Bilo da ga pripremate kao prilog glavnom jelu, na salatu ili kao samostalan obrok u nekoj modernijoj varijanti, podjednako ga vole sve generacije
Na slano, na slatko, na hladno, na vruće, na meksički, na talijanski... Birajte!
Grah je svestrana namirnica koja se jede u kuhinjama diljem svijeta i u svako doba godine. Neutralnog je okusa, pa ga je lako kombinirati s različitim namirnicama i začinima, a dostupnost tijekom cijele godine omogućuje njegovu široku primjenu u kuhanju. Podjednako ga vole sve generacije, a može se koristiti kao zamjena za meso, zbog čega je često na meniju vegetarijanaca i vegana. Ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti i oboljeli od glutenske enteropatije, odnosno celijakije.
Ova bi se namirnica trebala što češće naći na našem tanjuru jer obiluje mnoštvom vrijednih nutrijenata. Jednako je bogata proteinima i bjelančevinama, pa je istodobno dobar izvor energije i aminokiselina. Osim što posjeduje iznimnu energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, sadrži lecitin, kalij, željezo, kalcij, fosfor, magnezij, cink i natrij. Također sadrži veliku količinu topivih i netopivih vlakana, koja hrane dobre bakterije u crijevima i održavaju cijeli probavni sustav zdravim.
Priprema na sto načina
U Hrvatskoj jela s grahom imaju dugu povijest. Pripremamo ga na mnogo različitih načina, a zbog ubrzanog načina života obično se koristi konzervirani grah, koji nije potrebno kuhati, a iznimno je dobar okusom i hranjivim vrijednostima.
Grah je sve češće glavni sastojak u modernim i uzbudljivim jelima, koja se pripremaju brzo i jednostavno. Idealan izbor tijekom vrućih dana zasigurno su salate, no one nikako ne moraju biti dosadne. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama, kao što su crveni grah s batatom ili crni grah s kvinojom. Ako ste ljubitelji namaza na kruhu i krekerima ili želite obogatiti tortilje, u samo 10 minuta možete sami pripremiti ukusni namaz od bijelog graha.
Volite li pikantnija jela, pravi je odabir zapečeni grah u kombinaciji sa svježom paprikom i čili papričicama. Ova je namirnica odličan dodatak povrtnim tortiljama i tacosima, dok će pizzi dati potpuno novo ruho. Budući da je odlična zamjena za meso, možete ga napraviti i kao pljeskavice u kombinaciji sa slatkim krumpirom. Zahvaljujući njegovoj sposobnosti povezivanja i ugušćivanja, u nedostatku brašna grah možete koristiti i za izradu biskvita u kombinaciji s jajima i šećerom. Nadjev može biti od pekmeza ili tučenog slatkog vrhnja. Kombinacija ima mnogo, a na vama je da ih isprobate i pronađete svoje omiljene recepte.
Različite vrste graha
Prije pripreme jela s grahom trebate odlučiti koju vrstu želite koristiti. Grah dolazi u raznim bojama i veličinama, od sićušnog do onoga krupnog zrna, od bijelog preko crvenog pa sve do crnog.
Crveni grah
Idealan je za pripremu maštovitih salata i priloga, a poput ostalih grahorica izuzetan je okusom, ali i hranjivošću. Podravka crveni grah proizveden je bez konzervansa, a u finom slanom naljevu sačuvao je svu svoju kvalitetu. Preporučujemo da ga isprobate u specijalitetima meksičke kuhinje ili u kombinaciji s bučinim uljem.
Smeđi grah
Ova vrsta graha neizostavan je dio domaćih menija. Poželjno ju je koristiti u nekoj od bezbroj zanimljivih kombinacija, od zapečenoga graha do raznovrsnih salata. Isprobajte Podravka smeđi grah u laganijim povrtnim varijantama ili uz suha rebrica i kiseli kupus. Nenadmašan je okusom, ali i hranjivim vrijednostima.
Bijeli grah
Ovo je još jedna od ukusnih varijanti omiljene grahorice. Bijeli je grah namirnica bez koje ne može gotovo ni jedna kuhinja.
Fin i hranjiv, poznat je kao raskošan izvor vrijednih sastojaka. Možete ga koristiti u prilozima ili salatama, a na vama je da odaberete želite li Podravka bijeli grah u klasičnoj veličini ili u krupnijem ruhu.
Crni grah
Ukusan te pun proteina i vlakana poput bijelog, crvenog i smeđega grah, crni Podravkin grah nova je varijacija omiljene grahorice. Ne samo da je preukusan nego izgleda jako zanimljivo u jelima. Na vama je samo da odlučite hoćete li ga staviti u tortilju, pripremiti kao salatu ili ćete odabrati neke egzotičnije načine pripreme.
Olakšana priprema
Ako želite skratiti proces pripreme ili nemate ideja za ručak, odličan su odabir Podravka Baked beans i povrtni mix Tex-Mex.
Baked beans savršen je spoj bijeloga graha i umaka od crvene rajčice. Ova svježa i ukusna kombinacija sjajan je izvor mnogih divnih i dobrih sastojaka, poput proteina i vlakana. Nije ga potrebno kuhati, a odgovarat će svakom nepcu, bilo kao glavno jelo, snack ili prilog.
Povrtna mješavina Tex-Mex sadrži crveni grah i kukuruz šećerac, koji će vam omogućiti pripremu mnogih tradicionalnih i međunarodnih mesnih i povrtnih specijaliteta. Mješavina Tex-Mex sadrži prirodne sastojke, odmah je spremna za jelo i puna je proteina i vlakana. Izvrsno funkcionira kao prilog glavnom jelu, salatama ili jednostavno kao dodatak jelu.
Hvala svima na sudjelovanju u nagradnom natječaju. Dobitnici su:
1. Ljubomir Milić
2. Jabuka Lalić
3. Anita Marušić
4. Vladimir Vilupek
5. Milica Pozder
6. Marijana Žinić
7. Ljiljana Stanić
8. Ivanka Ivas
9. Dragana Pintar
10. Damir Mandić