Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 10

Povratak u prošlost: Je li prije bilo bolje nego što je danas?

Povratak u prošlost: Je li prije bilo bolje nego što je danas?
6

Premda se iz današnje perspektive čini kako je život s kraja prošlog stoljeća bio spor i nezanimljiv, to zapravo nije istina jer upravo su te turbulentne godine nagovijestile mnoge društvene promjene

VIDEO

Kažu da se svijet u proteklih 20 godina promijenio više nego u posljednjih 200 godina, pa ne čudi da je generaciji Z, rođenima nakon 1995. godine, teško pojmiti okolnosti u kojima su živjeli njihovi roditelji, bake i djedovi, kako su se družili i  općenito kako su preživjeli bez "pomoći" mobitela, aplikacija i ostalih pametnih rješenja. 

Tehnološka revolucija nije promijenila samo svijet oko nas nego i ljude, njihove navike, potrebe i način razmišljanja.

Generacija X često se s nostalgijom prisjeća "onih starih vremena", kad se, kako kažu, sretnije i jednostavnije živjelo. Možda je to samo subjektivna dječja percepcija, a možda prava realnost, procijenite sami i u komentaru napišite svoje mišljenje.

Turbulentne '80-e i '90-e godine

Premda se iz ove vrlo dinamične perspektive, u kojoj smo svake minute izloženi prekomjernoj količini informacija, čini da je život s kraja prošlog stoljeća bio statičan, to zapravo nije tako. Upravo su te vrlo turbulentne godine donijele i nagovijestile revoluciju u svim sferama života.

Osamdesetih godina 20. stoljeća bili smo dio socijalističke Jugoslavije, a 1980. godine umro je njezin osnivač Josip Broz Tito. Došlo je do sloma komunizma kao političkog sustava vladavine u Europi, do pada Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke. 

Nekoliko godina prije toga, 1986. godine, dogodila se Černobilska katastrofa kao posljedica ljudske pogreške. Izravne i neizravne posljedice radioaktivnog zračenja osjetilo je pet milijuna ljudi. 

Iz zatvora su pustili južnoafričkog aktivista za ljudska prava, borca protiv apartheida i prvog crnca koji je izabran za predsjednika Južne Afrike, Nelsona Mandelu. A prva premijerka u povijesti Velike Britanije, Margaret Thatcher, podnijela je ostavku nakon više od 11 godina na čelu britanske vlade.

S velikim očekivanjima u kina je pristigao peti nastavak legendarnog "Rockyja" sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi. Na glazbenoj sceni došlo je do nezapamćenog skandala, pop sastavu Milli Vanilli oduzeli su nagradu Grammy jer nisu koristili vlastite vokale na albumu "Girl You Know It’s True".

Početkom '90-ih, točnije 13. svibnja 1990., na stadionu Maksimir odigrala se prava drama. Na nogometnoj utakmici između beogradske Crvene zvezde i Dinama došlo je do velikog sukoba navijača i milicije. Taj je događaj ujedno označio kraj Jugoslavije i početak Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Šišmiš rukavi, šljokice i natapirana kosa

Mrkva traperice ili one širokih nogavica s crtom, majice na šišmiš ili puf rukave, sakoi s jastučićima, isprane traper jakne sa zakovicama ili zakrpama, šarene košulje s uzorcima, podignute kragne i hozentregeri, naušnice s velikim ringovima, vrpce za kosu, natapirane šiške i minival... sve su to simboli '80-ih i '90-ih godina.

Već kad se prisjećamo šašavih modnih kombinacija, teško je ne spomenuti neke showbizz ikone tog razdoblja, poput provokativne kraljice popa Madonne. Ultimativna muza modnih dizajnera bila je ekscentrična Grace Jones, a prelijepe vitke figure Linde EvangelisteCindy Crawford, Christy Turlington i Naomi Campbell krasile su naslovnice svjetskih modnih časopisa, koji su na kapaljku stizali u naše krajeve.

Počeo je s emitiranjem MTV, a glazbeni spotovi Michaela Jacksona, Queena, Brucea Springsteena, U2-a, Georgea Michaela, Dire Straitsa, Bon Jovija, Guns N' Rosesa, The Banglesa i drugih poput magneta su držali tinejdžere prilijepljene za TV ekrane.

