Obavijesti

Promo sadržaj

Pariz - najbolja destinacija za posjetiti u proljeće

Pariz - najbolja destinacija za posjetiti u proljeće
9

Za neke putnike koji dođu u Pariz to bude prvi put. Dok za neke druge, to bude ponovni dolazak

Ne propustite putovanje u Pariz u organizaciji agencije Magellan 23.-26.04.2020.

Ovi potonji znaju zašto su opet došli u Pariz, a ovi prvi već znaju da će se opet vratiti u Pariz. Pariz je jedna od onih destinacija koje uvijek iznova privlače nazad. Pa makar i samo za „otići na kavu u Pariz“. Uostalom, jedna od „finijih“ francuskih uzrečica je „Paris est toujour une bonne idee“ (Pariz je uvijek dobra ideja). A city break je kod nas postao jako popularan, i s mnogobrojnim direktnim letovima iz Hrvatske, kao i povoljnim cijenama, nije nam uopće nedostupan.

Možda u svakodnevnom životu kod današnjih Francuza više nema cabareta, Can Can-a, ni Edith Piaf, kao ni francuske šansone intenzitetom kakvi su bili 50-tih godina, ali oni su itekako prisutni u svijesti svakog Francuza i ljubomorno se njeguju kako u današnjem globaliziranom svijetu ta francuska baština ne iščezne. Veliko je zadovoljstvo osjetiti dašak tih vremena u nekom šarmantnom lokalu u umjetničkoj četvrti Montmartre, ili pak u bohemskoj četvrti na lijevoj obali Seine, Rive Gauche. Ništa neobično da su i konobari odjeveni kao na početku 20. Stoljeća.

Jedan od najimpresivnijih doživljaja za svakog putnika namjernika u Pariz je šetnja uz obalu Seine. Jer, u kaotičnom Parizu, ovdje je uvijek tiho, reklo bi se romantično. Gledajući s obala Seine lijevo i desno u Pariz i tipičnu parišku arhitekturu iz prošlih stoljeća, mogli biste se uistinu zamisliti u dobu Victora Huga. Malo tko zna da su obale Seine proglašene i svjetskom kulturnom baštinom UNESCO-a, upravo radi ljepote te spoja Seine i pariške gradske arhitekture.

Baguette je kruh koji mi zovemo „francuz“, i postala je uobičajena slika djevojke sa beretkom, na biciklu sa košarom, i u košari baguette. U redu, nije baš da ćemo vidjeti tu sliku, ali ima također vrlo uobičajena slika gdje gospodin sjedi u tipičnom pariškom kafe baru i ispija, ne kavu, nego čašu crnog vina. I dok ćemo se složiti kako je samo stereotip da su francuska vina najbolja na svijetu, jer i drugdje imamo izvrsna vina, zašto ne bismo iskusili upravo ovu sliku! Proljeće, mali pariški kafe bar, na teresi ispijamo čašu crnog vina!

Pariz ima impresivne spomenike i razgledavanje grada može trajati tjednima. Svakako se trebaju posjetiti Louvre i Eiffelov toranj jer su i jedno i drugo srž Pariza. Namučit ćemo se dok stojimo na nogama čekajući red, ali se isplati! I dok više manje svi posjete Louvre i popnu se na Eiffelov toranj, manje putnika uđe u parišku katedralu Notre Dame ili se popnu na slavoluk pobjede. A i jedno i drugo su svakako vrijedni posjete. Champs Elysees zavrjeđuje dosta našeg vremena. Iako će mnogi reći da su Elizejske poljane danas većinom prepuštene turistima i bezukusnim restoranima i dućanima, ipak ovdje možete doživjeti pravi duh Pariza. Champs Elysees, da se izrazimo na francuski su i šarmantne i šik!

Duge šetnje kroz Pariz omogućuju da se upije atmosfera Pariza i da ga se istinski doživi. Pariz obiluje parkovima. Primjerice šetnja kroz park Tuilleries je izvrsna ideja. Započnemo pokraj ulaza u Louvre, kraj poznate staklene piramide, i šećemo do trga Concorde. U parku se može odmoriti na stolicama na razvlačenje ili na klupama oko fontane. Na fontani su mali brodići na daljinski pogon, omiljena zabava i za djecu i za odrasle. Zašto se ne okušati u tome? S druge strane pak vrtuljak iz prošlog stoljeća, carousel s konjima. Stvarno nam se nude mnoge sitnice koje nas vraćaju u neko drugo doba i u onaj Pariz s početka 20. stoljeća. Na dnu parka Tuilleries puca nestvaran pogled preko trga Conconrde, Champs Elyseesa, zgrade parlamenta i Seine, pa sve do Eiffelova tornja. Ovo je zasigurno jedna od najboljih pozicija u Parizu za fotografirati se.

Pariz nam je blizu, i kao što smo na početku zaključili: „Pariz je uvijek dobra ideja“. Uostalom, avion od Air France, kojim smo letjeli, na sebi je imao simboličan natpis HOP! Možda da nas podsjeti da jedan i pol sat leta od Zagreba do Pariza stvarno nije ništa. I vraćat ćemo se u Pariz uvijek iznova, pa makar i svakih 10 godina. Jer je Pariz uistinu, kako kažu Francuzi: „šarmantan i šik“.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Evo kako do pregleda u privatnim poliklinikama bez visokih troškova
PROMO

Evo kako do pregleda u privatnim poliklinikama bez visokih troškova

Uz novo zdravstveno osiguranje za samo nekoliko eura mjesečno više obavite sistematske i specijalističke preglede te laboratorijske pretrage bez dugih čekanja i uputnice
Možemo li stvarno održati optimalnu funkciju našeg imuniteta i što to uopće znači?
PROMO

Možemo li stvarno održati optimalnu funkciju našeg imuniteta i što to uopće znači?

Pripremite maramice, limun i čaj - počela je sezona prehlade i gripe. Ne radi se, naravno, o službenom početku sezone, bakterije i virusi su uvijek oko nas, ali svi znamo da više šmrcamo, kašljemo i kišemo upravo tijekom hladnijih mjeseci.
Kina postaje sve privlačnija investicijska destinacija
PROMO

Kina postaje sve privlačnija investicijska destinacija

Prema podacima za prva tri tromjesečja, aktivnosti na kineskom tržištu zabilježile su rast, a ukupna maloprodaja robe široke potrošnje povećala se za 3,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine