Kazahstanski predsjednik: Novo poglavlje u strateškom partnerstvu Kazahstana i Kine | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Kazahstanski predsjednik: Novo poglavlje u strateškom partnerstvu Kazahstana i Kine

Kazahstanski predsjednik: Novo poglavlje u strateškom partnerstvu Kazahstana i Kine
3

Odnosi između Kazahstana i Kine temelje se na čvrstom prijateljstvu i dobrosusjedskim odnosima, izjavio je kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev.

Odnosi između Kazahstana i Kine temelje se na čvrstom prijateljstvu i dobrosusjedskim odnosima, izjavio je kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev.

Predstojeći sastanak između čelnika dviju zemalja bit će koristan za njihove narode, a postignuti sporazumi otvorit će novo poglavlje u njihovom strateškom partnerstvu.

Ovaj tjedan kineski predsjednik Xi Jinping posjetit će Kazahstan i sudjelovati na 24. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

"S nestrpljenjem iščekujemo posjet predsjednika Xija i vjerujemo da će njegov dolazak dati snažan poticaj razvoju naših bilateralnih odnosa," rekao je Tokayev u intervjuu za Xinhua.

Predsjednik Tokayev je naglasio da su odnosi između Kazahstana i Kine izgrađeni na čvrstom prijateljstvu i dobrim susjedskim odnosima. Dodao je da je tijekom Xijeva posjeta Kazahstanu u rujnu 2022. započelo novo "zlatno 30-godišnje razdoblje" u bilateralnoj suradnji.

Ova zračna fotografija snimljena 1. siječnja 2024. prikazuje kontejnere koji se utovaruju u logističkoj bazi za suradnju Kina-Kazahstan (Lianyungang) u Lianyungangu, u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.

Cijenim tople uspomene na naše susrete s cijenjenim predsjednikom Xijem, gdje smo u otvorenoj i povjerljivoj atmosferi razgovarali o trenutnim pitanjima i perspektivama jačanja našeg stalnog sveobuhvatnog strateškog partnerstva," rekao je Tokayev.

Više od 35 događanja očekuje se diljem Kine kako bi se proslavila "Godina turizma Kazahstana", s ciljem promocije kazahstanskog turizma, kulture i tradicionalnih običaja, rekao je Tokayev.

"Kulturna i međuljudska suradnja igra važnu ulogu u jačanju bilateralnih veza i poticanju prijateljstva među narodima naših zemalja," dodao je.

U svijetu dubokih transformacija, pojačane nestabilnosti i rastućih sukoba, čovječanstvo treba razviti konsolidirana i učinkovita rješenja za osiguranje globalne sigurnosti i poticanje gospodarskog rasta, rekao je Tokayev.

"U tom kontekstu, Kazahstan visoko cijeni viziju predsjednika Xija o izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, koja dobiva novu važnost u trenutnom međunarodnom okruženju i doprinosi formiranju ravnopravnog i multipolarnog svijeta," rekao je.

"Česte razmjene na visokoj razini dodatno su ojačale bilateralne odnose između Kazahstana i Kine," dodao je.

Samo u protekloj godini sklopljen je niz važnih sporazuma, uključujući provedbu uzajamne politike bezviznog režima, izgradnju trećeg željezničkog prijelaza, osnivanje kulturnih centara te proglašenje 2024. godine "Godinom turizma Kazahstana" u Kini.

"Kao izvanredan vođa i mudar državnik, predsjednik Xi će svojim vizionarstvom voditi Kinu ka ogromnom rastu i značajno ojačati kineski globalni utjecaj," rekao je Tokayev.

Pozivajući se na kazahstansku izreku "Kao što rijeka treba svoje korito, tako se ljudi oslanjaju na vođe," Tokayev je izrazio uvjerenje da će Kina, pod mudrim vodstvom predsjednika Xija, nastaviti kročiti prema velikom cilju obnove kineske nacije.

Prisjećajući se svog osmogodišnjeg boravka u Kini, Tokayev je rekao da još uvijek ima žive uspomene iz vremena provedenog u Pekingu kao strani student i kasnije kao diplomat na početku svoje karijere koja je povezana s Kinom.

