Obavijesti

Promo sadržaj

Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh

Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh
11

U Pan-peku vas čekaju sourdough klasik, sourdough korica ili sourdough tamni kruh – novi kruhovi od kiselog tijesta u čijem ćete okusu, kvaliteti, karakterističnoj rupičastoj strukturi i svježini uživati sa svakim zalogajem - probajte već danas!

U Pan-peku volimo izazove pa smo za zadovoljstvom prihvatili i onaj spajanja najboljeg od tradicionalne zanatske izrade i industrijske tehnologije te proizveli sourdough kruh sa živom starter kulturom. Naša tri sourdough kruha – tamni, klasik i koricu možete pronaći u svim Pan-pek prodajnim mjestima već danas.

U nastavku saznajte više o sourdough kruhu i zašto je specifičan, ali i gdje ga možete kupiti uz zajamčenu kvalitetu i svježinu.

Teško je nadmašiti miris svježe pečenog kruha, posebno kada je riječ o sourdough kruhu odnosno kruhu od kiselog tijesta. Ovaj hrskavi kruh već neko vrijeme doživljava porast popularnosti - ali što je zapravo kruh od kiselog tijesta i zašto je tako ukusan? Sourdough kruh ima prozračnu teksturu i poseban okus - evo što kruh od kiselog tijesta izdvaja od ostalih vrsta i načina pripreme kruha.

Kada je nastao?

Kruh postoji dulje od mnogih drugih namirnica, a kiselo tijesto postoji dulje od većine drugih vrsta kruha - iako je sam izraz "sourdough" noviji.

Kiselo tijesto počelo se koristiti prije nego što su u 19. stoljeću uvedeni komercijalni kvasci i masovna proizvodnja. Tradicionalni recepti sadržavali su starter, sol i brašno. Iako ovaj recept zvuči prilično jednostavno, daje složen, karakterističan okus kruha od kiselog tijesta koji poznajemo i volimo.

Zašto je sourdough kruh drugačiji?

Za razliku od drugih recepata za kruh, koji koriste pekarski kvasac kao sredstvo za dizanje, tradicionalni recepti za sourdough kruh koriste starter od vode i brašna. Starter s vremenom fermentira, stvarajući prirodni kvasac i blago kiselkasti okus koji kruh od kiselog tijesta čini specifičnim. Kruh s kiselim tijestom također je poznat po svojoj hrskavoj, ali prozračnoj teksturi.

Iako kruh od kiselog tijesta može biti relativno jednostavan za napraviti, također je i izazovan za početnike jer zahtijeva više vremena od drugih vrsta domaćeg kruha. Često se radi ručno (umjesto u stroju za kruh), što mu daje rustikalnu kvalitetu.

Specifičan okus kruha od kiselog tijesta

Kiselost kruha dolazi od kiselina proizvedenih u starteru. Sastojci, u kombinaciji s toplim okruženjem, stvaraju savršene uvjete u kojima starter fermentira i poprima prepoznatljivi kiselkasti okus.

Znanost iza pripreme kruha od kiselog tijesta

Proces fermentacije kiselog tijesta odvija se tako što se dvije prirodne komponente brašna — kvasac i laktobacil (bakterija koja pridonosi zdravom benefitu proizvoda) — spajaju i rastu tijekom vremena.

Ova starter smjesa fermentira nekoliko dana. Zahtijeva redovito “hranjenje” dodatnim brašnom i vodom, što starteru povećava volumen. Kada je starter spreman za upotrebu, dodaje se u tijesto za kruh i pušta da se diže — tako nastaje kruh koji izvana ima hrskavu koricu, a iznutra je prozračan i rupičast.

Kako uživati u najfinijem sourdough kruhu?

Svoj sourdough kruh, naravno, možete izraditi i sami, ali ako nemate vremena kvalitetno se posvetiti pripremi startera i pečenju kruha, imamo još bolje rješenje! Na policama svih Pan-pek poslovnica odnedavno možete kupiti najfiniji, hrskav izvana, sočan i prozračan iznutra, sourdough kruh. Birati možete između tri sourdough kruha – klasik, korica s dodatkom kukuruznog brašna i tamni s dodatkom raženog brašna – a mi vam savjetujemo da ih probate baš sve.

Zašto su Pan-pek sourdough kruhovi posebni? Zato što koristimo vlastitu starter kulturu koja u kruhu fermentira duže. Svaki Pan-pek sourdough kruh ručno je oblikovan u malo umjetničko djelo, na način kako su radile naše bake.

Za izradu ovog kruha ne koristimo svježi pekarski kvasac niti aditive. Radi kiselog tijesta koje dugo odmara, kruh duže zadržava svježinu, te ima karakterističan okus i rupičastu teksturu.

Sve što je dobrom kruhu potrebno izvlačimo pravilnim vođenjem duge fermentacije.

Ne sumnjamo da ćete uživati u svakome i da će postati neizostavan dio vaših svakodnevnih obroka. Više pročitajte ovdje, a svoj Pan-pek sourdough kruh potražite u najbližoj Pan-pek pekarnici, dok ste rekli, priprema, pozor… sourdough!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Aktualna građevna regulativa –  Zakon o upravljanju i održavanju zgrada
PROMO

Aktualna građevna regulativa – Zakon o upravljanju i održavanju zgrada

Zagreb, 20. veljače 2025. u dvorani Obrtničke komore Zagreb, Ilica 49/II
Tko je Ivan Martinović? Izabrao je Hrvatsku, Austrijanci su ga zbog toga htjeli izbaciti iz škole
NOVI HRVATSKI KAPETAN

Tko je Ivan Martinović? Izabrao je Hrvatsku, Austrijanci su ga zbog toga htjeli izbaciti iz škole

Kada sam pozvan u A reprezentaciju na kvalifikacijama za Euro 2020. u Osijeku, Duvnjak i ja smo bili cimeri, što me oduševilo. Sa sobom uvijek imam fotografiju s Eura u Beču 2010. kada sam se fotografirao s njim, rekao je Martinović
Hit torbe iz obiteljske radnje: Mama i kći naprave ih u dan, a aktovke planu čim su gotove!
MODA IZ SINJA

Hit torbe iz obiteljske radnje: Mama i kći naprave ih u dan, a aktovke planu čim su gotove!

Katine torbice doista odskaču u moru ponuđenih po izlozima trgovačkih centara, svaka je autentična, eko friendly i ručno rađena. A te ruke koje ih izrađuju su ruke njezine mame, gospođe Sanke, 61-godišnje frajerice