U Pan-peku vas čekaju sourdough klasik, sourdough korica ili sourdough tamni kruh – novi kruhovi od kiselog tijesta u čijem ćete okusu, kvaliteti, karakterističnoj rupičastoj strukturi i svježini uživati sa svakim zalogajem - probajte već danas!
Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh
U Pan-peku volimo izazove pa smo za zadovoljstvom prihvatili i onaj spajanja najboljeg od tradicionalne zanatske izrade i industrijske tehnologije te proizveli sourdough kruh sa živom starter kulturom. Naša tri sourdough kruha – tamni, klasik i koricu možete pronaći u svim Pan-pek prodajnim mjestima već danas.
![](https://img.24sata.hr/omNl_mcIGZ8dtFtt76E2JOFpc-A=/622x0/smart/media/images/2024-19/d9a4338.jpg)
U nastavku saznajte više o sourdough kruhu i zašto je specifičan, ali i gdje ga možete kupiti uz zajamčenu kvalitetu i svježinu.
Teško je nadmašiti miris svježe pečenog kruha, posebno kada je riječ o sourdough kruhu odnosno kruhu od kiselog tijesta. Ovaj hrskavi kruh već neko vrijeme doživljava porast popularnosti - ali što je zapravo kruh od kiselog tijesta i zašto je tako ukusan? Sourdough kruh ima prozračnu teksturu i poseban okus - evo što kruh od kiselog tijesta izdvaja od ostalih vrsta i načina pripreme kruha.
![](https://img.24sata.hr/ZNQ6ljuI-Q2fHUDIYc_SMzkF2Cw=/622x0/smart/media/images/2024-19/24a2483.jpg)
Kada je nastao?
Kruh postoji dulje od mnogih drugih namirnica, a kiselo tijesto postoji dulje od većine drugih vrsta kruha - iako je sam izraz "sourdough" noviji.
Kiselo tijesto počelo se koristiti prije nego što su u 19. stoljeću uvedeni komercijalni kvasci i masovna proizvodnja. Tradicionalni recepti sadržavali su starter, sol i brašno. Iako ovaj recept zvuči prilično jednostavno, daje složen, karakterističan okus kruha od kiselog tijesta koji poznajemo i volimo.
![](https://img.24sata.hr/XbS7N9HjCNkPrZ9rki8busK3-4I=/622x0/smart/media/images/2024-19/92a4436.jpg)
Zašto je sourdough kruh drugačiji?
Za razliku od drugih recepata za kruh, koji koriste pekarski kvasac kao sredstvo za dizanje, tradicionalni recepti za sourdough kruh koriste starter od vode i brašna. Starter s vremenom fermentira, stvarajući prirodni kvasac i blago kiselkasti okus koji kruh od kiselog tijesta čini specifičnim. Kruh s kiselim tijestom također je poznat po svojoj hrskavoj, ali prozračnoj teksturi.
Iako kruh od kiselog tijesta može biti relativno jednostavan za napraviti, također je i izazovan za početnike jer zahtijeva više vremena od drugih vrsta domaćeg kruha. Često se radi ručno (umjesto u stroju za kruh), što mu daje rustikalnu kvalitetu.
![](https://img.24sata.hr/QpQJJpXnxyZ9oI5A4zMfYYNxOzU=/622x0/smart/media/images/2024-19/92a4575.jpg)
Specifičan okus kruha od kiselog tijesta
Kiselost kruha dolazi od kiselina proizvedenih u starteru. Sastojci, u kombinaciji s toplim okruženjem, stvaraju savršene uvjete u kojima starter fermentira i poprima prepoznatljivi kiselkasti okus.
![](https://img.24sata.hr/QlxyHyc-mTiELfipzMFYzJl4oQ8=/622x0/smart/media/images/2024-19/d9a4140.jpg)
Znanost iza pripreme kruha od kiselog tijesta
Proces fermentacije kiselog tijesta odvija se tako što se dvije prirodne komponente brašna — kvasac i laktobacil (bakterija koja pridonosi zdravom benefitu proizvoda) — spajaju i rastu tijekom vremena.
Ova starter smjesa fermentira nekoliko dana. Zahtijeva redovito “hranjenje” dodatnim brašnom i vodom, što starteru povećava volumen. Kada je starter spreman za upotrebu, dodaje se u tijesto za kruh i pušta da se diže — tako nastaje kruh koji izvana ima hrskavu koricu, a iznutra je prozračan i rupičast.
![](https://img.24sata.hr/Eaq-MY6aFEmjiKv87rgLnBCjry4=/622x0/smart/media/images/2024-19/priprema-pozor-bez-loga.jpg)
Kako uživati u najfinijem sourdough kruhu?
Svoj sourdough kruh, naravno, možete izraditi i sami, ali ako nemate vremena kvalitetno se posvetiti pripremi startera i pečenju kruha, imamo još bolje rješenje! Na policama svih Pan-pek poslovnica odnedavno možete kupiti najfiniji, hrskav izvana, sočan i prozračan iznutra, sourdough kruh. Birati možete između tri sourdough kruha – klasik, korica s dodatkom kukuruznog brašna i tamni s dodatkom raženog brašna – a mi vam savjetujemo da ih probate baš sve.
Zašto su Pan-pek sourdough kruhovi posebni? Zato što koristimo vlastitu starter kulturu koja u kruhu fermentira duže. Svaki Pan-pek sourdough kruh ručno je oblikovan u malo umjetničko djelo, na način kako su radile naše bake.
![](https://img.24sata.hr/WdIZgzgYlS0ewfLWZnAilEfk3SQ=/622x0/smart/media/images/2024-19/24a2385.jpg)
Za izradu ovog kruha ne koristimo svježi pekarski kvasac niti aditive. Radi kiselog tijesta koje dugo odmara, kruh duže zadržava svježinu, te ima karakterističan okus i rupičastu teksturu.
Sve što je dobrom kruhu potrebno izvlačimo pravilnim vođenjem duge fermentacije.
Ne sumnjamo da ćete uživati u svakome i da će postati neizostavan dio vaših svakodnevnih obroka. Više pročitajte ovdje, a svoj Pan-pek sourdough kruh potražite u najbližoj Pan-pek pekarnici, dok ste rekli, priprema, pozor… sourdough!
Aktualna građevna regulativa – Zakon o upravljanju i održavanju zgrada
Tko je Ivan Martinović? Izabrao je Hrvatsku, Austrijanci su ga zbog toga htjeli izbaciti iz škole
Hit torbe iz obiteljske radnje: Mama i kći naprave ih u dan, a aktovke planu čim su gotove!