"Tijekom svog boravka u Kini, duboko sam uronio u kinesku kulturu, povijest, jezik i običaje te otkrio bogatstvo i raznolikost kineske kuhinje," rekao je, dodajući da sada redovito čita knjige na kineskom jeziku i prati kineski politički i socio-ekonomski razvoj.

Kazahstan i Kina uspostavili su blisku suradnju unutar međunarodnih okvira, uključujući Ujedinjene narode, Šangajsku organizaciju za suradnju (SCO), Konferenciju o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji te mehanizam Kina-Središnja Azija, istaknuo je Tokayev.

"Na mnogim hitnim globalnim i regionalnim pitanjima dijelimo slična stajališta s Kinom. Kazahstan u potpunosti podržava kinesku inicijativu Pojas i put te je spreman aktivno sudjelovati u kontinuiranoj integraciji naših nacionalnih razvojnih strategija," rekao je Tokayev.

Kazahstanski predsjednik pozvao je na promicanje suradnje u pet ključnih područja: produbljivanje investicijske suradnje, povećanje bilateralne trgovinske razmjene, jačanje suradnje u okviru Pojasa i puta, širenje prometne suradnje te poticanje kulturne i međuljudske interakcije.

Posebno je naglasio značaj kulturne i međuljudske komunikacije između dviju zemalja, istaknuvši ceremoniju otvaranja "Godine turizma Kazahstana" u Kini koja je održana u ožujku u Pekingu.

Ova fotografija snimljena 29. lipnja 2024. prikazuje središnju os Astane u Kazahstanu.

"Vjerujemo da će suradnja u ovim područjima dodatno ojačati naše odnose i donijeti koristi našim narodima," rekao je Tokayev.

Inicijative koje je predložila Kina, kao što su Globalna razvojna inicijativa, Globalna sigurnosna inicijativa i Globalna civilizacijska inicijativa, značajno će doprinijeti osiguravanju globalne sigurnosti i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja," dodao je Tokayev.

Govoreći o rotirajućem predsjedavanju Kazahstana u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), Tokayev je obećao uložiti napore u razvoj zajedničkih pristupa rješavanju sigurnosnih problema, jačanje trgovinske i ekonomske suradnje, promicanje zaštite okoliša te konsolidaciju prijateljstva među državama članicama.

Također je istaknuo da Kazahstan ima za cilj dodatno ojačati međunarodni utjecaj organizacije širenjem kontakata s velikim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Očekuje da će ishod summita u potpunosti odražavati Šangajski duh, koji karakteriziraju međusobno povjerenje, obostrana korist, jednakost, konzultacije, poštivanje raznolikih civilizacija i težnja za zajedničkim razvojem.

"Šangajski duh je u skladu s konceptom zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, jer oba promiču održivi razvoj, zajednički prosperitet, otvorenost i inkluzivnost," rekao je Tokayev, napominjući da te koncepte treba prepoznati kao normu u međunarodnim odnosima.

"Uzletjeti visoko poput zlatnog orla": Xi i prijateljstvo između Kine i Kazahstana

Izvor: Xinhua Urednik: Huaxia 2024-07-01 21:33:45

Piše novinar Xinhua Shi Xiaomeng

Uzlijećući orao koji nosi Sunce krasi Orden Zlatnog orla, najviše priznanje Kazahstana. Kada je kineski predsjednik Xi Jinping primio ovo priznanje od predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva 2022. godine, Xi je zamislio budućnost u kojoj će odnosi između Kine i Kazahstana uzletjeti visoko poput zlatnog orla prema svijetloj horizontu.

"Pravi veliki vođa," komentirao je Tokayev dok je dodjeljivao Orden, ističući povijesnu ulogu Xija u konsolidaciji prijateljstva između dviju zemalja. Kako se Xi priprema za nadolazeći državni posjet Kazahstanu, spreman je graditi na ovom nasljeđu bilateralnog prijateljstva i podići odnose između Kine i Kazahstana na još veće visine.

