Obavijesti

Promo sadržaj

Magnetska rezonancija srca sada i u poliklinici Pupillam u Zadru

Magnetska rezonancija srca sada i u poliklinici Pupillam u Zadru

Od nedavno se u Zadru u poliklinici Pupillam može napraviti magnetska rezonancija srca, to je sada uz kliničke centre, još jedno mjesto u Hrvatskoj gdje se ta složena pretraga može obaviti

Tim povodom smo razgovarali s poznatim hrvatskim kardiokirurgom izv. prof. prim. dr. sc. Igor Rudežom, pročelnikom Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju i voditeljem transplantacijskog programa KB-a Dubrava u Zagrebu.

Među brojnim pacijentima iz cijele Hrvatske i čitave šire regije koje je njegov tim operirao, mnogi su došli upravo iz područja Zadarske i Šibenske županije u suradnji sa zadarskim i šibenskim kardiolozima.

Koliko je važna suradnja kardiokirurga i kardiologa za pacijente kojima je neophodan kirurški zahvat na srcu? 

Neovisno da li se radi o transplantaciji srca ili operaciji koronarnih žila, valvula ili sl., važno je naglasiti da uvijek mora postojati uska suradnja kardiokirurga s kardiolozima koji pripremaju bolesnike za operaciju srca. Kardiolozi potvrđuju dijagnozu bolesti srca zbog koje je potrebno kardiokirurško liječenje i potom oni takve pacijente upućuju k nama. U tom smislu je najvažnija kompletna i kvalitetna dijagnostička obrada takvih pacijenata da bi se operater mogao maksimalno pripremiti i planirati operaciju. 

Koliko vama kardiokirurzima u tom planiranju operacije pomaže magnetska rezonancija srca? 

Magnetska rezonancija srca je danas dijagnostička metoda izbora za procjenu mnogih funkcionalnih i tkivnih svojstava srca. To uključuje prikaz: atrija i ventrikula, globalne sistoličke funkcije, strukture miokarda (infarkt, ožiljak), valvula, perikarda, aorte, procjene učinka kirurških zahvata, itd. 

Da li svi pacijenti s bolestima srca trebaju magnetsku rezonanciju? 

Pacijenti koji su kandidati za MR srca obično imaju uznapredovale i složenije bolesti srca i kao takvi se upućuju od strane kardiologa nakon završene kompletne dijagnostičke obrade. Za mnoge bolesti srca za koje nije potrebno kirurško liječenje nije potrebna niti magnetska rezonancija. Ali to odlučuje kardiolog u dijagnostičkom postupku. 

Za koje bolest i srca magnetska rezonancija značajno pomaže u planiranju operacije? 

MR srca se koristi za procjenu bolesti kao što su: kardiomiopatije (bolest srčanog mišića koja otežava srcu ispumpavanje krvi), aneurizme (proširenje i slabost dijela srčanog mišića ili aorte), bolest srčanih zalistaka (valvule), prirođene srčane bolesti, tumori srca, tromboze, itd. 

Slike nastale magnetskom rezonancijom srca analiziraju radiolozi usko specijalizirani u tom području.

U Hrvatskoj to radi tek nekoliko takvih stručnjaka, a jedna od njih je i Iva Žuža dr. med. iz KBC-a Rijeka, specijalist radiologije s višegodišnjim iskustvom i europskom diplomom iz kardiovaskularne radiologije.

Razgovarali smo s njom povodom početka snimanja magnetske rezonancije srca u poliklinici Pupillam u Zadru čije snimke ona analizira.

Da li je MR srca sličan ostalim MR pregledima ? 

MR srca je bitno zahtjevniji pregled od npr. uobičajenog MR pregleda drugih dijelova tijela (mozga, zglobova, kralješnice itd.), kako za radiološkog tehnologa tako i za pacijenta. Osim uobičajenih pravila koja vrijede i za druge MR preglede, kod snimanja srca je važno izbjeći šumove na slici koji nastaju zbog srčanog gibanja pa su sve slike sinkronizirane sa EKG-om pacijenta. Jednako tako, neke se sekvence rade u trenutku kada pacijent mora nakratko prestati disati pa je važno da tijekom cijelog pregleda strogo slijedi upute tehnologa. 

Da li su ponekad u tu suradnju uključeni i kardiokirurzi? 

Dobra suradnja radiologa s kardiokirurgom i kardiologom je iznimno važna. Multidisciplinarni pristup je uostalom i temelj moderne kliničke prakse. Kliničke indikacije za MR srca danas su brojne, a način snimanja, tzv. protokoli snimanja prilagođeni su svakoj pojedinačnoj kliničkoj indikaciji. Nalaz MR srca važan je kardiokirugu kod planiranja i donošenja odluke o načinu liječenja, bilo konzervativnog ili operativnog. Prisustvo i procjena opsežnosti ožiljka magnetskom rezonancom ili funkcije srca imaju i prognostičku vrijednost

Da li je potrebno davati kontrastno sredstvo kod MR srca? 

MR srca gotovo uvijek uključuje intravensku primjenu kontrastnog sredstva, iznimno ga se ne koristi kod viših stadija kronične bubrežne bolesti kada je funkcija bubrega značajnije narušena. Kontrastno sredstvo je važno za analizu strukture srčanog mišića, prisustva ožiljka (omogućuje nam razlikovanje promjena uzrokovanih ishemijom nakon infarkta od npr. upalnih promjena), važno je za karakterizaciju tumora srca ili prikaz krvnih žila. 

Koliko traje magnetska rezonancija srca? 

Ovisno u indikaciji, u prosjeku traje od 30 do 45 minuta.

Da li umjetni zglobovi, zubne implantat i i sl. mogu biti zapreka za magnetsku rezonanciju? 

Većina suvremenih ortopedskih implantata, stentova i titanskih zubnih implantata ne predstavlja smetnju za MR srca. Prije dolaska na pregled i ulaska u magnetsko polje svakako se preporuča provjeriti deklaraciju proizvođača ili se konzultirati sa operaterom o kakvom se implantatu radi. 

Da li je potrebna posebna priprema za MR srca? 

MR srca ne zahtijeva posebnu pripremu. Obzirom da gotovo uvijek primjenjujemo kontrastno sredstvo preporuča se ne jesti i piti 4 sata prije pregleda. Kao i za svaki pregled kod kojeg se primjenjuje kontrast potrebno je na uvid donijeti laboratorijske nalaze koji potvrđuju urednu bubrežnu funkciju (kreatinin, eGFR). 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.