Obavijesti

Promo sadržaj

Istina o ortodonciji i jesu li "ravni" zubi jedini kriterij?

Istina o ortodonciji i jesu li "ravni" zubi jedini kriterij?

IQDENT postavlja nova mjerila u ortodonciji kroz inovativne tehnologije poput mini implantata, transformirajući osmijehe bez invazivnih zahvata

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i čeljusti. U IQDENT ortodontskoj klinici, osnovanoj i vođenoj od strane specijalista ortodoncije, dr. Marka Grgurića, ortodoncija dobiva novi smjer zahvaljujući primjeni naprednih tehnologija kao što su mini implantati.

Kako IQDENT vidi ortodonciju i estetiku osmijeha? 

“Za nas je ortodoncija puno više od ravnih zubi (što ćete često čuti u raznim reklamama). Jedan od primjera ove tvrdnje je pacijentica na fotografijama ispod kojoj smo uz pomoć najnovije vrste mini implantata i kompleksne biomehanike promijenili izgled osmijeha podizanjem cijelog gornjeg zubnog luka prema gore kako bi se smanjila razina vidljivosti zubnog mesa pri osmijehu” - ističe dr. Grgurić. 

Prije je ovako nešto bilo moguće isključivo sa ortognatskom kirurgijom čeljusti koja predstavlja vrlo invazivan zahvat u općoj anesteziji u bolničkim uvjetima. Za razliku od mnogih recikliranih i lažno predstavljanih „revolucija“ i „novosti“ u području ortodoncije, mini implantati su jedina inovacija u ortodonciji u zadnjih 40 godina koja je pomaknula granice ortodontske terapije

Lažni marketing

Pojavom mnoštva neprovjerenih informacija dostupnih na internetu, umjetne inteligencije koja iz tih informacija uči i daje svoje odgovore, pacijentima je sve teže razabrati koje su informacije tu da bi ih informirale, a koje su tu da bi “prodale” uslugu. Najčešće ćete lažne informacije prepoznati pod parolama “brze” ortodoncije iako je znanstveno dokazano da ne postoji ubrzani pomak zuba nego se u takvim sustavima jednostavno 80% problema zanemari pa kasnije dolazi do još većih problema. 

Druge vrste lažnih informacija su o “one fit all” sustavima koji rješavaju sve probleme svakome. Jedna od misija IQDENTA je iznošenje ispravnih saznanja na području ortodoncije u cilju etički ispravnog informiranja pacijenata o mogućnostima rješavanja njihovih želja i problema.

IQDENT rješenja

S druge strane, uz sva ograničenja, najčešće biološke prirode, temeljito planirana ortodoncija s primjenom najnovijih tehnologija i saznanja nudi rješenja kompleksnih problema dentalne medicine i kod odraslih osoba koja često nisu uzeta u obzir a nude biološki i estetski bolja rješenja uz manje ekonomske izdatke. Misija IQDENT poliklinike je upravo ponuditi pacijentima rješenja, neinvazivna ili minimalno invazivna s rezultatima bez kompromisa. 

Koje vrijednosti pacijenti dobiju s dobrom ortodoncijom? 

Ono što svima prvo pada na pamet je ravnanje zuba, što osim estetike daje i mogućnost lakšeg i kvalitetnijeg provođenja oralne higijene i prevenciju karijesa i parodontoloških problema. 

Odmah iza toga je ispravan zagriz (okluzija), koja je, osim za funkciju i zdravlje zuba, također jedan od preduvjeta za dugoročnu stabilnost rezultata ortodontske terapije. Također, osim što zube treba složiti u idealan odnos jednih naspram drugih, potrebno ih je postaviti u dobar odnos sa kosti koja ih okružuje. Ove stvari su u “sistemima ortodoncije velikih kompanija” zanemarene, a od iznimnog su značaja za pacijenta. 

