Obavili ste ovotjednu kupnju, hladnjak je dupkom pun, no nakon samo nekoliko dana lisnato povrće počelo je venuti, a voće se sušiti. Ako vam se ova situacija učestalo ponavlja, vjerojatno je razlog nepravilno čuvanje namirnica
Super trikovi: Na ova 3 načina produljite namirnicama rok trajanja i do nekoliko tjedana
Powered by Shopaj
Koliko vam se puta dogodilo da ste planirali kupnju namirnica sukladno obrocima koje ste htjeli pripremati u nadolazećem tjednu, no onda vam se dogodio - život? Stresna svakodnevica, poslovne obaveze i dječje aktivnosti često pomrse planove, a namirnice koje ste htjeli iskoristiti počnu propadati. U budućnosti biste mogli razmisliti o efikasnijem planiranju, ali i o pravilnom čuvanju namirnica. Donosimo vam tri načina na koje možete produljiti rok trajanja hrani.
1. Zamotajte lisnato povrće
Lisnato povrće vrlo je osjetljivo i, ako se ne čuva ispravno, ubrzo postane beživotno. Da biste produljili vijek trajanja, primjerice, zelenoj salati, kelju, špinatu ili blitvi, potrebno je isprati ih vodom, zamotati u papirnati ubrus i odložiti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku. Pripazite i na voće poput breskvi, nektarina i avokada jer, nakon što sazru, vrlo brzo počnu truliti. Kao i lisnato povrće, i ove voćke držite u hermetički zatvorenim posudama u hladnjaku kako ne bi izgubile vitamine.
2. Trik sa zamrzavanjem
I ptice na grani znaju kako zamrzivač u većini slučajeva spašava stvar s hranom, a trik koji slijedi dodatno će vam ubrzati i pripremu obroka. Mrkvu, celer, tikvice, brokulu, cvjetaču ili špinat nasjeckajte, a potom blanširajte u kipućoj vodi od 1 do 2 minute. Nakon što kratko odstoje, ove namirnice stavite pod hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja prije zamrzavanja. Ovakva poharana osigurat će da povrće ostane hrskavo, a isti trik možete isprobati i sa začinskim biljem.
3. Odvojite plinovitu hranu
Namirnice poput češnjaka, krumpira, luka, banane i jabuke ispuštaju plin, tzv. etilen, koji ubrzava sazrijevanje drugog voća i povrća. Ove namirnice izbjegavajte zajedno pohranjivati u smočnici. Umjesto toga, pohranite ih u zasebne vakuumske posude ili vrećice i stavite u hladnjak. Zanimljivo je da, ako luk čuvate u hladnjaku, neće vas rasplakati prilikom idućeg rezanja!
A na portalu najboljih ponuda možete pronaći odlične stvari kojima možete produljiti rok trajanja namirnica i olakšati si život!
Za kućanstva u kojima se često vakuumira veća količina namirnica odjednom (kolinje, usjevi iz vrta), vakuumski aparat SV2000 posao će obaviti brzo i kvalitetno. S druge strane, najbolji odabir pri spremanju zimnice ili pohranjivanju svježeg i suhog mesa s kolinja upravo je STATUS set vrećica za vakuumiranje, koji se sastoji od 35 komada vrećica dimenzija 110 x 500 mm. Povrće i voće možete spremiti u STATUS vakuumskim posudama koje na poklopcu imaju timer za označavanje roka trajanja hrane ili datuma pohranjivanja.
Za dulji rok trajanja i bolju kvalitetu, svoje namirnice pospremite u novi Electrolux samostojeći kombinirani hladnjak koji ima 40% brže hlađenje uz ColdSense. Hladnjak je kategoriziran energetskim razredom E, a njegov integralni sustav LowFrost održava temperaturu zamrzivača radi sprečavanja i nakupljanja leda. Ako odlučite kupiti ga do 19. travnja ove godine, uz njega dobivate akumulatorski usisavač Electrolux EERC73EB.