Druženje na asfaltu, u parku, ispred škole

U tim '80-im i '90-im godinama prošlog stoljeća parkovi, školska igrališta i dvorišta bili su puni djece i mladih. Bez mnogo riječi svakome je bilo jasno gdje se i kad ekipa nalazi, svi su bili pozvani, a na sat se nije gledalo, paljenje ulične rasvjete bio je najčešći znak za rastanak. I tako svaki dan u tjednu, druženje pod vedrim nebom, na svakoj se livadi igrao nogomet, a na svakom školskom igralištu basket ili "šica" jer svi su željeli biti Dražen.

Nova sezona kuca na vrata: Prijavite svoje osnovnoškolce na zabavni nagradni natječaj!
Nova sezona kuca na vrata: Prijavite svoje osnovnoškolce na zabavni nagradni natječaj!

Vozio se bicikl i disko role, bez štitnika i kacige, naravno. Skakao se gumi-gumi, igrala se školica, kauboja i Indijanaca, lopova i pandura, svim igrama zajedničko je bilo kretanje. Djeca su bila društvena, topla, suosjećajna, naučena sve dijeliti i bila su djeca u punom smislu te riječi.

Kako na tren vratiti vrijeme?

Ako vam se vesele slike iz djetinjstva vraćaju u sjećanje i voljeli biste da slične sretne trenutke prožive vaša djeca i unuci, pozivamo vas da se uključite u projekt "Budi chef škole". Ovaj događaj okuplja đake iz cijele Hrvatske i daje im priliku da budu kreativni, smisleni, inovativni i aktivni.

Sve što vaš školarac ili školarka trebaju je osmisliti zdrav i ukusan recept za školski obrok i prijaviti ga na natječaj "Budi chef škole". Prijave su jednostavne – pošaljite nam recept i fotografiju ili videosnimku jela putem obrasca za prijavu, a prijaviti se mogu svi polaznici osnovnih škola u Hrvatskoj. Na završnom eventu finalisti će, uz potporu prijatelja i obitelji, na licu mjesta pripremiti jelo prema svojem receptu i dati ga na kušanje dječjem žiriju. Osim prestižne titule, autor pobjedničkog recepta, odnosno jela, osvaja party za svoj razred, a ovisno o uvjetima koji postoje u školi pobjednika, to jelo bit će uvršteno i u meni školske kuhinje!

U skladu s idejom o zdravoj prehrani Chefa škole i s filozofijom "u zdravom tijelu zdrav duh", ovaj projekt također animira djecu da kroz tradicionalne i "zaboravljene" igre, poput utrke tronoga, skakanja u vrećama, potezanja užeta, provedu vrijeme na zraku, onako kako su to radili njihovi bake, djedovi i roditelji. 

Uz mnogo radosti, smijeha, zajedništva, ali i uz priliku za učenje i igranje, pozivamo vas da svoje osnovnoškolce prijavite i ove godine! Sve detalje natječaja i pravila možete proučiti ovdje.

Organizator projekta su 24sata, glavni partner Lidl Hrvatska, zlatni partneri Cekin kids i Vindi Iso Sport, A1 Hrvatska, Merkur osiguranje, a partneri Lino Njupalice, Osječko-baranjska županija, Žuti klik, HŽ Infrastruktura, Interzero. Stručni partneri projekta su Ugostiteljsko-turistička škola VirtuOS i Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.

Malo drugačiji ponedjeljak: Povedite klince i budite dio zabavnog finala Chefa škole
SVI PUTOVI VODE U VUKU!

Malo drugačiji ponedjeljak: Povedite klince i budite dio zabavnog finala Chefa škole

Edukativno-zabavni projekt Budi chef škole ove se godine održava u Osijeku, točnije u Vuki, odakle nam dolaze prošlogodišnje pobjednice. Uz veliko finale i spektakularni cooking show, pripremili smo zabavne aktivnosti i vrijedne nagrade
Tvrtka Dyson predstavila svoj prvi, revolucionarni model Dyson OnTrac™ slušalica
PROMO

Tvrtka Dyson predstavila svoj prvi, revolucionarni model Dyson OnTrac™ slušalica

Slušalice, nanovo izumljene: Dyson OnTrac™