Ukoliko odrasli pacijent želi raditi protetski rad (ljuskice ili krunice) kako bi promijenio izgled, veličinu i boju zuba, ortodontska terapija prije tih zahvata može staviti zube na optimalne pozicije kako bi se zubi minimalno brusili i izgubila potreba za devitalizacijom zuba a omogućila optimalna dimenzija zuba protetskim nadomjestkom. Primjer ortodontske pripreme za idealan protetski rad: 

Jedna od čarobnih stvari koje ortodoncija radi je zatvaranje prostora izgubljenih zuba zdravim zubima pacijenta pri čemu se često koriste mini implantate (koštana sidrišta). Time se izbjegava potreba za zubnim implantatima koji često za sobom nose potrebnu dodatnog zahvata postavljanja umjetne kosti ili zubnih mostova koji da bi nadomjestili zub uključuju brušenje zdravog zubnog tkiva susjednih zuba kako i nadomjestili zub koji nedostaje. Nije potrebno dodatno objašnjavati kako je ortodontsko zatvaranje prostora biološki, funkcijski i ekonomski sveukupno bolja opcija

Možete li osjetiti radost pacijentice koja nakon ortodoncije i novog osmijeha bez brušenja svojih zuba nije morala niti nadoknađivati izgubljene donje zube nego smo joj prostore zatvorili pomicanjem njenih zdravih zuba? 

Često nailazimo na reklame zuba u fronti koji nedostaje i najčešće rješenje koje se nudi je zubni implantat. Osim što je zubni implantat jako teško estetski dobro izvesti u estetskoj regiji zbog debljine kosti i crveno bijele estetike, čak i da to sve bude određeno kako treba, dugoročno postoji problem vertikalnog izrastanja svih drugih zuba dok implantat kroz godine ostaje kratak. Rješenja za ovaj problem nema budući da rub implantata ostaje visoko. Stoga, puno bolja opcija u frontalnoj regiji je ortodoncijom zatvoriti prostor i izbjeći postavljanje dentalnih implantata u tom području. 

“Razvili smo vlastiti sustav prozirnih udlaga IQ ALIGN i proizvodimo ih u potpunosti u našoj klinici čime smo smanjili konačne troškove terapije prema pacijentu naspram strane konkurencije. Također, naš sistem ima i druge prednosti od kojih je najbitnija da ju u potpunosti nadzire i terapiju provodi isključivo specijalist ortodoncije Marko Grgurić. Također, vrlo bitno je izdvojiti da ćete dobiti iskren odgovor na pitanje može li se Vaš problem uspješno i predvidivo riješiti prozirnim udlagama. Biomehanička ograničenja prozirnih udlaga se u nekim slučajevima mogu prevladati kombinacijom s prozirnim bravicama u dijelu terapije (hibridna terapija)” - ističu iz IQDENT ortodontske klinike

Odgovornost 

Kao moderno opremljena ortodontska klinika, IQDENT ne samo da pruža vrhunsku zdravstvenu skrb već i udobnost i praktičnost za svoje pacijente. Smještena u novom naselju na Heinzelovoj ulici, klinika nudi obilje parkirnih mjesta za automobile i bicikle, osiguravajući ugodno iskustvo svim posjetiteljima.

"Naša odgovornost je osigurati da svaki pacijent dobije ne samo estetski privlačan osmijeh već i funkcionalno zdravlje, bez kompromisa u stručnosti i ljudskosti", zaključuje dr. Grgurić.

IQDENT, pod vodstvom dr. Marka Grgurića, predstavlja novi standard u ortodonciji, spajajući stručnost, inovacije i posvećenost u pružanju najbolje moguće skrbi za vaš osmijeh.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pod sloganom „A vidi lipote“ otvorena nova splitska atrakcija na Marjanu
PROMO

Pod sloganom „A vidi lipote“ otvorena nova splitska atrakcija na Marjanu

Promatračnica, odnosno čelična konstrukcija u obliku krnjeg stošca, visoka je 20 metara, a nalazi se na 150 metara nadmorske visine.

Povratak u školu s EU Youth Cinema: Green Deal
PROMO

Povratak u školu s EU Youth Cinema: Green Deal

Nakon dvije uspješne godine edukacije i podizanja svijesti o pitanjima okoliša i održivosti među mladima u Austriji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, EU Youth Cinema: Green Deal ove jeseni započinje svoje drugo izdanje