Obavijesti

Promo sadržaj

Zagorski puran - zvijezda blagdanskih specijaliteta

Zagorski puran -  zvijezda blagdanskih specijaliteta
4

Hrvatska 365 Gourmet odabrao je za vas restorane u kojima možete uživati u specijalitetima pripremljenim s vrhunskim hrvatskim namirnicama

Zeleni zagorski bregi odavno su poznati po jednom od najvećih specijaliteta hrvatske tradicionalne gastronomije zagorskom puranu. Fina domaća kuhinja bez ove bi delicije bila nezamisliva, a kada ju se spoji sa svježim namirnicama poput mlinaca ili pečenog krumpira, ova vrijedna gastronomska baština dobiva na još ukusnijem značaju.
Ponuda naših najboljih restorana polako zalazi u blagdansko razdoblje. Tako se na meniju zagrebačkog Okrugljaka već sada mogu pronaći posebni sočni pureći medaljoni u umaku od finih trava uz krokete od krumpira. Uz tematske zapečene zagorske štrukle, ne sumnjamo da upravo u Okrugljaku već sada možete doživjeti dašak prave blagdanske, gastronomske atmosfere.

Roasted Chicken with Potato

Zagorski puran svoje je ime dobio već krajem 16. stoljeća kada je iz Italije stigao u samostan u Lepoglavi gdje su ga pavlini počeli uzgajati. Ova se velika pernata životnija crnog, prošaranog perja odlično snašla na zelenim zagorskim bregima i tako je započela tradicija uzgoja domaćih zagorskih purana.
Neizostavan dio blagdanskog ručka mekog roskastog mesa svakako se najbolje slaže s domaćim mlincima. Pečen u masti i jednostavnim začinima, hrskave korice i divne zlatne boje, zagorski puran postaje zvijezda svakog stola. Osim izvornih mlinaca, odlično će se složiti i uz pečeni krumpir, heljdinu kašu i široke rezance.

Cockerel


U Zagorju purane već tradicionalno pripremaju punjene iznutricama i mliječnim kruhom, premazane masti i tek baznim začinima poput soli, papra i peršina. Neodoljiv spoj domaćih proizvoda daje mirisan rezultat koji bez sumnje okuplja čitavu obitelj oko stola. Cijelog purana možete napuniti i kašom, aromatiziranim kruhom, povrćem ili tek natrljati omiljenim začinima kako bi ga obogatili najboljim aromama.
Nije strano ni spajanje mesa purana s namirnicama poput kestena, badema ili pak soka sezonske naranče koji daju na dodatnoj sočnosti. Naranča će se upravo divno složiti  s tamnijim komadima mesa, nešto jačeg okusa.
Koje su sve namirnice sada u srcu svoje sezone i u kojim restoranima ih možete probati u njihovom najfinijem obliku, provjerite na gurmanskom portalu Hrvatska 365 Gourmet

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Božić iz bajke: Provedite blagdane u elegantnom dvorcu Otočec
PROMO

Božić iz bajke: Provedite blagdane u elegantnom dvorcu Otočec

Ovaj nezaboravan odmor u Hotelu Grad Otočec dostupan je do 12. siječnja 2025.
Black Friday na eurotoner.hr: Iskoristite priliku za najbolje tehnološke ponude!
PROMO

Black Friday na eurotoner.hr: Iskoristite priliku za najbolje tehnološke ponude!

Eurotoner.hr donosi fantastične Black Friday popuste na laptope, tonere, tehnologiju i uredski pribor. Uz svaki kupljeni laptop dolazi i poseban poklon. Ponuda traje kratko – zalihe se brzo smanjuju!
Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29.11.
PROMO

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29.11.

Crni petak u znaku pomaganja zajednici