Obavijesti

Promo sadržaj

Xi započinje posjet Kazahstanu uz kinesku pjesmu kako bi ojačao partnerstvo

Xi započinje posjet Kazahstanu uz kinesku pjesmu kako bi ojačao partnerstvo
9

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Astanu, Kazahstan, 2. srpnja 2024. na 24. sastanak Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju te u državni posjet Kazahstanu na poziv kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva. Tokayev i skupina visokih kazahstanskih dužnosnika srdačno su dočekali Xija po njegovom dolasku na aerodrom

"Na širokoj i lijepoj zemlji stoji naša voljena domovina. Volimo mir, volimo naš zavičaj. Jedinstvo i međusobna ljubav čine nas čvrstima poput čelika," kazahstanski tinejdžeri pozdravili su u utorak kineskog predsjednika Xi Jinpinga pjesmom koja je poznata u Kini.

Xi je ranije sletio u Astanu radi državnog posjeta Kazahstanu. Također će sudjelovati na 24. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju.

Skupina tinejdžera, u bijelim kostimima, otpjevala je pjesmu "Oda domovini" na kineskom jeziku kao znak poštovanja i srdačne dobrodošlice kazahstanskog naroda za Xija.

Pjesma je napisana 1950. godine, gotovo godinu dana nakon osnutka Narodne Republike Kine. Među Kinezima je vrlo popularna, duboko odjekujući njihovim ponosom i ljubavlju prema domovini.

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Astanu, Kazahstan, 2. srpnja 2024. na 24. sastanak Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju te u državni posjet Kazahstanu na poziv kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva. Tokayev je priredio veličanstvenu ceremoniju dobrodošlice na aerodromu kako bi dočekao Xija. Skupina kazahstanske djece otpjevala je pjesmu "Oda domovini" na kineskom jeziku.

Nakon nastupa, neki od mladih pjevača razgovarali su s Xijem.

"Pozdrav, uvaženi djedice Xi. Dobrodošli u Astanu, Kazahstan... Čast nam je upoznati vas i sviđate nam se," rekla je jedna od tinejdžerica. Također je rekla Xiju da je počela učiti kineski od djetinjstva, jer želi studirati na Sveučilištu Tsinghua u Kini kad odraste.

Xi, koji je diplomirao na Sveučilištu Tsinghua, poželio im je da u budućnosti upišu dobre sveučilišta, rekavši da su dobrodošli studirati u Kini.

Ovo je Xijev peti posjet Kazahstanu otkako je postao kineski predsjednik 2013. godine. Kada je njegov avion ušao u kazahstanski zračni prostor, pratila su ga tri borbena zrakoplova kazahstanskog ratnog zrakoplovstva.

Ova fotografija snimljena 2. srpnja 2024. prikazuje borbeni zrakoplov kazahstanskog ratnog zrakoplovstva koji prati avion kineskog predsjednika Xi Jinpinga nakon što je ušao u kazahstanski zračni prostor. Xi je stigao u utorak na 24. sastanak Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju i u državni posjet Kazahstanu.

Tokayev je dočekao Xija na aerodromu zajedno s timom visokih vladinih dužnosnika, uključujući prvog zamjenika premijera Romana Sklyara i ministra vanjskih poslova Murata Nurtleua.

Dok je kineski vođa silazio niz stepenice aviona, gotovo 100 kazahstanske djece mahala je kineskim i kazahstanskim zastavama, veselo skandirajući "Nihao," što na kineskom znači "zdravo."

U pratnji glazbe vojnog orkestra, Xi i Tokayev šetali su plavim tepihom. Plava je boja pozadine kazahstanske nacionalne zastave i nijansa koju Kazahstanci cijene. U ovoj srednjoazijskoj zemlji, plava simbolizira čisto nebo, mir i prosperitet.

Na aerodromu, Xi je povremeno razgovarao s kazahstanskim predsjednikom, koji tečno govori kineski. U nedavnom intervjuu za Xinhua, Tokayev je rekao da sada redovito čita knjige na kineskom i prati kineski politički i socio-ekonomski razvoj.

Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev priredio je svečanu ceremoniju dobrodošlice kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu na aerodromu u Astani, Kazahstan, 2. srpnja 2024.

Tokayev je počeo učiti kineski dok je bio na fakultetu. Također je studirao na Pekinškom sveučilištu za jezik i kulturu od 1983. do 1984., gdje je postigao vrhunske rezultate.

U pisanoj izjavi po dolasku, Xi je uputio iskrene pozdrave i najbolje želje Tokayevu i prijateljskom narodu Kazahstana u ime kineske vlade i kineskog naroda.

Istaknuo je jedinstvenost partnerstva između Kine i Kazahstana.

