Obavijesti

Promo sadržaj

Objavljeni uvjeti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Objavljeni uvjeti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojim mrežnim stranicama objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, građanima će tako u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura

Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 m2 ili do tri stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan.

Podnošenje prijava će započeti danom objave Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a najkasnije koncem veljače 2024. godine. Građani će svoje prijave podnositi elektronički, koristeći NIAS sustav, a poveznica na elektroničku uslugu, kao i upute za korisnike sa svim pripadajućim prijavnim obrascima, bit će dostupni u sklopu dokumentacije poziva. 

Izgradnja solarne elektrane podrazumijeva postavljanje nove fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju te izvedbu nove infrastrukture za punjenje električnog vozila

Izaberite najbolji tim stručnjaka!

Cilj programa je potaknuti širu primjenu sustava za korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije, a proces prijave na natječaj može vam olakšati Tvrtka EMSO e-mobility solutions d.o.o. čiji tim stručnjaka ima veliko iskustvo u ishođenju i sufinanciranju EU fondova.

Njihov projektni tim nudi profesionalno savjetovanje pri izboru opreme kao i pri izboru najpovoljnijeg distributera električne energije, a pouzdani izvođači i nadzorni tim prate montažu i puštanje solarne elektrane u rad te priključenje iste na elektrodistribucijsku mrežu.

Za izradu GEP-a potrebna su 2-4 dana, isti GEP predaje se u HEP za ishođenje EES, a vrijeme ishođenja EES može potrajati od 2 do 4 tjedna. Obzirom da su prijave krajem veljače 2024., rok realizacije prijave projekta za sufinanciranje je vrlo kratak. 

Mjere sufinancirane natječajem

Natječajem će se sufinancirati sljedeće mjere: 

A1: cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće (M1.1) i ugradnju tehničkih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kroz provedbu minimalno jedne od mjera (M2 ili M3)

A2: povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće (M1)

A3: ugradnja tehničkih sustava grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije kroz provedbu minimalno jedne od mjera (M2)

A4: ugradnja tehničkih sustava za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju (M3 ili kombinacija M3 i M4)

Prihvatljivi troškovi su oni nastali od datuma najave natječaja 29.12.2023. Najviši iznos i postotno učešće u sufinanciranju opravdanog troška za izgradnju solarne elektrane iznosi 50%. 

Izgradnja solarne elektrane: Dokumentacija za prijavu 

Dokumentacija koja je potrebna za prijavu uključuje:

1. Prijavni obrazac 

2. Obostrani sken važeće osobne iskaznice prijavitelja (u slučaju suvlasništva bit će potrebno dostaviti za sve suvlasnike) 

3. Važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji ili koja je prema navedenom ili posebnom zakonu s njom izjednačena (ako je riječ o upravnom aktu, isti mora biti izvršan/pravomoćan – imati odgovarajući žig izvršnosti/pravomoćnosti) 

4. Zemljišno-knjižni izvadak čestice kojim se dokazuje knjižno vlasništvo obiteljske kuće (ako su zemljišne knjige uništene ili nedostupne bit će potrebno dostaviti Potvrdu suda da su iste uništene ili nedostupne i Posjedovni list područnog ureda za katastar) 

5. Detaljne ponude ili troškovnike izvođača radova/dobavljača opreme 

6. Glavni elektrotehnički projekat fotonaponske elektrane 

7. Elektroenergetsku suglasnost od HEP-a (Obavijest o mogućnosti priključenja solarne elektrane)

Ukoliko ste zainteresirani za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane i prijavu na Fond, možete zatražiti pomoć stručnog tima tvrtke EMSO e-mobility solutions d.o.o. na mail: solar@emso.hr ili telefon 098 444 670.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Imenovana nova uprava Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
PROMO

Imenovana nova uprava Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Ova uprava donosi bogato iskustvo i novu energiju koja će doprinijeti daljnjem razvoju fakulteta

Priča iza Fashion Edge koncepta: Što to HUAWEI WATCH GT 5 seriju čini jedinstvenom?
PROMO

Priča iza Fashion Edge koncepta: Što to HUAWEI WATCH GT 5 seriju čini jedinstvenom?

Bio je ovo uzbudljiv mjesec za svijet tehnologije. Mnogi svjetski brandovi predstavili su niz novih inovativnih proizvoda stvorivši tako val oduševljenja među recezentima diljem svijeta. Ipak, tvrtka HUAWEI istaknula se svojim jedinstvenim pristupom tehnologiji
Što je to mreža najvažnijih influencera?
PROMO

Što je to mreža najvažnijih influencera?

U svijetu gdje su djeca svakodnevno suočena s raznim digitalnim izazovima, A1 Hrvatska i Centar za sigurniji internet prepoznali su potrebu za dodatnom podrškom onih koji igraju jednu od važnijih uloga – učiteljima i nastavnicima, pravim influencerima u životima mladih