Treba priznati da većina ljudi ne zna tajne roštiljanja. Zvuči poznato? Roštiljanje zahtijeva i malo vještine, no savladavanje tih tehnika pružit će ti posebno mjesto časti među tvojima
Spremamo roštilj: žarimo i palimo u gajbi
Ništa nije iritantnije od punca koji ti komentira vatru, frenda koji misli da zna recept za bolju marinadu ili kuma koji zna točno u kojem je trenutku meso idealno pečeno, a ti ga baš, kao za vraga, uvijek prepečeš. „Malo mi je suho“ su riječi koje ćeš čuti eventualno preko video poziva, i to samo ako si dovoljno dobro raspoložen da ne stisneš mute audio.
Treba priznati da većina ljudi ne zna tajne roštiljanja. Kremirane kobasice? Prepečene pljeske? Karbonizirani ćevapi? Zvuči poznato? Roštiljanje zahtijeva i malo vještine, no savladavanje tih tehnika pružit će ti posebno mjesto časti među tvojima.
Dosad si bio odgovoran za sva gladna usta koja su se našla na roštiljadi, danas si odgovoran za svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko tebe. U nastavku donosimo kratak vodič do savršenog roštilja u kućnoj radinosti. Naoružan ovim savjetima žarit ćeš i paliti kao pravi roštilj-majstor!
NABAVI PRAVI ROŠTILJ
Nemamo ništa protiv plinskih roštilja, ali na njima nećeš dobiti poseban dimljeni okus. Ako roštiljaš u svom dvorištu, nabavi si pravi grill na drveni ugljen. I obavezno imaj poklopac. Zašto? Održava temperaturu ujednačenom te zadržava sočan okus i fin miris mesa. Nemaš dvorište? Uz malo mašte i vještu ruku i pećnica može napraviti čuda.
PRIČEKAJ PRAVI TRENUTAK ZA GRILLANJE
Roštiljanje zahtijeva strpljenje i koncentraciju – baš tim redoslijedom. Trebaš pričekati da se plamen ugasi. Ugljen treba biti bijel i vruć - to je izgled koji zove na roštiljanje. Namaži meso, otvori Karlovačko. Nazdravi među svojima.
NABAVI NAJBOLJE ALATE
Svima nama se, barem jednom, kobasica otkotrljala niz roštilj ili je pljeska kliznula preko ruba roštilja. Bilo bi mudro nabaviti pristojnu držaljku za grill, kao i rukavice za pećnicu. Jedini alat koji jednostavno moraš imati je pristojan par kliješta - ona ti pružaju najviše kontrole i smanjuju šansu da ispustiš nešto između roštilja.
MARINIRAJ MESO
Svi znamo frazu "ostavi meso da odleži par sati ili, još bolje, preko noći.“ To pravilo vrijedi tim više ako pričamo o roštiljanju. Najbolje je da unaprijed pripremiš marinadu, a meso premazuješ svakih 10 minuta dok se ono peče. Na taj način ćeš dodati vlage, meso će zadržati aromu dima i bit će nježno karamelizirano. Otvori drugo Karlovačko, zaslužio si.
IMA TOGA JOŠ!
Ako želiš znati više o pripremi savršenog roštilja, Prati Chill&Grill program i nauči male tajne velikih majstora. Nauči sve o marinadama, ćevapima, rebarcima… Šogora možda još ne možeš zagrliti, ali mu možeš ponuditi kotlet na žaru. A puncu pljesku. Za svakoga ponešto. Roštiljaj odgovorno uz omiljeno društvo, a omiljeno Karlovačko pivo naruči na www.narucipivo.hr. Pridržavaj se uputa nadležnih institucija i nazdravi malo drugačijoj sezoni roštiljanja.
Ostanimo odgovorni, ostanimo među svojima. Žarimo i palimo u gajbi!
Veliki uspjeh Mljekare Livno na World Cheese Awards 2024.
Višegodišnji program katastarskih izmjera otvara vrata razvoju i investicijama
Danas ne bih bila među živima da nisam koristila biljne pripravke