"U protekle 32 godine otkako su Kina i Kazahstan uspostavili diplomatske veze, naš je odnos izdržao test vremena i promjene u međunarodnom okruženju, evoluirajući u jedinstveno trajno sveobuhvatno strateško partnerstvo," rekao je Xi.

Xi stiže u Kazahstan u državni posjet i na summit Šangajske organizacije za suradnju s naglaskom na jačanje suradnje.

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Astanu, Kazahstan, 2. srpnja 2024. na 24. sastanak Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju te u državni posjet Kazahstanu na poziv kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva. Tokayev i skupina visokih kazahstanskih dužnosnika srdačno su dočekali Xija po njegovom dolasku na aerodrom.

ASTANA, 2. srpnja (Xinhua) - Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u utorak u Kazahstan u državni posjet i kako bi sudjelovao na 24. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju.

Ovo je Xijev peti posjet Kazahstanu i drugi u manje od dvije godine, nakon njegovog prethodnog državnog posjeta u rujnu 2022. Očekuje se da će ovaj posjet donijeti obnovljeni fokus na višestruke aspekte bilateralnih odnosa i suradnje.

Nazvavši partnerstvo između Kine i Kazahstana "jedinstvenim", Xi je po dolasku izjavio kako je vječno prijateljstvo dviju nacija s vremenom postalo jače te predstavlja primjer solidarnosti, uzajamne koristi i zajedničkog uspjeha među susjednim zemljama.

Tijekom niza planiranih sastanaka s kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevom, očekuje se da će Xi sudjelovati u detaljnim raspravama s ciljem daljnjeg jačanja suradnje između dviju zemalja. Fokus ovih razgovora trebao bi obuhvatiti trgovinu i investicije, razvoj infrastrukture te kulturne i ljudske razmjene.

"Vođe naših zemalja pokrenule su novih 'zlatnih 30 godina' suradnje između Kazahstana i Kine," izjavila je Gulnar Shaimergenova, direktorica Centra za studije Kine u Kazahstanu, referirajući se na zajedničko priopćenje dva državnika tijekom Xijevog posjeta 2022. godine.

S obzirom na to da kazahstansko-kineski odnosi dosežu visoku razinu, vjeruje se da će Xijev posjet Kazahstanu otvoriti nove perspektive za bilateralnu suradnju, dodala je.

Tokom Tokayevove posjete Kini 2019. godine, dvije zemlje odlučile su podići svoje odnose na stalno sveobuhvatno strateško partnerstvo. Govoreći na dnevnom brifingu u Pekingu u ponedjeljak, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da se očekuje kako će Xijev ovaj posjet dodatno ojačati bilateralne odnose.

Produbljivanje međusobnog povjerenja i političkih veza između Kine i Kazahstana pratilo je izvanredan rast njihove trgovinske i ekonomske suradnje tijekom proteklih tri desetljeća.

Kina je bila najveći trgovinski partner Kazahstana u 2023. godini, s dvosmjernom trgovinom povećanom za 32 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 41 milijardu američkih dolara. Ključni izvozni proizvodi iz Kazahstana u Kinu uključuju sirovu naftu, metale i poljoprivredne proizvode, dok Kina Kazahstan opskrbljuje strojevima, elektronikom i potrošačkim proizvodima, prema podacima kazahstanske vlade.

Središnjoazijska država također je postala ključni partner u Inicijativi pojasa i puta (BRI) koju je predložila Kina, a koja ima za cilj povećati povezanost i promicati globalni prosperitet kroz razvoj infrastrukture te olakšavanje trgovine i investicija. U Kazahstanu je 2013. godine Xi prvi put predložio inicijativu Ekonomskog pojasa svile.

"Ovo označava sjajno poglavlje u suradnji u okviru Inicijative pojasa i puta između naših dviju zemalja. Razvoj odnosa Kine i Kazahstana od tada je ušao u novu fazu," izjavio je Xi u potpisanoj kolumni za kazahstanski list Kazakhstanskaya Pravda i međunarodnu novinsku agenciju Kazinform u utorak.

Od tada, dvije zemlje ostvarile su značajan napredak u jačanju povezanosti i ekonomske integracije kroz različite projekte Inicijative pojasa i puta.

Među nedavno završenim i puštenim u rad projektima su vjetroelektrana Zhanatas, hidroelektrana Turgusun te modernizacija rafinerije nafte Shymkent. Ovi razvoji ističu snažnu energetsku suradnju koja potiče razvoj obje zemlje. Kinesko-kazahstanski naftovod i plinovod također operiraju s iznimnom stabilnošću i sigurnošću, osiguravajući konstantnu energetsku opskrbu ključnu za oba gospodarstva.

