Obavijesti

Promo sadržaj

Za konobara su bitne prodajne vještine, a sommelijerstvo je posao budućnosti

Za konobara su bitne prodajne vještine, a sommelijerstvo je posao budućnosti
9

Emil Perdec je dvostruki sommelijerski prvak Hrvatske i povjerenik Hrvatskog sommelijer kluba za Istru. Poznati vinski recenzent radi kao direktor hrana i piće hotelskog lanca Plava Laguna, a za 24 sata govori o najbitnijim vještinama za vrhunskog konobara i sommeliera.

Rođen u obitelji koja se oduvijek bavila vinom i odrastao je uz vinograde, odavno je prisutan na hrvatskoj sommelijer sceni, stoga je prava osoba za razgovor o ovom sve popularnijem zanimanju.

Što je najvažnije po vama u poslu konobara, barmena, pa na kraju i sommelijera?

Dobar konobar je zapravo prodavač. Mi često ne znamo ispričati priču, a priča i emocija su to što prodaje. To se da naučiti, ali potrebno je da ljubaznost ipak bude urođena, da osoba ima srce za taj posao.

Svake godine u Plavu Lagunu dolazi mnogo novih ljudi. Mladi danas nisu tako sramežljivi i već u startu barataju barem s engleskim, tako da je komunikacija s gostom već dobra. Ako dobijete nekoga tko je za trojku, lako ga se uz interne edukacije usmjeri do vrlo dobrog ili čak i odličnog. Važno je da im se pruži šansa i da ih se pogura.

Vi ste odgojili u vašoj kompaniji generacije i generacije konobara i barmena. Koja je tajna?

Važna je i selekcija prije zapošljavanja, posebice da je radi netko tko je iz struke. Primjerice mi odabiremo 10 konobara i točno mogu vidjeti koliko će tko biti angažiran u poslu, a jako je važna ustrajnost i da ima volju i želju da uči. Ponosan sam na kolegice i kolege koje sam odabrao i koji danas rade u Plavoj Laguni. I jako mi je drago vidjeti kako rastu i napreduju unutar kompanije.

Kako unaprijediti percepciju turističkih djelatnosti?

Promocija konobarskog zanimanja je definitivno nešto na čemu se treba poraditi, već od samih škola pa na dalje. Posao konobara je predivan posao, sa slobodnim danima i vremenom u svakom danu za sebe. Pogotovo kolegice i kolege koji su došli na sezonu, smješteni su vrlo blizu mjesta rada, odnosno hotela, a time i blizu mora te doista imaju vremena da dio dana provedu na plaži. Osim toga mi ih u Plavoj Laguni educiramo, od tih tehničkih pristupa gostu, do tečajeva engleskog, njemačkog i talijanskog jezika. Čak prolaze i tečajeve neverbalne komunikacije kako bi što bolje mogli prepoznati kako gost reagira i što želi. Osim toga u špici sezone samostalan konobar koji odrađuje puni fond sati ima plaću više od tisuću eura, a ako nije lokalan, osigurani su mu smještaj i prehrana. Tako da zapravo sve što zaradi zadržava za sebe bez ikakvih dodatnih troškova.

Bliži nam se Valentinovo. Koje vino pokloniti partneru?

Treba poznavati preference osobe kojoj se poklanja. Najrealnija opcija je pjenušac ili slatko vino. A tek poslije dolaze moćna crvena vina. Zabluda je da žene piju samo rose.

Ako vas zanima svijet vina, ugostiteljstva i sommelijerstva i želite učiti od najboljih, javite se timu Plave Lagune. Ispunite prijavu na linku http://bit.ly/sezonskiposao i odaberite rubriku konobar.

Plava Laguna traži veći broj sezonskih radnika, stoga se već sada možete prijaviti za mjesto servira, sobarice, kućnog majstora, kuhara, pomoćnog kuhara, recepcionera ili portira te vrtlara ili pak redara na bazenu. Direktna prijava: bit.ly/sezonskiposao

Plava Laguna osigurava najkonkurentnija primanja svojim radnicima u sektoru turizma. Same plaće su drugačije za svako zanimanje, ali samostalan konobar, kuhar ili recepcioner s iskustvom imaju mjesečnu plaću od tisuću eura na više. Plava Laguna je snažan i pouzdan poslodavac s transparentnim i najkonkurentnijim uvjetima rada kako za naše stalne, tako i za sezonske radnike.

Plava Laguna u svom portfelju ima 20 hotela, 9 kampova i 10 apartmanskih naselja u Poreču i Umagu. U svojim hotelima, resortima i kampovima zapošljava 1500 stalnih radnika i 1500 sezonskih radnika različitih zanimanja, a svojim radnicima osigurava prehranu o trošku poslodavca i plaćen smještaj tik uz morsku obalu, kojeg kontinuiranim ulaganjem unaprjeđujemo na visoke razine kvalitete i standarda.

Za više informacija posjetite: https://www.facebook.com/sezonski.posao

Direktno se možete prijaviti na http://bit.ly/sezonskiposao

Specijaliziran Youtube kanal: https://www.youtube.com/@posaouplavojlaguni6760

Video konobar: https://www.youtube.com/watch?v=_8K_leTbwgI

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Završnica Croatia Cupa u daljinskom jahanju u Barbanu: "20 godina Endurancea u HR"
PROMO

Završnica Croatia Cupa u daljinskom jahanju u Barbanu: "20 godina Endurancea u HR"

Ove godine očekuje se oko 30 jahaćih parova koji će u finalnoj utakmici pokušati doći do najboljeg rezultata

KONČAR u Vukovaru proveo novu akciju pošumljavanja dronovima i ručnom sadnjom
PROMO

KONČAR u Vukovaru proveo novu akciju pošumljavanja dronovima i ručnom sadnjom

Nastavak aktivnog doprinosa očuvanju okoliša i brige za lokalnu zajednicu
Povratak zaboravljenog detalja u domove
PROMO

Povratak zaboravljenog detalja u domove

Bilo da je riječ o bezvremenskoj eleganciji ili smjelim stilovima koji zahtijevaju dozu hrabrosti, tepisi se ponovno vraćaju kao nezaobilazni detalj interijera.