Obavijesti

Promo sadržaj

Ima li na otocima života zimi?

Ima li na otocima života zimi?
4

Nakon priča triju poduzetnih otočanki, ni olujna bura ni jugo ne djeluju tako strašno

Kako se zimi živi na otoku provjerili smo s Upliftericama Mari Greget, Ivanom Čičmir i Dajanom Brajčić Jurica. Opisale su nam, vrlo zorno, što im donosi ljeto, i suprotno uvjerenju, demantirale da su zime na otocima tužne. A iako zaključuju da je život na otoku izazovan, niti jedna od njih ga ne bi mijenjala za život na kopnu.

U zemlji s tisuću otoka većina ih je pusta. I ljeti i zimi. Samo njih 47 može se pohvaliti stalnim stanovnicima. Ljeti su ti otoci ne samo živi, već užurbani, glasni i kaotični. Jer takav je turizam u špici sezone. No, ono što se nekome može doimati kaosom, ima svoj red. Netko je za silne goste sve morao pripremiti, oglasiti, bukirati, nabaviti, organizirati. Koji je put nešto pojeo i popio s nogu, odspavao koji sat i odmah krenuo dalje. Takav je život domaćina. No, što kad karavana prođe i ostane samo šum valova? Pitali smo to tri dame s tri otoka. Na prvu jako različite, ali kojima je zajedničko to što su sve tri ponosne Uplifterice, polaznice jedinstvene Uplift akademije koju je Mastercard pokrenuo u suradnji s Algebrom i koja je namijenjena osnaživanju mikro, malih i srednjih poduzetnika u turizmu.

Mari Greget, vlasnica obrta Komiska

Mari Greget sa sunčanog Visa i Dajanu Brajčić Juricu s Lastova milje i sati dijele od kopna, dok se s Krapnja na kojem radi Ivana Čičmir gotovo može i doplivati do obale. No, jedna stvar je svim tim otocima slična. Kad karavana prođe, zima je jednako oštra, a dani jednako dugi. Tri dame pitali smo kako izgleda zima za poduzetnice koje od turizma žive, ali i žive turizam. No, da ih prvo malo detaljnije predstavimo. Ivana je voditeljica prodaje u hotelu Spongiola, jedinom hotelu na Krapnju. Dajana je ekologinja koja je dvanaest godina u turizmu i menadžerica je obiteljskog turističkog objekta Augusta Insula koji osim smještaja nudi i restoran i bar. Mari Greget nastavnica je ekonomske grupe predmeta u srednjoj ugostiteljsko- turističkoj školi na Visu, suvlasnica prvog sushi bara “Peškarija”, vlasnica brenda Komiška, DMC, HedonISSAm, a uz sve je i nezavisna gradska vijećnica. S ovim damama nema šale. No, prije nego vidimo ima li na otocima života i posla i van sezone, Dajana je slikovito opisala kako to izgleda u samoj špici.

Mucanje od posla

Dajana: Na Lastovu zagrijavanje ide postepeno, a zakuha se u 7. i 8. mjesecu koji se svode na “preživi čovječe - možeš ti to”. Sjećam se da je suprug Lučo jedne godine u osmom mjesecu iz čista mira počeo ozbiljno mucati. Sada se tome smijemo, ali tada uistinu nije bilo smiješno. Taman kada je dobio termin za snimanje glave prestao je mucati i to se, Bogu hvala, više nikad nije ponovilo. Mislim da ova informacija poprilično živopisno opisuje stanje u koje se dovedemo u samoj špici sezone. Razlog tome je što u pred i post sezoni trebamo jako malo ljudi, a u špici sezone mnogo. Posljedično, kvaliteta dostupnog kadra je upitne kvalitete pa mi vlasnici često zdravljem plaćamo prekrivanje tih problema.

Split: Dajana Brajcic Jurica bavi se turizmom i ugostiteljstvom na Lastovu

Onog trenutka kad pozdravljate neke od posljednjih gostiju, kad nakon njih ne stoji nitko u redu sa svojom osobnom jer čeka check in ili ne čeka u redu da popije svoj aperitiv prije večere - kakav vam je osjećaj? Jeste li sretne zbog malo mira koji slijedi ili vas svijest o zalasku sezone žalosti?

Dajana: Kako se broj gostiju smanjuje, adrenalin splašnjava, pa taman do kraja sezone prestanem biti nabrijana i postanem normalna osoba (smijeha). U sezoni crpim nadljudski napor tako da mi kraj sezone dobro dođe da se oporavim i posložim dojmove od sezone. Potom zavladaju mir i tišina koji su za mene izvor produktivnosti i kreativnosti.

Mari: Obožavam listopad i kraj sezone kada mi lokalci možemo sebično uživati sami na svom otoku. More je još uvijek za kupanje, sunce je taman po mjeri U suštini sam tip osobe kojoj treba malo odmora i mogu opet u novu sezonu. Ali s obzirom na to da u školi radim punu satnicu, i period van sezone mi je izuzetno dinamičan i radan.

Ivana: Sezonski je posao takav da podrazumijeva puno više rada u kraćem vremenskom razdoblju. Stoga je iznimno dinamičan, zahtijeva dosta dobre organizacijske vještine, kao i podnošenje viših razina stresa. Stoga, logično je da velika većina radnika u sezoni na neki način “jedva čeka” kad će ta ista sezona i završiti, a često u periodu rada tijekom same sezone taj kraj se čini predalek. Ali sezona u velikoj većini slučajeva jednostavno “proleti”, pa opet bude u najmanju ruku čudno biti izvan tog dinamičnog okruženja same sezone.

Je li zima na obali za vas depresivno poslovno, ali i privatno razdoblje?

Više pročitajte na Uplift.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Taxi prijevoz u poslovnom svijetu: Može li smanjiti troškove poslovanja?
PROMO

Taxi prijevoz u poslovnom svijetu: Može li smanjiti troškove poslovanja?

Promet u urbanim sredinama postaje sve izazovniji. U RH, prema Popisu stanovništva iz 2021. godine (DZS), postoje 123 grada od kojih samo Zagreb, Split i Rijeka– imaju više od 100.000 stanovnika.
Posjetili smo adrenalinski park u Vukovaru
PROMO

Posjetili smo adrenalinski park u Vukovaru

Dok Vukovarska Ada na svoj riječni otok privlači kupače, Adica će tek postati prava vukovarska atrakcija.
U Dzierżoniówu, gdje je kruna u grbu, nalazi se početak nogometaša Piąteka
PROMO

U Dzierżoniówu, gdje je kruna u grbu, nalazi se početak nogometaša Piąteka

U karijeri Krzysztofa Piąteka nije nedostajalo lijepih trenutaka. I uzvišeni trenuci, na kraju krajeva, ovo je priča o "Pjoni", vjerojatno najpoznatijem "revolverašu" u povijesti Dzierżoniówa. Svi se sjećamo scena iz Italije kada je zabijao gol za golom. Tada je dječak iz Donje Šleske osvojio talijanske salone.