U autentičnom području grada Vrgorca u poljima Jezero, Rastok i Bunina zasađeno je preko 3 700 000 čokota loze od čega je 310 000 čokota stolnog grožđa, što Vrgorac čini jednim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj.
U najvećem hrvatskom vinogorju očekuje se berba grožđa izuzetne kvalitete
Polje Jezero je jedna od najiskorištenijih površina i svake godine donosi visoku kvalitetu stolnog i vinskog grožđa - većina stolnog grožđa u Hrvatskoj proizvede se upravo u Vrgorcu.
Berba je već u tijeku kod ranih sorti vranac, pošip i chardonnay dok će berba ostalih sorti krenuti u sljedeća dva tjedna. Kvaliteta sirovine za proizvodnju vina je izuzetne kakvoće te se očekuje količinski prosječan urod i nadprosječna kvaliteta vina. Vrgorski vinari svoja etiketirana vina plasiraju na tržište u istoj nadprosječnoj kvaliteti. Njihova vina otkupljuju restorani s područja Makarske rivijere kao i vinoteke diljem Hrvatske. Cilj Grada Vrgorca i Udruge vinara i vinogradara je stvaranje brenda kroz autohtone sorte vina, kojim će privlačiti manje grupe posjetitelja tijekom cijele godine. U Vrgorcu već postoje kušaone, a vinari grade vinska izletišta u svojim vinogradima, gdje se turisti mogu upoznati sa svim čarima proizvodnje i sazrijevanja ovih već dijamantnih vina.
Osim toga, ove godine je podignut matičnjak dviju bezvirusnih, autohtonih sorti – bijele sorte zlatarice i crne sorte trnak. Rezultat je to dvogodišnje suradnje Grada Vrgorca sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom koji vodi projekt podizanja matičnjaka bezvirusnih klonova sorti zlatarica vrgorska i trnak s ciljem njihove pune revitalizacije. Zahvaljujući ovom matičnjaku koji će omogućiti proizvodnju pupova određenih po kvaliteti dokazanih klonova, za tri do četiri godine moći će se proizvesti bezvirusni sadni materijal za podizanje novih nasada, ali će se i unaprijediti spoznaje u procesima vinifikacije.
Kako se ove godine očekuje još veća kvaliteta grožđa, opstanak vrgorskih vinara na tržištu bit će vjerojatniji. Također se očekuje i da će više visokokvalitetnih vrgorskih vina moći nositi oznaku Vrgorac Quality. Sama oznaka za cilj ima i pomoć proizvođačima i postizanje prepoznatljivosti Vrgorca kao poljoprivredne i gastronomske lokacije. Oznaku mogu dobiti samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Vrgorca, a koja zadovolje visoke propisane kriterije. Ona se potom može koristiti na pakiranjima i etiketama proizvoda te na promotivnim materijalima, a takav pokazatelj kvalitete može biti značajna prednost u vremenima u kojima se nalazimo.
Naime, zbog epidemiološke situacije mnogi restorani i hoteli neko vrijeme nisu radili, tako da se prilika morala tražiti na drugim mjestima i kroz druge kanale promovirati kvalitetu vrgorskih vina, na tržištu koje će uskoro postati prezasićeno proizvedenom količinom koja nije mogla pronaći put do krajnjih korisnika u jeku sezone. Oznaka Vrgorac Quality će zasigurno biti dodatna vrijednost koja osigurava kupcima da su ta vina visokokvalitetna i koja će izdvojiti proizvode vrgorskih vinara od jake konkurencije te tako omogućiti da ova vina dođu na stolove i u čaše pravih znalaca i vinskih entuzijasta.
Pronašli smo mjesto za uživanje u jesenskim danima, za večernji izlazak ili popodnevnu kavu
Sebastian Walukiewicz i njegov put od Gorzówa do Torina
Blizu pola Hrvata kupuje i plaća online. Zašto niste među njima?