Obavijesti

Promo sadržaj

Brend Nono Stipe iz Montižane plasirao novu vrstu maslinovog ulja “Porečku Rosulju”

Brend Nono Stipe iz Montižane plasirao novu vrstu maslinovog ulja “Porečku Rosulju”
4

Obiteljski brend domaćeg maslinovog ulja sudjeluje na sajmu OPG-ova “Zdravo je pravo” na zagrebačkom Bundeku od 15-17.09. – dođite i degustirajte novu vrsta ulja

Maslinovo ulje “Nono Stipe” naziv je relativno novog, mladog i vrlo ambicioznog brenda, koji svoju povijest i korjene vuče iz Montižane, mjestu smještenom u prekrasnoj Istri.  

Obiteljska je to priča koja svoju tradiciju piše preko 80 godina, a prve masline na imanju obitelji Popović zasadio je Stipe Popović, u današnjoj generaciji zapamćen kao “Nono Stipe”.  

Zasađeno je tada preko 350 stabala raznih starinskih domaćih sorti – rosulje, buže, orkule (oblice), črnice i drugih. Nono Stipe nažalost je umro 76. godine, ostavivši mlađima u obitelji brigu o masliniku i ulikama, sa željom da se tradicija maslinarstva nastavi. Nažalost, 1980-tih godina sve ulike su se zaledile te posušile. Činilo se tada da je to kraj maslinarstva u obitelji Popović, ali nakon nekoliko desetljeća mirovanja, u masliniku se dogodilo pravo čudo i stari osušeni coki u negdašnjem masliniku zaraslom u bošku, opet su počeli bacati mladice, i rasti. 

Takva želja za rastom i nesvakidašnji prizor “buđenja iz mrtvih” ovih velikih starih mladica koji se doista inače teško dešava, potakla je Marija Popovića i njegovu suprugu Nelu, tada mladu obitelj koja stoji iza ovog brenda da očiste i obnove stari maslinik i da zasade nove vrste maslina. U maslinarstvu su se pridružili i djeca, kći Petra i sin Teo, sa željom da od ove bogate tradicije stvore jednu lijepu poznatu priču. Kroz godine, sadili su nove masline i obnavljali stare i tako trenutno imaju do 1.200 rodnih stabala maslina na 4,5 hektara. U samom masliniku uz stare sorte naslijeđene od nona, imaju i istarsku bjelicu, leccino, pendolino, frantoio, vodnjansku črnicu; Godine 2014. počeli su s proizvodnjom jedne vrste ulja i to miješanog, kojeg su zbog uspomene i vrlo čudne priče vezane za dragog im nonota, nazvali i brendirali pod imenom maslinovo ulje “Nono Stipe”.  

Velika prekretnica u maslinarstvu obitelji Popović dolazi s berbom 2020. godine, kada su odlučili posebno izdvojiti i njegovati jednu posebnu sortu te od nje napraviti monosortno ulje, a riječ je o porečkoj rosulji. Uključili su se u projekt obnove i revalorizacije ove najstarije i hvale vrijedne sorte maslina kojeg je pokrenula udruga Agroporeč, uz potporu grada Poreča, Istarske županije, te porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.Trenutno imaju 400 stabala ove rijetke sorte, a naredne godine planiraju posaditi dodatna stabla porečke rosulje, a samim time te je zastupljenost ove sorte premašila 10 posto ukupne proizvodnje. 

Prva serija napravljenog maslinovog ulja pod nazivom “Porečka rosulja” postigla je sjajne rezultate na tržištu i na raznim ocjenjivanjima: godine u gradu Taru osvojila je 2020. godine veliku zlatnu medalju i šampionski naslov na smotri „Tekuće zeleno zlato Istre”, a potom i zlatnu medalju na ocjenjivanju Maslinarskog instituta uZagrebu, a sasvim friška vijest je osvajanje također zlatne medalje za porečku rosulju na Danima masline u Zadru.  

Porečka rosulja je tako u rekordnom roku postala novi adut OPG-a Popović pridruživši se uspjesima miješanog ulja “Nono Stipe”, koje je iz berbe 2019.godine bilo šampionsko ulje na smotrama u Zadru i Omišu, a berba 2020. je u Taru također osvojila zlatnu medalju.

Nažalost, desetljećima se nisu proizvodile ni sadnice Porečke rosulje, ali njezini potencijali u vrijednosti i kvaliteti, koje se ispituju kroz znanstvena istraživanja, velika su motivacija za vraćanje te sorte na istarsku maslinarsku scenu.  

Porečka rosulja” s ponosom nosi svoj naziv, jer je ime dobila baš po gradu uz čije je područje vezana,a osim što ju žele obnoviti kao sortu na Poreštini i u zapadnoj Istri, obitelj Popović od nje želi napraviti svoj autohtoni brend, jer je to sadnica s vrlo bogatom baštinom. Osim toga,  

“Porečka rosulja” je u vrlo kratkom roku naglo bljesnula s tri velika priznanja i to u svega nekoliko mjeseci, a posebno se ističe zlatna medalja iz 2022 godine sa svjetskog ocjenjivanja za Flos Olei. 

Obitelj Popović ispred OPG-a Popović, ne namjerava stati s novitetima i marljivim radom u svom masliniku, a silno žele da njihova ulja ponesu i europsku zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), kojom je prije nekoliko godina pod nazivom „Istra” zaštićeno i ekstradjevičansko maslinovo ulje iz hrvatske i slovenske Istre.  

Ove dvije hvale vrijedne vrste maslinovog ulja nisu jedini proizvodi jedini proizvodi OPG-a Popović: tu su i razna ulja aromatizirana ljutim papričicama te tartufima, a nedavno su na svom imanju otvorili i kušaonicu, u kojoj primaju goste i po najavi priređuju razne degustacije ulja uz domaći kruh I dobro društvo.  

Sve svoje proizvode izlažu uskoro na Sajmu OPG-ova “Zdravo je pravo” na Zagrebačkom Bundeku od 15-17.09. stoga dođite i degustirajte ulja i ostale proizvode, osjetite dašak Istre i autohtonih skoro zaboravljenih sorti maslina koju ovaj OPG njeguje u svojoj obitelji bogatom tradicijom, starom recepturom i predanim radom.  

Više informacija o OPG-u Popović, brendu “Nono Stipe” i Porečkoj rosulji potražite na: 

https://nono-stipe.com/hr/ 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.