U specijalitetima splitskoga kuhara uživali smo na zagrebačkom Jarunu, gdje je Ivan Pažanin pripremio slijed od tri jela, čije su namirnice bile prilagođene godišnjem dobu u kojem se nalazimo. Otkrio nam je ide li uz meso bolje pivo ili vino
Isprobali smo tri jela chefa Ivana Pažanina: Otkrio nam je ide li uz meso bolje pivo ili vino
Ljubitelji dobre hrane jučer su se okupili na fantastičnom eventu na kojem se uživalo u kombinaciji jesenskih okusa i slasnih hmeljnih aroma. Dok su gosti uživali u bogatstvu okusa Staropramen piva, kuhinjom je dirigirao Ivan Pažanin. Ovaj splitski chef pripremio je za nas večeru u tri slijeda, a za dobru atmosferu pobrinula su se i mnoga poznata lica s domaće javne scene.
Spoj jeseni i klasike na tanjuru
- Pravo je vrijeme za uživanje u jesenskim specijalitetima - rekao nam je Pažanin na početku, a prvo što smo probali bio je tatarski biftek s aromatiziran sotiranim vrganjima. Pitali smo ga odakle mu inspiracija za ovaj spoj.
- Kod mene vam je sve inspiracija. Kad imate inspirativne projekte poput ovog pod pokroviteljstvom Staropramena, onda moj posao nije osobito težak. Jednom kad odlučim koje namirnice najbolje leže uz pivo, vodim se za svojim nagonom. Razmišljam o tome što je najbolje, što bi se najviše svidjelo ljudima i koje bi namirnice najbolje odgovarale godišnjem dobu u kojem se nalazimo. Mislim da je to najviše fer prema gostima i prema meni - otvoreno kaže ovaj splitski chef.
Sljedeće čime nas je iznenadio bio je janjeći kotlet uz hrust od pistacija, kremu od krumpira i tamni umak. Ovo se glavno jelo, nećemo to skrivati, savršeno sljubilo s okusom Staropramen piva.
Uživajući u neobaveznoj ćakuli između sljedova, priupitali smo Pažanina odakle crpi inspiraciju i kako osmišljava svoje specijalitete.
- To je u meni. Ovo je posao koji živim i volim i koji jednostavno dišem. Ovaj događaj bio je prekrasan, a to najbolje vidim po zadovoljnim gostima. Teško je, znate, udovoljiti nepcu 120 gostiju, a sve je bilo po mojem guštu. A ako je po mojem guštu, onda ne bi trebalo biti loše - rekao nam je simpatični Pažanin.
Vječna dvojba – pivo ili vino?
Iako je, otkriva nam Pažanin, veliki ljubitelj vina, u zadnje vrijeme voli svoja jela spajati s pivom. Najdraže mu je pritom, priznaje nam, Staropramen. A usput nam je razriješio i vječnu dvojbu: što bolje ide uz meso - pivo ili vino.
- Imamo zaista prekrasna piva i odlične pivovare, pa ne vidim razlog zbog kojeg ne bismo pivo uključivali uz razne namirnice. Ovaj projekt čisti je dokaz da se to može. Ovdje smo uz tri različita jela poslužili tri različita piva. Samo trebate pratiti težinu piva, okuse i gorčinu i mislim da je to pun pogodak – objasnio je Pažanin i dodao:
- Da ne bi bilo zabune, vrlo je teško spajati pivo i namirnice. Jer pivo je piće koje je zahtjevno i specifično. Najčešće, kad odlučim spajati pivo s različitim okusima, potražim savjet stručnjaka. Od njih tražim da mi daju točno određena piva prema kriterijima kao što su gorčina, hmelj, slatkoća i kiselina – ističe Pažanin.
Šećer na kraju
Na kraju ove slasne večeri uživali smo u desertu. Kolač od kestena i maline bio je naprosto "točka na i" jelovnika, koji je na najbolji mogući način prezentirao neraskidivu vezu hrane i piva.
- Uz desert smo poslužili tamno pivo jer traži određenu težinu. Da biste 'pokrili' težinu piva, morate imati krepkost hrane. A krepkost hrane dobivate slatkoćom i masnoćom. Tamno pivo traži dobar desert, neutralizirat će ga i napraviti kompaktnost te povezati slatkoću i jačinu deserta. Pritom uz pivo ne smije biti lagani desert, zato smo mi odabrali desert s kestenom, koji je jesenska namirnica. Moćan, jak i povezan – zaključio je Pažanin.
Uživajte i vi u okusima poznatog chefa
Ovaj jedinstveni koncept pod nazivom "Staropramen večera s Pažaninom" kulinarska je turneja koja je već krenula po hrvatskim gradovima. Nakon Zadra, Pule i Rijeke, imali smo čast Pažaninove kulinarske rapsodije isprobati u Zagrebu. Događaju su nazočila mnoga javna lica, gastro influenceri i mediji, uključujući Fabijana Pavla Medvešeka, Filipa Vidovića, Marija Valentića, Ivanu Čuljak, Anu Maras Harmander i Luciju Lugomer, da nabrojimo samo neke od uzvanika.
Kako savršeno ukomponirati pivo i hranu te koje namirnice najbolje odgovaraju uz omiljeno pivo, možete otkriti na tri zagrebačke lokacije – u Ožujsko Pubu Maksi, Publicu i The Red Apple Pubu. Nakon toga, gastronomska turneja seli se u pivnicu Merlon u Osijeku, a završava 17. studenog u restoranu Lu u Vinkovcima. Sve informacije možete pronaći ovdje.
I na kraju, nakon svega, ostaju nezaboravni trenuci i nevjerojatni okusi o kojima će se još dugo pričati. A tome svakako treba nazdraviti Staropramenom!
Iz Opatije upućeni zahtjevi ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a nadležnima
Eurospin poklanja: Samo 8.i 9. studenoga uz kupovinu iznad 30 € kupci dobivaju kišobran
Uz Mastercard osigurajte 25% povoljniji smještaj u Hotelu Zonar Zagreb