsUaTCE5Wp2_xU=/414x267/smart/media/images/2022-52/shutterstock-1776999965.jpg)
Arheološki dokazi pokazuju da su ljudi počeli jesti sirovo meso prije otprilike 2,6 milijuna godina. Od tada ga je moderan čovjek pekao, kuhao i pržio te kombinirao s raznim drugim namirnicama. Evo što danas najviše jedemo
Arheološki dokazi pokazuju da su ljudi počeli jesti sirovo meso prije otprilike 2,6 milijuna godina. Od tada ga je moderan čovjek pekao, kuhao i pržio te kombinirao s raznim drugim namirnicama. Evo što danas najviše jedemo
Iako je u Hrvatskoj vrlo rašireno mišljenje da se meso peradi najčešće jede, UN-ova statistika kaže da se od svih vrsta mesa na svjetskoj razini pojede najviše svinjetine. Na drugome mjestu je piletina, koju prate govedina, janjetina i kozletina.
Svinjetina zauzima oko 36% ukupne globalne potrošnje mesa, s tim da je Kina jedan od najvećih proizvođača ovog mesa, a slijede je Europska unija i Sjedinjene Države te sve ove zemlje čine otprilike 76% svjetske proizvodnje svinjskog mesa. A jeste li znali da, uz prehrambenu, ova životinja ima i medicinsku svrhu? Naime, od svinja se proizvodi inzulin i još oko 40 drugih lijekova.
Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, popularna piletina na drugom je mjestu najkonzumiranijih vrsta mesa. Zanimljivo je da piletina originalno nije bila uzgajana za hranu nego za borbu pijetlova i posebne obrede, a danas se u svijetu svake godine uzgoji više od 50 milijardi pilića.
Nakon piletine slijedi govedina, koja sadrži željezo i vitamin B12, a iza mesa emua, losa, bizona i puretine peta je na ljestvici mesa s najviše proteina. Ipak, na drugoj, prestižnijoj ljestvici, je prva. Posebno meso govedine japanski Wagyju najskuplje je meso na svijetu, čiji odrezak može koštati od 120 do 300 dolara, a cijela krava postiže cijenu višu od 30.000 dolara.
Četvrto je mjesto zauzela ovca, jedna od prvih životinja koje je čovjek pripitomio u poljoprivredne svrhe. Danas je ova vrsta mesa najpopularnija u mediteranskim kulturama, a posebno kad ima do godinu dana jer, što je ovca, odnosno janjetina, mlađa, to je meso mekše, a meso starije ovce malo je žilavije i ima intenzivniji okus.
Kozje meso na petom je mjestu najkonzumiranijih mesa u svijetu i, iako nije pretjerano popularno u našim krajevima, ono se smatra najzdravijim crvenim mesom jer je bogato hranjivim tvarima, uključujući proteine, vitamin B12, željezo, cink i kalij. Ovo meso također ima manje kalorija, zasićenih masti i kolesterola od janjetine, svinjetine, govedine i piletine.
Najpopularnijim vrstama mesa, svinjetinom, piletinom i govedinom, može se pohvaliti i Mesna industrija Ravlić, koja već gotovo 30 godina na hrvatske stolove donosi najkvalitetnije meso domaćeg podrijetla. Najnovijim ulaganjem u vlastite proizvodne pogone i farme ovaj osječki proizvođač mesa namjerava dodatno raširiti praksu od polja do stola i pridonijeti razvoju Slavonije. Naime, 2021. godine počela je dogradnja pogona prerade mesa Ravlić te se u prvoj polovici 2023. godine očekuje potpuna realizacija projekta. Dogradnja pogona uključivala je povećanje kapaciteta postojeće prerade mesa za četiri puta, na površinu od 3000 m², što uključuje oko 20 tona dnevne proizvodnje mesa.
Prva investicija u farmu tovne junadi početkom prosinca 2022. godine prošla je sve tehničke uvjete te je počela raditi. Na farmu je do sada pristiglo više od 150 grla tovne junadi pasmine Charolais i Limousin, a do kraja siječnja 2023. godine Mesnoj industriji Ravlić u planu je popuniti farmu s još do 700 junadi.
Njihova moderna farma moći će raditi s ukupno 1000 grla tovne junadi, što im daje priliku da ojačaju i prošire suradnju s više od 300 kooperanata te malih i srednjih OPG-ova s kojima i danas posluju.
Investicija za dogradnju pogona prerade mesa subvencionirana je iz Europskih programa ruralnog razvoja za Podmjere 4.2 "Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda" te vrijedi 7,000.000 eura, od čega se 50% financira kroz bespovratna sredstva iz Europske unije.
Osim što će nastaviti još bolje i više prenositi okuse Slavonije po cijeloj Hrvatskoj, ovim ulaganjem Mesna industrija Ravlić otvara mnogo novih radnih mjesta, čime će značajno pridonijeti gospodarskom razvoju Osječko-baranjske županije.
Inače, Ravlić proizvodi napravljeni su od najkvalitetnijih sastojaka domaćeg podrijetla, a šezdesetogodišnja tradicija jamči kvalitetu, sigurnost i vrhunsku proizvodnju. Njihov mesni asortiman uključuje kvalitetne i svježe slavonske delikatese koje su sačuvale sva prirodna svojstva i bogatstvo okusa - od svježeg mesa do polutrajnih i trajnih proizvoda nastalih prema tradicionalnim recepturama.
S dosadašnjih pedesetak mesnica diljem Hrvatske, koje se nalaze u samom srcu njezina poslovanja, Mesna industrija Ravlić u cijelosti zaokružuje proces od polja do stola. A da je najljepše kupiti meso kod vlastitog mesara kojem vjerujete, zna svaki kupac koji prepoznaje i cijeni kvalitetu i autentičnost u svakome mesnom zalogaju.