Obavijesti

Promo sadržaj

Priprema, pozor, sad! U nedjelju iz centra metropole u 9 sati kreće 32. Zagrebački maraton

Priprema, pozor, sad! U nedjelju iz centra metropole u 9 sati  kreće 32. Zagrebački maraton

No dan prije utrke za odrasle, u subotu, 12. listopada, Trg bana Josipa Jelačića postaje pravo dječje igralište. Dobro došli su svi mališani - od vrtićke dobi do učenika osnovnih škola, zaključno sa 6. razredom

Sve je spremno za 32. Zagrebački maraton koji starta u nedjelju 13. listopada u 9.00 sati s Trga bana Josipa Jelačića, dok utrka Garmin 10 kilometara kreće u 8.45 sati, s istog mjesta. Prijavljeno je više od 5500 trkača koji će u dobroj atmosferi startati s Trga bana Josipa Jelačića u 9 sati. Bit će  bodreni iz mnogobrojnih navijačkih punktova.


- Novina  ovogodišnjeg Maratona je prije svega potpuno nova staza za koju smo dobili certifikat svjetske atletske organizacije. Nova staza koncipirana je tako da se drugi dio maratonske utrke trči središtem grada kako bi maratonci najteži dio utrke trčali u dobroj navijačkoj atmosferi kroz mnogobrojne navijačke punktove - kaže Srećko Opašić, tajnik Zagrebačkog atletskog saveza. 
Napominje i da iza svakog maratonca stoji veliki trud.  Pripreme za maraton nisu jednostavne, znatno se razlikuju od priprema za kraće utrke. Iziskuju puno vremena jer se trče puno duže kilometraže kao bi se organizam priviknuo na napore koji ga očekuju u utrci. U toj situaciji bitni su svi detalji vezani za trening, od preciznog i dobro izbalansiranog plana treninga, prehrane, opreme.  Po ulasku u cilj svaki natjecatelj dobit će izotonično piće, voće, pivo, pasta party obrok i medalju, a prije utrke startni paket s poklonima sponzor.  


No dan prije utrke za odrasle, u subotu, 12. listopada, Trg bana Josipa Jelačića postaje pravo dječje igralište. Dobro došli su svi mališani - od vrtićke dobi do učenika osnovnih škola, zaključno sa 6. razredom. Start je na Trgu bana Jelačića u 12 sati. Za mališane od 2 do 5 godina bit će i kratka ruta od 50 metara, u kojoj mogu sudjelovati s roditeljima, ali i duža, od 100 metara. Dječaci i djevojčice prvih i drugih razreda trčat će 200 metara, trećaši i četvrtaši 400, a petaši i šestaši 600 metara. Osim sportskog dijela, djeca će imati facepainting, a prije početka utrke pjevat će im zborovi Središće i Šarene loptice. Očekuje ih veseo i šaren dan pun pjesme i plesa, ali i dobrih djela.
Trčat će se za udrugu Jedra u okviru Svjetskog dana zdravlja pluća. Udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća Hrvatske Jedra osnovana je 31. listopada 2007. godine, uz potporu Hrvatske lige protiv raka kao krovne organizacije.

-  Ova podrška omogućava nam da nastavimo s našim radom na poboljšanju kvalitete života oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća. istovremeno podižemo svijest o važnosti zdravlja pluća i prevencije bolesti, važnosti odaziva na rani probir za rak pluća.  Sudjelovanje u maratonu simbolizira našu zajedničku borbu i solidarnost s pacijentima, te promiče zdraviji način života za sve. Hvala zagrebačkom maratonu i svima koji će nam se pridružiti u subotu čeka nas puno dobre energije, zabave, učenja i druženje - rekla je Sandra Karabatić, predsjednica udruge Jedra. 

Zagrebački maraton pokrenut je 1992. godine na inicijativu tadašnjeg Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran i tada nitko nije ni slutio u što će se maraton pretvoriti. Tada je bilo svega 70 trkača, a danas je priznati sportski događaj koji je 2020. godine dobio svjetsko priznanje World Athletics. Zagreb maraton je dobio i Bronze label te tako postao jedini hrvatski maraton na svjetskoj listi priznatih utrka za kvalifikacije (OI, SP, EP…).

Sva događanja oko Zagrebačkog maratona pratite na Facebook Instagram profilu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatski liječnici o mjerenju krvnog tlaka: Evo što utječe na rezultat i kako se pravilno mjeri
PRAVILNO MJERENJE TLAKA

Hrvatski liječnici o mjerenju krvnog tlaka: Evo što utječe na rezultat i kako se pravilno mjeri

Za pravilno mjerenje tlaka nije svejedno niti u koje doba dana tlak mjerite, jeste li se prethodno malo opustili te je li riječ o prvom mjerenju ili srednjoj vrijednosti od tri mjerenja, komentiraju liječnici

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će razmišljati o preseljenju, a Ribe skinuti višak kilograma
Od 13. do 19. listopada

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će razmišljati o preseljenju, a Ribe skinuti višak kilograma

Vodenjacima predstoje čarobni susreti. Rado će se odazivati na brojne pozive i uživati u društvu odabranih ljudi. Neki će se i strastveno zaljubiti, možda u osobu koja je često prisutna u njihovom društvu
Sopić za 24sata o zvijezdi Hajduka, Dinamu... 'Nisu me zvali, ali klupa mi neće pobjeći'
ČEKA NOVI ANGAŽMAN

Sopić za 24sata o zvijezdi Hajduka, Dinamu... 'Nisu me zvali, ali klupa mi neće pobjeći'

Plus+ 'Olić je trebao zvati Durdova, Dinamo će se mučiti u HNL-u i trebao je Jakiru dati još jednu šansu, Petar Sučić igrač je za njemačku ligu, Matanovića bi svaki trener želio, a zbog stadiona bi ih sve trebali biti sram!'