Obavijesti

Promo sadržaj

Broj stanova raste, dok broj stanovnika pada. A cijene?

Broj stanova raste, dok broj stanovnika pada. A cijene?

U Hrvatskoj se već nekoliko godina broj stanovnika drastično smanjuje, a potražnja za stanovima nikad veća. Sukladno tome, i cijene su značajno porasle u odnosu na proteklih nekoliko godina.

Nedavno je održan 37. Forumu poslovanja nekretninama. Ondje su stručnjaci predstavili zanimljive brojke koje sada bacaju novo svijetlo na trenutne trendove na tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

Demografski podaci

Prema podacima, broj stanovnika u Hrvatskoj pokazuje jasan trend opadanja:

2001. godina: 4.437.460 stanovnika

2011. godina: 4.284.889 stanovnika

2021. godina: 3.888.529 stanovnika

U istom periodu, broj stanova bilježi značajan rast:

2001. godina: 1.877.126 stanova

2011. godina: 2.246.910 stanova

2021. godina: 2.391.944 stanova

Doneseno je, dakle, više zaključaka, no onaj glavni ukazuje na to da se broj stanova neprestano povećava, dok se broj stanovnika jednostavno smanjuje. Ovo otvara nekoliko ključnih pitanja: tko kupuje ove stanova, zašto su cijene i dalje više nego što su bile prije te hoće li doći do kakvih promjena po pitanju trenutnog kretanja cijena?

Paradoks povećanja broja stanova

Usprkos padu broja stanovnika, broj stanova raste. Postavlja se pitanje - tko kupuje sve te stanove?

Razlozi za ovo mogu biti višestruki:

  • Investicije: Nekretnine se smatraju stabilnim ulaganjem. Stanovi donose dobar prihod ako ih se iznajmljuje. Osim toga, njihova vrijednost s godinama može samo rasti. Upravo to je zanimljivo pojedinim investitorima.

  • Emigracija i dijaspora: Veliki broj Hrvata koji žive u inozemstvu često investira u nekretnine u svojoj domovini.

  • Urbanizacija: Migracija stanovništva iz ruralnih u urbane sredine povećava potražnju za stanovima u gradovima.

  • Turizam: Zahvaljujući Jadranskom moru, čistoj i razvedenoj obali te povijesnim gradovima i kulturnom baštinom Hrvatska uživa status ugledne turističke destinacije. Mnogi se odlučuju na kupovinu manjih apartmana koje će iznajmljivati turistima. Nisu samo popularni gradovi na obali nego i glavni grad Zagreb te Slavonija. Zabilježen je, dakle, porast, stanova namijenjenih iznajmljivanju, a upravo to generira značajan prihod tijekom sezone. Time se istovremeno povećava i potražnja za nekretninama u ovim područjima.

Cijene nekretnina raste

Ako vas zanima prodaja stanova Zagreb, prema podacima portala NadjiDom.com, prosječna cijena kvadrata u Zagrebu u proteklih deset godina se udvostručila: s 1.480 € /m2 u 2013. na 2.873 € u 2023. godini. Ovo postavlja pitanje kako su cijene nekretnina ostale visoke usprkos padu broja stanovnika.

Nekoliko faktora doprinosi ovoj situaciji:

  • Niske kamate: Niske kamatne stope na stambene kredite u posljednjih nekoliko godina povećale su pristupačnost kredita i potaknule kupovinu nekretnina.

  • Strani kupci: Stranci, posebno iz EU, vide Hrvatsku kao atraktivnu destinaciju za kupovinu nekretnina, što dodatno povećava cijene.

  • Potražnja vs. ponuda: bez obzira na to što se broj stanovnika smanjuje, interes za stanovima u poželjnim područjima, poput Zagreba, i dalje raste.

Što utječe na cijene stanova u Hrvatskoj?

Podaci izneseni u članku pokazuju kako se cijene stanova oblikuju u Hrvatskoj i da smo, nažalost, vidjeli njihov značajan porast u posljednjih godinu dana. Zašto cijene stanova rastu? Stručnjaci ističu nekoliko razloga koji su utjecali na to:

  • Hrvatska uprava za financijsko upravljanje i nadzor ublažila je sigurnosni tampon pri izračunu kreditne sposobnosti - kao rezultat, kreditna sposobnost porasla je do 25%,

  • smanjenje kamatnih stopa - to je rezultiralo i smanjenjem kamatnih stopa na hipotekarne kredite,

  • uvođenje državnog programa subvencioniranih stambenih kredita,

  • porast zahtjeva za stambenim kreditima, a time i potražnje za stanovima.

Već znamo zašto su cijene stanova tako visoke i što je uzrokovalo tako velika povećanja u 2023. I hoće li početkom 2025. doći do pada cijena nekretnina? Nažalost ne, ali čini se da su ta povećanja nešto manja nego prethodnih mjeseci. A kada će cijene nekretnina početi padati i možemo li na to uopće računati? Pokazat će vrijeme.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.