NEUSPOREDIVI ODNOSI

Kina i Kazahstan su tijekom desetljeća uspostavili izvanredno strateško partnerstvo koje se kontinuirano razvija, a ključne inicijative poput Pojasa i puta imaju ključnu ulogu u jačanju njihovih bilateralnih odnosa.

Povijesni Temelji Prijateljstva

Kina i Kazahstan su uspostavili diplomatske odnose 1992. godine, a od tada su ti odnosi napredovali u stalno sveobuhvatno strateško partnerstvo 2019. godine. Tijekom svog posjeta Kazahstanu 2013. godine, predsjednik Xi Jinping je prvi put predložio Ekonomski pojas Puta svile, ključni dio inicijative Pojas i put, ističući time važnost Kazahstana kao strateškog partnera.

Visoka Razina Međusobnog Povjerenja

Predsjednici Xi i Tokayev naglašavaju visoku razinu strateškog međusobnog povjerenja. Njihova predanost izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za obje zemlje istaknuta je tijekom njihovih sastanaka 2022. i 2023. godine. Profesor Yang Bo s Šangajskog međunarodnog studija ističe da je Xi 2013. godine odabrao Kazahstan kao mjesto za predstavljanje Ekonomskog pojasa Puta svile, što je bio ključni korak u jačanju bilateralnih veza.

Učinkovita Suradnja u Okviru Pojasa i Puta

Bilateralna suradnja unutar inicijative Pojas i put je izuzetno učinkovita. Kroz industrijsku suradnju, Kazahstan je uspostavio logističku bazu u Lianyungangu u Kini, što je omogućilo uspostavu Autoceste Zapadna Europa-Zapadna Kina, koja povezuje azijsko-pacifička i zapadnoeuropska tržišta. Trgovina između dviju zemalja dosegnula je rekordnih 41 milijardu američkih dolara u 2023. godini, a kapacitet i investicijska suradnja nastavljaju se širiti na sektor niskog ugljika.

Inovativnost i Strateško Povjerenje

Yang ističe da je suradnja između Kine i Kazahstana inovativna zahvaljujući visokoj razini strateškog povjerenja koje se održava na najvišoj diplomatskoj razini. Projekti poput vjetroelektrane Zhanatas, hidroelektrane Turgusun i solarne elektrane Almaty svjedoče o uspješnoj suradnji u sektoru niskog ugljika.

Ukupno gledajući, odnosi između Kine i Kazahstana su duboko ukorijenjeni u povijest i nastavljaju se razvijati kroz inovativne inicijative i obostranu korist, postavljajući temelje za dugoročno stabilno partnerstvo.

SRETAN ROĐENDAN

U posljednjih nekoliko godina, odnosi između Kine i Kazahstana su značajno napredovali, što je rezultat predanosti i vođstva obiju zemalja, istaknuo je kineski veleposlanik u Kazahstanu, Zhang Xiao.

Kassym-Jomart Tokayev je stručnjak za kinesku kulturu i jezik, čime je dodatno obogatio njegovu vezu s Kinom. Njegova predanost kineskim studijima počela je još dok je studirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, gdje je kasnije imao priliku dublje razumjeti viziju "izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo", koju je Xi Jinping elaborirao 2013. godine.

Tokayev je svoje akademske godine proveo na Pekinškom sveučilištu za jezik i kulturu, gdje je istaknuo svoje izvrsne rezultate. Njegov diplomatski rad u Veleposlanstvu Sovjetskog Saveza u Pekingu omogućio mu je dublje uvid u razvoj Kine, posebno kroz život u području Wudaokou.

Govoreći o Xiju Jinpingu, Tokayev je istaknuo njihovo duboko povjerenje i divljenje prema Xijevom mudrosti, kulturi, toplini i prijateljskom stavu.

Tokayev je proslavio svoj 70. rođendan u Xijevoj rodnoj provinciji Shaanxi u svibnju 2023. godine, što je bio poseban trenutak u njihovim međuljudskim odnosima. Posjet Xi'anu, povijesnom gradu Puta svile i glavnom gradu provincije Shaanxi, bio je prigoda za daljnje jačanje njihovih veza i sudjelovanje na Kinesko-srednjoazijskom summitu.

