Glavni krivci za prerani gubitak zubi i najefikasnija rješenja | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Glavni krivci za prerani gubitak zubi i najefikasnija rješenja

Glavni krivci za prerani gubitak zubi i najefikasnija rješenja
5

Prerani gubitak zubi predstavlja ozbiljan zdravstveni i estetski problem koji pogađa mnoge ljude širom svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Zdravlje usne šupljine ključno je za opće zdravlje i kvalitetu života, no unatoč dostupnim informacijama i napretku u stomatologiji, mnogi još uvijek pate od problema koji vode ka gubitku zubi. A2 Dental poliklinika iz Trogira, nudi vrhunske stomatološke usluge i moderna rješenja za ovaj problem. U nastavku navodimo glavne uzroke preranog gubitka zubi i predstavljamo najbolja rješenja, s posebnim naglaskom na ugradnju zubnih implantata i All on 4 metodu, koje su dostupne u A2 Dental poliklinici.

Glavni krivci za prerani gubitak zubi

Parodontoza

Parodontoza, ili periodontalna bolest, jedna je od glavnih uzroka gubitka zubi. Radi se o kroničnoj upalnoj bolesti koja zahvaća tkiva koja podržavaju zube, uključujući desni, periodontalni ligament i alveolarnu kost. Parodontoza počinje kao gingivitis, upala desni, ali ako se ne liječi, može napredovati do ozbiljnijih oblika koji dovode do gubitka zubi. Prevencija i rano otkrivanje parodontoze kroz redovite stomatološke preglede ključni su za očuvanje zubi.

Veliki karijesi

Veliki karijesi su još jedan čest uzrok propadanja zubi. Kada karijes nije pravovremeno tretiran, može dovesti do infekcija i propadanja zubne pulpe, što rezultira potrebom za vađenjem zuba. Redoviti pregledi kod stomatologa, pravilna oralna higijena i zdrava prehrana mogu značajno smanjiti rizik od razvoja velikih karijesa.

Loša oralna higijena

Hrvatska je među zemljama Europske unije s najlošijom oralnom higijenom i KEP statusom (indeksom karijesa, ekstrakcija i plombi). Nedostatak svijesti o pravilnom načinu četkanja zubi i korištenja zubnog konca doprinosi lošem stanju oralnog zdravlja. Pravilna oralna higijena uključuje četkanje zubi najmanje dva puta dnevno, korištenje zubnog konca i redovito ispiranje usne šupljine antiseptičkim sredstvima.

Neredoviti pregledi kod stomatologa

Neredoviti pregledi kod stomatologa također doprinose preranom gubitku zubi. Stomatolozi mogu rano otkriti probleme poput karijesa i parodontoze te pružiti potrebne tretmane prije nego što dođe do ozbiljnih posljedica. Preporučuje se posjećivati stomatologa najmanje dva puta godišnje.

Trauma ili nesreća

Trauma ili nesreće koje dovode do izbijanja zubi također su čest uzrok preranog gubitka zubi. Sportske aktivnosti, padovi ili prometne nesreće mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja zubi. U takvim slučajevima, hitna stomatološka intervencija može pomoći u očuvanju zuba ili osiguravanju optimalnog rješenja za izgubljeni zub.

Pušenje

Pušenje je štetno za cijeli organizam, uključujući i usnu šupljinu. Osobe koje puše imaju veći rizik od razvoja parodontoze i drugih oralnih bolesti koje mogu dovesti do gubitka zubi. Prestanak pušenja ne samo da poboljšava opće zdravlje, već i značajno smanjuje rizik od oralnih problema.

Bolesti poput dijabetesa i osteoporoze

Bolesti poput dijabetesa i osteoporoze, kao i neki lijekovi koji smanjuju lučenje sline, također mogu utjecati na zdravlje zubi. Dijabetes, na primjer, povećava rizik od infekcija usne šupljine, dok osteoporoza može oslabiti kosti koje podržavaju zube. U tim slučajevima, suradnja između stomatologa i liječnika opće prakse ključna je za održavanje zdravlja usne šupljine.

Najbolje rješenje: Ugradnja zubnih implantata

Zubni implantati predstavljaju najefikasnije rješenje za gubitak zubi jer oponašaju prirodni zub i omogućuju pacijentima da uživaju u svim funkcijama koje su imali s prirodnim zubima. Implantati se ugrađuju pod lokalnom anestezijom, a sam postupak je ugodan za pacijenta. Oni sprječavaju gubitak kosti i pomicanje drugih zubi, čime se održava fizionomija lica i zagriz.

Zubni implantati sastoje se od titanskog vijka koji se ugrađuje u čeljusnu kost i služi kao korijen zuba te krunice koja se postavlja na vijak. Ova metoda je iznimno uspješna i trajna, omogućujući pacijentima da vode normalan život bez nelagode ili ograničenja koja donose tradicionalne proteze.

Metoda All-on-4

Metoda All-on-4 idealno je rješenje za pacijente koji su izgubili sve zube. Ovaj postupak uključuje ugradnju četiri implantata u čeljust na koje se postavlja privremeni fiksni most u roku od 24 sata. Nakon 3-4 mjeseca, kada implantati potpuno zarastu, postavlja se trajni titansko-keramički most.

All-on-4 metoda omogućuje pacijentima da izbjegnu neugodne i nepraktične proteze. Zahvaljujući ovoj metodi, pacijenti mogu uživati u hrani kao nekada i govoriti bez poteškoća.

Prerani gubitak zubi može značajno utjecati na kvalitetu života, ali uz pravilnu njegu, redovite preglede i suvremena stomatološka rješenja, moguće je održati zdravlje usne šupljine i uživati u svim blagodatima zdravog osmijeha. Zubni implantati i metoda All-on-4 predstavljaju vrhunac moderne stomatologije, pružajući pacijentima trajna i efikasna rješenja za gubitak zubi.

Za vrhunske stomatološke usluge, savjetovanje o zubnim implantatima i All-on-4 metodi, posjetite A2 Dental u Trogiru, te njihovu web stranicu. Njihov stručni tim pružit će vam sve potrebne informacije i pomoći vam da vratite svoj osmijeh. Informirajte se o mogućnostima koje su vam dostupne kako biste sačuvali ili vratili svoj osmijeh. Kontaktirajte nas na +385 (0)21 263 179 ili posjetite našu web stranicu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

D Business Leadership Summit najjači dosad: U Zagreb stiže NASA-in psiholog
PROMO

D Business Leadership Summit najjači dosad: U Zagreb stiže NASA-in psiholog

U pet godina, summit je iz edukacije za stomatologe prerastao u jedinstveno trodnevno okupljanje vodećih menadžera iz svijeta zdravstva, sporta i tehnologije. Osmislio ga je Siniša Drobnjak, stručnjak za osobnu i poslovnu transformaciju

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu  'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura
EKSKLUZIVNO: OAZA KRAJ ŠIBENIKA

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu 'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura

Plus+ Trojac je stanove u novom šibenskom naselju kupio od kolege Milana Badelja, proslavljenog nogometnog veznjaka, prije nego što su ih sagradili. Sad su kvadrati poskupjeli
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu