Obavijesti

Promo sadržaj

Iz školskih klupa na olimpijsko postolje

Iz školskih klupa na olimpijsko postolje
2

Na Olimpijskim igrama često nastupaju i odličja osvajaju sportašice i sportaši koje bez imalo ograde možemo nazvati djecom

Kada gledamo školarce na Erste Plavoj ligi i sličnim natjecanjima čini nam se sasvim neprimjerenim razmišljati o tome hoće li jednog dana, za deset ili više godina, netko od njih biti sudionik Olimpijskih igara, koje su za većinu sportašica i sportaša vrhunac karijere i ostvarenje njihovih sportskih snova.

Zato će vam zvučati neobično da na Igrama vrlo često nastupaju i sportaši koje bez imalo ograde možemo nazvati – djecom.

Tako je slavna norveška klizačica Sonja Henie prvi put nastupila na Zimskim olimpijskim igrama u Chamonixu 1924. kada je imala samo 11 godina. Završila je nastup na posljednjem mjestu, ali nije odustala. Na Zimskim igrama u St. Moritzu 1928. Sonja je osvojila zlato, a to je ponovila i na ZOI 1932. u Lake Placidu te u Garmisch-Partenkirchenu 1936.

Olimpijsko srebro s 12 godina

Narednih desetljeća brojne su olimpijke i olimpijci, naročito u umjetničkom klizanju i gimnastici, nastupali na Igrama u dječjoj dobi, no u posljednje vrijeme su federacije mnogih sportova prag za odlazak na Olimpijske igre podigle prvo na 16, pa zatim i na 17 godina, no ulaskom nekih novih sportova na program Igara ponovno na njima nastupaju djeca-olimpijci.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju održanima 2021. godine Japanka Kokona Hiraki osvojila je srebrnu medalju u skateboardu sa svega 12 godina! Još nekoliko mjeseci mlađa od nje bila je Sirijka Hend Zaza koja je predstavljala Siriju natječući se u stolnom tenisu.

Epitet najmlađeg osvajača olimpijske medalje u povijesti modernih Olimpijskih igara nosi Grk Dimitrios Loundras. On je na prvim Igrama modernog doba, u Ateni 1896. godine, osvojio brončanu medalju u gimnastici s - 10 godina.

I Hrvatska ima osvajača olimpijskog odličja u dječjoj dobi. To je Splićanin Josip Reić koji je bio kormilar Zlatku Celentu i Dušku Mrduljašu kada su na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine osvojili broncu u veslačkoj disciplini dvojac s kormilarom. Josip je tada imao 15 godina!

Kim Yun-Mi iz Južne Koreje najmlađa je, pak, osvajačica olimpijskog zlata u povijesti. Na Zimskim olimpijskim igara u Lillehammeru 1994. godine pobijedila je u utrci na 3000 metara na natjecanju u brzom klizanju. Kim je tada imala 13 godina i 85 dana.

Do zlata su došli s 13 godina

Kada je riječ o ljetnim Igrama, najmlađa olimpijska pobjednica je Amerikanka Marjorie Gestring. Ona je osvojila zlatnu medalju u skokovima u vodu na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine s 13 godina i 268 dana.

Nijemac Klaus Zerta najmlađi je muški osvajač zlatne medalje na ljetnim Igrama jer je s 13 godina i 283 dana osvojio zlato u veslačkom dvojcu s kormilarom na OI u Rimu 1960. Finac Toni Nieminen najmlađi je osvajač zlatne medalje na jednim Zimskim olimpijskim igrama. Osvojio ju je u skijaškim skokovima sa 16 godina i 259 dana na ZOI u Albertvilleu 1992.

I na aktualnim Olimpijskim igrama u Parizu bit će, zasigurno, puno natjecatelja koji su na poprište najveće sportske priredbe na svijetu došli izravno iz školskih klupa. In popeli se na pobjedničko postolje!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.