Obavijesti

Promo sadržaj

Pravo je vrijeme da istražite Medvednicu!

Pravo je vrijeme da istražite Medvednicu!
9

Park prirode Medvednica, omiljena je izletnička destinacija mnogih Zagrepčana i turista, koji svoje slobodno vrijeme provode uživajući u prirodnim ljepotama Medvednice

Najveće atrakcije za posjetitelje u Parku su: špilja Veternica, Rudnik Zrinski i Centar za posjetitelje Medvedgrad.

Špilja Veternica – tajanstveno podzemlje Medvednice

Na samo devet kilometara udaljenosti od središnjeg zagrebačkog trga skrivaju se čuda špilje Veternice. Najduža špilja u sjevernoj Hrvatskoj, proteže se kroz karbonatne stijene jugozapadnog dijela Medvednice, s istraženih impozantnih 7128 metara. Ovaj geomorfološki spomenik nije samo čudo prirode, već i riznica paleontološkog i arheološkog značaja.

Za one željne istraživanja, prvih 380 metara špilje Veternice posebno je uređeno za turistički posjet. Vođeni obilasci nude putovanje kroz vrijeme, gdje posjetitelji uče o prošlosti špilje, procesima koji su je oblikovali i jedinstvenim ekosustavima u njoj. Obilasci također naglašavaju ulogu špilje kao staništa za šišmiše i druge podzemne vrste. Pridružite nam se u istraživanju ovog skrivenog dragulja i zapamtite svaki posjet pridonosi stalnim naporima zaštite i očuvanja ovog izvanrednog podzemnog ekosustava.

Otkrivanje tajni Rudnika Zrinski: Putovanje kroz vrijeme

Odškrinite vrata prošlosti posjetom Rudniku Zrinski i otkrijte doba kada je rudnik brujao od aktivnosti rudara. Uz interpretaciju vodiča posjetitelje dočekuju drvene skulpture u prirodnoj veličini koje prikazuju rudare i njihovog vođu, Bergmeistera.

Ove figure stoje kao tihi pripovjedači, prenoseći svakodnevni život i naporan rad onih koji su nekoć radili pod zemljom u potrazi za mineralom galenit kojemu je najvrjednija primjesa srebro. Rudarski alat i edukativne ploče raspoređene po rudniku nude detaljne ilustracije i objašnjenja procesa rudarenja. Ove ploče, u kombinaciji s autentičnim zvukovima kapanja vode i ritmičkim zveckanjem čekića, stvaraju impresivno iskustvo, prenoseći posjetitelje u prošla vremena. Stoga sljedeći put kad budete u blizini planinarskog doma Grafičar, zavirite u prošlost i istražite tajne Rudnika Zrinski.

Medvedgrad: bezvremenska utvrda i moderni centar za posjetitelje na Medvednici

Povijest Medvedgrada priča je o kraljevskom sjaju, strateškoj važnosti i turbulentnom vlasništvu. Uz povijesne činjenice najviše zanimanja pobuđuju brojne legende posebno one o Crnoj kraljici, Barbari Celjskoj zloglasnoj vladarici Medvedgrada.

Prije samo tri godine Medvedgrad je doživio modernu transformaciju kada je otvoren Centar za posjetitelje koji sada služi kao interaktivno središte za istraživanje prirodnih i kulturnih ljepota Parka prirode Medvednica. Centar za posjetitelje Medvedgrad sadrži tri glavna interaktivna postava, osmišljena za edukaciju i angažiranje posjetitelja svih dobnih skupina. Sadržaji Južne kule posvećeni su prirodnim vrijednostima Parka prirode Medvednica, prikazujući floru i faunu parka. Na vrhu je vidikovac koji oduzima dah, nudeći panoramski pogled na Zagreb i okolno područje. U Velikom palasu oživljena je bogata povijest Medvedgrada. Detaljna maketa tvrđave, popraćena projekcijom, priča njezinu priču od izgradnje do današnje obnove. Mali Palas otkriva kulinarske tajne srednjeg vijeka, dok „Kazalište sjena" predstavlja lokalne legende i priče, čuvajući nematerijalnu kulturnu baštinu regije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Rezervirajte 21. rujna za veliku zabavu! Očekuju vas mnoge nagrade i vrijedni poklon paketi
VIDIMO SE NA EKOTLONU!

Rezervirajte 21. rujna za veliku zabavu! Očekuju vas mnoge nagrade i vrijedni poklon paketi

Pripremili smo bogate startne pakete, ali i zaista vrhunske nagrade! Provjerite što sve možete osvojiti i što vas čeka na Bundeku 21. rujna na prvom Ekotlon REUSE&RECYCLE Festivalu zelenih navika

Tko je osvojio preko 2.6 milijuna eura?
PROMO

Tko je osvojio preko 2.6 milijuna eura?

RIZK Casino je dobio još jednog milijunaša
Centar Energetske Efikasnosti: Visokotemperaturne dizalice topline za manje račune
PROMO

Centar Energetske Efikasnosti: Visokotemperaturne dizalice topline za manje račune

Dizalice topline pružaju energetski učinkovito rješenje za grijanje i hlađenje doma, smanjujući troškove energije i štetne emisije. Saznajte kako mogu pomoći vašem kućanstvu postati održivo