Obavijesti

Promo sadržaj

Srpanj u Zagrebu u znaku folklora

Srpanj u Zagrebu u znaku folklora
2

Počinje međunarodni spektakl folklora: Uživat ćemo u više od 40 sastava na ljetnim pozornicama

Na Trgu bana Josipa Jelačića, Europskom trgu i Zrinjevcu svi Zagrepčani i posjetitelji njihova grada moći će od 19. do 23. srpnja uživati u 57. Međunarodnoj smotri folklora Zagreb - najuglednijoj manifestaciji folklornog amaterizma u Hrvatskoj, posvećenoj njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine

Ljeto u Zagrebu je kao stvoreno za večernja druženja uz drage ljude i zabavna događanja na otvorenome. Rezervirajte si stoga 19. do 23. srpnja jer će vas ta čarobna četiri dana kroz ples, glazbu i vizualno nadasve privlačan performans zabavljati više od 40 domaćih, ali i stranih folklornih skupina iz Europe, Gruzije, Indije i Turske. Riječ je, naravno, o Međunarodnoj smotri folklora Zagreb, koju glavni grad Lijepe Naše tradicionalno priređuje od 1966. godine. Centralna svečanost Smotre održat će se 21. srpnja na Trgu bana Josipa Jelačića, a nastupi će se moći pratiti i na pozornicama Europskog trga i Zrinjevca.

Tema ovogodišnje najveće i najprestižnije smotre folklora u Hrvatskoj je “Sto godina pokupske ekspedicije”, koju naglašava i slogan: “Živa sjećanja cijelog svijeta”. Osim samog naziva, kako bi sjećanje na tu glasovitu ekspediciju ostalo živo, novi vizual Smotre ima kolorističku shemu inspiriranu bojama pokupskih nošnja, a KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog, KUD Sveti Antun Pokupska dolina iz Donjeg Mekušja i drugi svojim će nastupima ovog ljeta oživjeti folklornu priču pokupskog kraja. Priču o pokupskoj ekspediciji najbolje zna Etnografski muzej Zagreb, čija je mala, ali entuzijastična skupina zaposlenika i suradnika prije točno sto godina otišla na avanturu, koja se čak i danas spominje u povijesnim krugovima. Sa željom da istraže način života i kulturno-umjetničku baštinu sela u Pokuplju, u četiri su tjedna kajacima prešli udaljenost od stotinjak kilometara. Istraživačka družina kustosa, slikara, njihovih prijatelja i dama, obišla je 34 sela uz obalu Kupe te na tom putu prikupila brojne priče, stotine povijesno vrijednih predmeta i osamdesetak fotografija. Zbog njihova nevjerojatnog pothvata, danas s velikom sigurnošću možemo znati kako je izgledao predindustrijski način života u selima Pokuplja.

Osim što će prenositi živi prikaz folklorne baštine Pokuplja, ali i drugih dijelova Hrvatske, ljetne zagrebačke pozornice poslužit će i kao sjajna kulisa za fotografije koje će, nadaju se organizatori, izvođači i povijesni entuzijasti, obići svijet i upoznati ga s bogatom hrvatskom kulturnom tradicijom.

Više informacija može pronaći na stranici https://msf.hr/.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.