Obavijesti

Promo sadržaj

Zdrave i rodne voćke

Zdrave i rodne voćke
5

Zimsko vrijeme je idealno za rezidbu voćaka i nudi nekoliko prednosti. Rezidba je lakša jer na stablu nema plodova i lišća, a manji je i rizik od razvoja štetnika i bolesti

Oblikovanje i uklanjanje grana poboljšava izgled i omogućuje bolje osvjetljenje unutrašnjosti stabla. Doprinosi zdravlju, pravilnom rastu i boljem urodu. Rezidbom se potiče rast novih mladica i cvjetnih pupova, poboljšava krupnoća i kakvoća plodova, a budući da su krošnje prozračne, olakšava i berbu.

Kada počinjemo rezidbu

Najbolje vrijeme za rezidbu voćaka ovisi o sorti. Stabla jabuka i krušaka orezuju se zimi, kada su stabla u fazi mirovanja. Idealno razdoblje je od sredine ili kasne jeseni do ranog proljeća, prije nego što se počnu razvijati pupoljci i cvjetovi. Izbjegavajte obrezivanje tijekom mraza ili kiše kako biste izbjegli oštećenje stabla. Koštuničavo voće poput marelice, trešnje i šljive orezuje se tijekom rasta, odnosno u proljeće i ljeto.

Koristite odgovarajući alat 

Upotrijebite škare za rezidbu, pile ili električne rezače kako biste izbjegli oštećenje stabla. Dezinficirajte alat prije svake uporabe kako biste spriječili širenje bolesti s jednog stabla na drugo. Prije rezanja provjerite jesu li oštrice oštre i osiguravaju li besprijekoran rez. Posječene površine nakon rezidbe zaštitite smolom kako biste spriječili ulazak bolesti ili štetnika.

GARDENA Vrtne škare ExpertCut osiguravaju maksimalnu preciznost pri svakom rezu. Škare daju čiste i precizne rezultate, posebno pri rezanju mladica, svježeg drva i zelenih biljaka, a prikladne su i za rezidbu voćaka.

Kada režete deblje grane dobra je ideja stajati s nogama u širini ramena radi stabilnosti kako biste održali ravnotežu i kontrolu tijekom rezanja. Prije rezanja uhvatite granu jednom rukom kako biste je stabilizirali za kontroliraniji rez. Pri radu pazite na dlanove i prste i ne gurajte škare kroz grane; neka alat odradi posao.

GARDENA Škare AssistCut su idealan alat za udobno rezanje grana s maksimalnim promjerom rezanja od 25 mm. Baterijske škare sa senzorom pružaju dodatnu snagu pri rezanju debljih grana čim otkriju otpor. Kada je baterija napunjena škare AssistCut omogućuju vam čak 1400 rezova. Precizno brušene oštrice od nehrđajućeg čelika proizvedene u Njemačkoj omogućuju precizne rezove za zaštitu biljaka, a škare se potpuno napune u samo 100 minuta s uključenim USB-C kabelom.

Uklonite bolesne i oštećene grane

Uklanjanje bolesnih, oštećenih ili mrtvih grana ključan je zadatak kako bi se spriječilo širenje bolesti i štetnika koji mogu prezimiti na stablu. Prvo počnite s uklanjanjem mrtvih ili oštećenih grana, rezanjem ih sve do zdravog tkiva. Kod većih grana potreban je oprez pri rezanju jer ako se koristi pogrešan alat, grana može prerano puknuti pod težinom i oštetiti zdrave dijelove i koru. Uklonite preguste ili prekrižene grane kako biste omogućili bolje osvjetljenje i ventilaciju zraka.

GARDENA Škare za grane SlimCut s precizno brušenom oštricom prikladne su za obrezivanje krošnji i uklanjanje gustog grmlja pri tlu. Odlikuje ih zaštita od prianjanja pa precizno i ​​besprijekorno režu grane.

Oblikujte krošnju 

Uklonite suvišne grane koje rastu prema unutra, križaju se ili tjeraju prema van. Budite oprezni pri rezidbi i izbjegavajte pretjerano uklanjanje grana jer to može oslabiti stablo. Odstranjuju se svi okomito rastući izboji kako bi krošnja bila prozračnija.

GARDENA Rezač StarCut 160 plus ukupne duljine 3,5 metara nude sigurno obrezivanje grana visoko u krošnjama drveća odmah s tla, bez upotrebe ljestava. Podesivi kut rezanja, kuka za uklanjanje grana, robustan prijenosni mehanizam i izuzetne oštrice samo su neke od značajki koje rad čine jednostavnim.

Zimska rezidba ključna je za dugoročno zdravlje i produktivnost voćaka. Uz pravilan pristup i osnovno razumijevanje procesa moći ćete uživati ​​u obilju ukusnih plodova i prekrasnom izgledu vaših voćaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.