Obavijesti

Promo sadržaj

Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever

Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever
14

Sveučilište Sjever dobiva novi kampus u Varaždinu

Ugovor o radovima na objektima novog kampusa Sveučilišta Sjever u vrijednosti 4,5 milijuna eura potpisan je danas u Varaždinu uoči otvaranja UNIN Connect weeka. Planirana je rekonstrukcija i prenamjena dviju zgrada na lokaciji bivše vojarne 7. gardijske brigade Puma u Optujskoj ulici u Varaždinu. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci po odobrenju Vlade, nakon kojih će se u novim prostorijama sveučilišta provoditi nastava iz tehničkih smjerova. Potpisivanju ugovora nazočio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je amandman za ovu investiciju Vlade u Sveučilište Sjever i uputio u Sabor prije godinu dana kao saborski zastupnik.

„Za Sveučilište Sjever kao i za sjever Hrvatske je jako bitno da se šire kapaciteti i jača infrastruktura, kako bi se mogao obrazovati veći broj studenata. Programi iz STEM područja koji se odvijaju na ovom sveučilištu izrazito su važni jer idu u korak s onime što gospodarstvo danas traži,“ rekao je ministar Habijan nakon potpisivanja ugovora.

Da tržište rada traži upravo talente iz STE(A)M područja i da tvrtke koje zapošljavaju te talente imaju konkurentsku prednost na globalnom tržištu – poruka je sa otvaranja Tjedna karijera Sveučilišta Sjever koji traje do 17. svibnja u Sveučilišnim centrima Varaždin i Koprivnica.

„Tri četvrtine studijskih programa Sveučilišta Sjever su iz STE(A)M područja. STE(A)M obrazovanje promiče kritičko razmišljanje, način razmišljanja usmjeren na rješavanje problema i timski rad – ključne kompetencije za buduće radno okruženje, pa ne čudi visoka stopa zaposlenja naših studenata nakon diplome. Mnoge uspješne karijere studenata Sveučilišta Sjever započele su upravo na Tjednu karijera – događaju koji godinama uspješno spaja akademsku i poslovnu zajednicu,“ rekao je Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever i savjetnik predsjednika HGK.

Godišnje Sveučilište Sjever upiše više od tisuću studenata, a više od sedamsto njih studira u STE(A)M području. Programski ciljevi sveučilišta su jačanje zelenih i digitalnih industrija i stvaranje odgovarajućih kadrova, a u funkciji razvoja gospodarstva regije i države.

„Sinergija visokog obrazovanja i gospodarstva jedna je od glavnih odrednica Sveučilišta Sjever, jer želimo naših više od pet tisuća studenata tijekom njihovog obrazovanja što bolje pripremiti za izazove i zahtjeve tržišta rada. Idućeg mjeseca promovirat ćemo gotovo tisuću naših studenata, od kojih će veliki broj njih raditi upravo u tom, zelenom i digitalnom sektoru,“ poručio je rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković i dodao kako ga raduje što sve više sudjeluju i srednjoškolci koji se informiraju gdje nastaviti obrazovanje, kasnije se zaposliti ili kako dobiti stipendiju.

Gospodarstvo Varaždinske županije već više godina je među najjačima u Hrvatskoj s najnižom stopom nezaposlenosti od svega 3 posto. Po vrijednosti izvoza prošle godine županije je bila druga u zemlji s 1,3 milijarde eura, a po vrijednosti BDP-a po stanovniku je u top pet županija.

„Poznato je da okosnicu našeg gospodarstva čini industrija, a za daljnji razvoj nisu nužne samo uspješna industrijska tranzicija i prelazak na digitalno i zeleno poslovanje, nego i jačanje drugih grana gospodarstva kojima će biti otvorena nova, kvalitetnija radna mjesta. Posebno je važno jačanje IT industrije, pa treba istaknuti da je upravo u našoj županiji prošle godine otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj,“ rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Na riječi župana se nadovezao gradonačelnik grada Varaždina, Neven Bosilj naglasivši da se do još boljih rezultata može doći samo u partnerstvu s gospodarstvom i akademskom zajednicom.

Tjedan karijera otvoren je panelom Zelena i digitalna tranzicija u funkciji jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Sudionici, Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja; Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, Bernard Gršić, državni tajnik, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva; Dario Kaurić, savjetnik Uprave tvrtke Odašiljači i veze; Dražen Crnković, direktor tvrtke DUCATI Komponente; Luka Balen, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ivan Soldo, član Uprave HPB-a, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a i Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a razgovarali su o prilikama zelene tranzicije.

„Tvrtka Ducati komponenti je primjer uspješne zelene i digitalne tranzicije, a surađujemo i s akademskom zajednicom u pronalasku kvalificiranih radnika i promicanju inovativnih rješenja. Posebno smo ponosni na inovativne kapacitete u razvijanju rješenja za zelene projekte - sunčanu elektranu SE DUCATI, kojom očekujemo dugoročno ostvariti značajne uštede, povećati konkurentnost i rast zbog čega ćemo trebati još više stručnog, sposobnog kadra“, pojasnio je Dražen Crnković, direktor tvrtke DUCATI Komponente.

Uz generalno pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore, Varaždinske županije i Hrvatske poštanske banke na Tjednu karijera sudjeluje gotovo dvjesto tvrtki i ustanova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Što je zajedničko Polleo Sportu i Vindiji?
PROMO

Što je zajedničko Polleo Sportu i Vindiji?

Upoznajte 'z bregov Polleo Whey Protein – napitak obogaćen whey proteinom

Premijera kazališne komedije „Prekid preko veze“ ovacijama ispunila kazalište Kerempuh
PROMO

Premijera kazališne komedije „Prekid preko veze“ ovacijama ispunila kazalište Kerempuh

Moderna varijacija ljubavnog trokuta, svakidašnje situacije prekida ljubavnih veza ispričane iz novog kuta, nepredvidivi preokreti i vrhunska gluma ispunili su sinoć Satirično kazalište Kerempuh
Dodaci prehrani vrhunske kvalitete - od sada uz posebne popuste
PROMO

Dodaci prehrani vrhunske kvalitete - od sada uz posebne popuste

Vitamini i minerali su važni - to svi znamo. Međutim, nije uvijek lako voditi računa o tome da ih sve unosimo u organizam u potrebnim količinama.