Ova dinamična partnerska suradnja proširila se i na infrastrukturu prometa, s ključnim transportnim i logističkim centrima poput terminala u Xi'anu, autoceste Zapadna Europa - Zapadna Kina te željezničke linije China-Europe Express, koje djeluju bez poteškoća.

Prema izvještaju Svjetske banke pod nazivom "Južni Kavkaz i Središnja Azija: Studija slučaja Inicijative pojasa i puta za Kazahstan", podrška BRI-u za infrastrukturu prijevoza preko granica koristila je povezivosti Kazahstana.

Kazahstan već više od desetljeća značajno ulaže u poboljšanje vlastite transportne mreže, no zbog ograničenih poboljšanja u olakšavanju trgovine i ograničenja resursa u mnogim susjednim zemljama, te praznine su teško nadomještene.

Fokus BRI-a na proširenje transportne infrastrukture i ekonomske integracije, kao i napor Kine da učinkovitije poveže svoje zapadne i centralne regije s Europom i Zapadnom Azijom, pruža priliku za rješavanje ovih praznina, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

"Izvještaj Svjetske banke zaključuje da će Kazahstan vjerojatno biti među većim korisnicima BRI-a."

U međuvremenu, očekuje se postizanje suglasnosti o produbljivanju kulturnih i ljudskih razmjena tijekom Xijevog posjeta. Obje zemlje već dugo prepoznaju važnost jačanja razumijevanja i prijateljstva među svojim narodima te smatraju kulturne razmjene ključnim stupom njihovih bilateralnih odnosa.

Do sada je potpisan sporazum između Kine i Kazahstana o međusobnom osnivanju kulturnih centara. Kineski i kazahstanski filmaši su su-producirali film pod nazivom "The Composer," koji je njihova prva zajednička produkcija. Implementirani su bilateralni programi za kulturnu suradnju, uključujući kampus kineskog sveučilišta u Kazahstanu, Luban radionicu i centar za tradicionalnu kinesku medicinu.

Zahvaljujući međusobnim dogovorima o reciprocitetu viznih izuzeća, u 2023. godini zabilježeno je ukupno 600.000 prekograničnih putovanja. U prvom kvartalu ove godine, broj posjeta u oba smjera iznosio je 200.000, a očekuje se da će dosegnuti novi rekord, pokazuju službeni podaci s obje strane.

U ekskluzivnom pisanom intervjuu za Xinhua prije dolaska Xija, Tokayev je naglasio važnost kulturnih i ljudskih komunikacija između dviju zemalja, posebno ističući otvaranje ceremonije "Godine turizma Kazahstana" u Kini ožujku u Pekingu.

"Kulturna i ljudska suradnja igra važnu ulogu u jačanju bilateralnih veza i razvijanju prijateljstva između naroda naših zemalja", rekao je.

Kineski predsjednik Xi Jinping stiže u Astanu, Kazahstan, 2. srpnja 2024., na 24. sastanak Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju i državni posjet Kazahstanu na poziv kazahstanskog predsjednika Kassyma-Jomarta Tokayeva. Xija su po dolasku u zračnu luku toplo dočekali Tokayev i skupina kazahstanskih visokih dužnosnika. Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Astanu, Kazahstan, 2. srpnja 2024. godine, kako bi sudjelovao na 24. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju te u državni posjet Kazahstanu na poziv kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva. Tokayev je organizirao svečanu dobrodošlicu na aerodromu kako bi dočekao Xija.  Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Astanu, Kazahstan, 2. srpnja 2024. godine, kako bi sudjelovao na 24. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju te u državni posjet Kazahstanu na poziv kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva. Tokayev je organizirao svečanu dobrodošlicu na aerodromu kako bi dočekao Xija.  Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Astanu, Kazahstan, 2. srpnja 2024. godine, kako bi sudjelovao na 24. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju te u državni posjet Kazahstanu na poziv kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva. Tokayev je organizirao svečanu dobrodošlicu na aerodromu kako bi dočekao Xija. Skupina kazahstanske djece otpjevala je pjesmu "Oda domovini" na kineskom jeziku.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pod sloganom „A vidi lipote“ otvorena nova splitska atrakcija na Marjanu
PROMO

Pod sloganom „A vidi lipote“ otvorena nova splitska atrakcija na Marjanu

Promatračnica, odnosno čelična konstrukcija u obliku krnjeg stošca, visoka je 20 metara, a nalazi se na 150 metara nadmorske visine.

Povratak u školu s EU Youth Cinema: Green Deal
PROMO

Povratak u školu s EU Youth Cinema: Green Deal

Nakon dvije uspješne godine edukacije i podizanja svijesti o pitanjima okoliša i održivosti među mladima u Austriji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, EU Youth Cinema: Green Deal ove jeseni započinje svoje drugo izdanje