Xi Jinping je izrazio svoje zadovoljstvo što je mogao ugostiti Tokayeva u Xi'anu te mu uputio iskrene rođendanske čestitke, naglašavajući snagu njihovih bilateralnih veza.

Tokayev je kasnije bio pozvan na treći Forum za međunarodnu suradnju Pojas i puta u Pekingu, gdje je svoj govor otvorio na kineskom jeziku. U svojim razgovorima s Xijem, naglasio je važnost Kazahstana kao mjesta rođenja inicijative Pojas i puta te čvrstu podršku i aktivno sudjelovanje Kazahstana u njoj.

Njihovi susreti i razgovori svjedoče o dubokim osobnim vezama i posvećenosti jačanju sveobuhvatne suradnje između Kazahstana i Kine, čime se osigurava stabilna i prosperitetna budućnost za obje zemlje.

MLADI I BUDUĆNOST

Kineski predsjednik Xi Jinping vidi mlade ljude kao ključnu okosnicu prijateljstva između Kine i Kazahstana, ističući njihove zajedničke interese i ideale kao temelje istinskog prijateljstva.

Jedan od nezaboravnih trenutaka za Xija bio je susret s mladim Kazahstancem Ruslanom Tulenovom, koji je svojim humanitarnim gestama duboko dirnuo srca u Kini. Kao student na Sveučilištu Hainan, Ruslan je dobrovoljno darivao rijetku Rh-negativnu krv kako bi pomogao kineskim pacijentima, zbog čega ga je Xi nazvao "izvjestiteljem prijateljstva između Kine i Kazahstana." Ova gesta altruizma i solidarnosti simbolizira duboku povezanost između mladih ljudi dviju zemalja.

Drugi inspirativni primjer je Ismail Daurov, koji je kao doktor u Kinesko-kazahstanskom centru za tradicionalnu medicinu u Astani integrirao kinesku medicinu u svoj rad. Ismail je tijekom studija na Sveučilištu za kinesku medicinu u Shaanxiju pokazao svoju predanost pomažući lokalnoj zajednici u Xi'anu tijekom pandemije COVID-19. Xi Jinping je citirao Ismailove riječi na virtualnom summitu, ističući njegovu predanost i doprinos u jačanju bilateralnih veza između Kine i Kazahstana.

Serik Korzhumbayev, glavni urednik lista Delovoy Kazakhstan, naglasio je važnost mladih ljudi u unapređenju trajnog prijateljstva između Kine i Kazahstana. Njihova aktivna uloga u promicanju kulturalne i gospodarske razmjene, kao i inovativnih projekata, ključna je za budućnost bilateralnih odnosa koji su svijetli poput uzlijećućih orlova.

Kroz primjere Ruslana Tulenova i Ismaila Daurova, vidimo kako mladi ljudi igraju vitalnu ulogu u jačanju međunarodnih odnosa i izgradnji mostova prijateljstva između Kine i Kazahstana. Njihova predanost i entuzijazam inspiriraju i potiču daljnju suradnju i razumijevanje među narodima, otvarajući put prema još uspješnijoj budućnosti bilateralnih odnosa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

D Business Leadership Summit najjači dosad: U Zagreb stiže NASA-in psiholog
PROMO

D Business Leadership Summit najjači dosad: U Zagreb stiže NASA-in psiholog

U pet godina, summit je iz edukacije za stomatologe prerastao u jedinstveno trodnevno okupljanje vodećih menadžera iz svijeta zdravstva, sporta i tehnologije. Osmislio ga je Siniša Drobnjak, stručnjak za osobnu i poslovnu transformaciju

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu  'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura
EKSKLUZIVNO: OAZA KRAJ ŠIBENIKA

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu 'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura

Plus+ Trojac je stanove u novom šibenskom naselju kupio od kolege Milana Badelja, proslavljenog nogometnog veznjaka, prije nego što su ih sagradili. Sad su kvadrati poskupjeli
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu