Ekstrakti ljekovitih gljiva mogu koristiti za prevenciju i kao prirodni dodatak farmakoterapiji osteoporoze, kako bi se njeni učinci poboljšali, a štetne posljedice ublažile – zaključak je dosad najsistematičnijeg istraživanja te vrste u svijetu
Novo rješenje za zdravije kosti i zglobove
Višegodišnja znanstvena istraživanja tvrtke Dr Myko San i Medicinskog fakulteta u Zagrebu pokazala su da neke ljekovite gljive mogu poboljšati zdravlje kostiju. One mogu usporiti razgradnju i poboljšati izgradnju kostiju na prirodan i neškodljivi način.
Prva istraživanja Dr Myko San je pokrenuo 2012., a eksperimentalni dio istraživanja obavio je znanstveno-istraživački tim Laboratorija za mineralizirana tkiva Medicinskog fakulteta u Zagrebu na čelu s prof. dr. Slobodanom Vukičevićem, jednim od vodećih međunarodnih autoriteta na tom području. Rezultati tih istraživanja objavljeni su u znanstvenom radu u International Journal of Medicinal Mushrooms (New York), vodećem svjetskom znanstvenom časopisu o ljekovitosti gljiva.
Zaključak članka je da se određeni „ekstrakti iz ljekovitih gljiva mogu koristiti za prevenciju i/ili kao dodatak farmakoterapiji osteoporoze, kako bi se učinci farmakoterapije poboljšali, a njene štetne posljedice ublažile“.
Istraživanje hrvatskih znanstvenika na staničnim linijama i pokusnim životinjama u svjetskim je razmjerima najsistematičnije. Prethodna istraživanja u Japanu, Kini i Njemačkoj pokazala su da tvari iz nekih vrsta gljiva usporavaju rast i sazrijevanje osteoklasta, stanica koje prirodno razgrađuju kost, te da su prisutne i tvari koje poboljšavaju obnavljanje koštanog tkiva (izgradnju i mineralizaciju).
U ovom istraživanju utvrđene su najdjelotvornije vrste ljekovitih gljiva i njihove kombinacije. Nakon toga su provedeni pokusi na štakorima koji su hranjeni ekstraktima gljiva. Na kraju su izmjerene biomehanička čvrstoća kralježnice i bedrene kosti, te histomorfološke promjene kosti i hrskavice.
Prvi u svijetu dokazali smo da tretman s kombinacijom ekstrakata gljive zec gljive (Grifola frondosa) i shiitake (Lentinus edodes) i značajno smanjuje gubitak koštane mase tj. štiti gustoću i čvrstoću kostiju kralješnice. Također se pokazalo da tretman najboljom kombinacijom tih ekstrakata gljiva značajno poboljšava volumen kosti i broj poprečnih pregrada u kostima kralježnice. Isto je primjećeno i u bedrenoj kosti, što može povećati njezinu čvrstoću.
Ovi ekstrakti gljiva poboljšavaju kvalitetu površine kostiju zglobova, tj. čine je glatkijom i zdravijom. Neočekivano otkriće je i da se pomoću ovih ekstrakata značajno poboljšava i obnavljanje zglobne hrskavice, koja postaje gušća i elastičnija. To može usporiti trošenje i propadanje hrskavice, a za koje danas nema djelotvornih lijekova. Time se otvaraju nove mogućnosti zaštite ne samo ženama u menopauzi i starijim ljudim, nego i svima čiji su zglobovi izloženi pojačanim naporima i bržem trošenju.
Na temelju svih tih rezultata hrvatska tvrtka Dr Myko San razvila je novi preparat OsteoMykon, prvi te vrste u svijetu, koji je već dostupan na hrvatskom i svjetskom tržištu.
Što je zapravo osteoporoza?
Kronične bolesti u starijoj dobi uzrok su smrti za oko 60% ljudi. Osteoporoza (značajno smanjenje gustoće kostiju) je jedna od najčešćih kroničnih bolesti i značajan uzrok invaliditeta i smrtnosti u starijoj populaciji. Kod osteoporoze vanjski sloj kosti postaje tanji i krhkiji, a smanjuje se i broj i veličina čvrstih koštanih pregrada u unutarnjem dijelu kosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2010. u Europskoj uniji od osteoporoze pati 22 milijuna žena i 5,5 milijuna muškaraca. Nakon 50. godine života osteoporoza pogađa svaku treću ženu i svakog 12.-og muškarca.
Zdrava prehrana i redovita umjerena fizička aktivnost važni su elementi prevencije osteoporoze i drugih bolesti kostiju, hrskavice i zglobova. Preporučljivo je, osobito rizičnim skupinama (žene nakon menopauze, stariji ljudi oba spola, pušači, ljudi s nedovoljnom ili neadekvatnom prehranom, tjelesno neaktivni, ljudi s nasljednom predispozicijom ili obiteljskom anamnezom), da je prehrana bogata prirodnim kalcijem i vitaminom D (kojim su i mnoge gljive bogate): sitna plava riba i losos, orašasto i suho voće, zeleno povrće (brokula, prokulica, kelj, kupus, poriluk, alge), mahunarke, mliječne prerađevine, krumpir, rajčica, … Također je poželjno umjereno izlagati kožu UV zračenju, koje je neophodno za sintezu vitamina D.
Uobičajene farmakološke terapije osteoporoze više utječu na usporavanje gubitka koštane mase nego što mogu doprinijeti njenom obnavljanju, često imaju štetne i neugodne nuspojave, te ograničeno vremensko djelovanje. Od dodataka, najčešće se koristi kalcij; međutim on često uopće nije djelotvoran (osobito nakon menopauze), a njegova dugotrajna pretjerana upotreba ubrzava razvoj ateroskleroze, te povećava rizik od srčanog infarkta i moždanog udara.
Dr. sc. Ivan Jakopović
Konzultacije:
ivan.jakopovic@inet.hr
tel. 01/466 00 95
Kako uz dizalice topline stvoriti udoban i energetski učinkovit dom
Samsung Galaxy A16 serija: Nova dimenzija inovacije po pristupačnoj cijeni
Geotermalna energija: Veliki i nedovoljno prepoznati potencijal