Obavijesti

Promo sadržaj

Ako volite putovati, ovo morate znati: Evo koje suvenire je zabranjeno unositi u državu

Ako volite putovati, ovo morate znati: Evo koje suvenire je zabranjeno unositi u državu
3

Iako može biti primamljivo donijeti prekrasnu biljku ili cvijet s egzotičnog putovanja, imajte na umu da time možete ugroziti lokalnu floru i faunu

Počelo je vrijeme ljetnih avantura, a dok uživamo u prekrasnim krajolicima i netaknutoj prirodi, mnogi od nas će naići na predivne biljke koje bismo voljeli ponijeti kući. No, jeste li ikada razmišljali kako bi ti „zeleni suveniri” mogli ugroziti naše biljno bogatstvo i ekosustav? Donošenje biljaka s putovanja može izgledati kao bezopasna gesta, no posljedice mogu biti dalekosežne i ozbiljne. Zaštita zdravlja bilja ključna je za očuvanje naše hrane, okoliša i gospodarstva.

Upravo zato donosimo nekoliko ključnih savjeta za putnike koji će pomoći očuvanju našeg biljnog zdravstva.

Oduprite se iskušenju

Iako može biti primamljivo donijeti prekrasnu biljku ili cvijet s egzotičnog putovanja, imajte na umu da time možete ugroziti lokalnu floru i faunu.

Kupujte lokalno

Ako želite uvesti egzotične biljke u svoj vrt, potražite ovlaštene prodavače u Hrvatskoj koji osiguravaju da biljke imaju odgovarajuće fitosanitarne certifikate.

Obratite pažnju na simptome

Ako već imate biljke koje su uvezene, redovito provjeravajte znakove bolesti ili štetnika. Rano otkrivanje i prijavljivanje može spriječiti širenje problema.

Informirajte se

Prije putovanja istražite fitosanitarne propise zemlje koju posjećujete i Hrvatske. Proučite koje biljke i biljni proizvodi smiju biti uneseni i pod kojim uvjetima.

Pridružite se kampanji

Uključite se u kampanju #PlantHealth4Life i educirajte sebe i svoje bližnje o važnosti očuvanja zdravlja bilja. Dijeljenjem informacija možete pomoći u podizanju svijesti i sprječavanju potencijalnih ekoloških katastrofa.

Zašto je zdravlje bilja važno?

Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja kroz kampanju #PlantHealth4Life, koja je ove godine okupila 23 zemlje, uključujući i Hrvatsku, a sve u cilju podizanja svijesti o važnosti zdravlja bilja za naš svakodnevni život.

Biljke čine 80 % hrane koju jedemo i proizvode kisik koji udišemo. Zdrave biljke znače i dobar poljoprivredni prinos, što utječe na dostupnost i pristupačnost hrane. Nažalost, zbog klimatskih promjena i globalizacije, biljke su pod sve većim pritiskom štetnih organizama koji mogu prouzročiti katastrofalne ekološke i gospodarske posljedice. Donošenje biljaka s putovanja može unijeti nove štetnike i biljne bolesti u našu zemlju. Ovi organizmi često nemaju prirodne neprijatelje u novom okolišu, što im omogućava brzo širenje i devastaciju lokalnih biljnih vrsta.

Invazivne vrste istiskuju autohtone biljke, smanjuju bioraznolikost i narušavaju ravnotežu u prirodi uništavajući šume i urbane zelene površine.U Hrvatskoj svake godine otkrivamo nove, strane vrste štetnika poput azijske strizibube, palmine pipe i zlatne žutice vinove loze, a njihov unos može uzrokovati velike gubitke u poljoprivredi, šumarstvu i okolišu”, objašnjava Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Uzbudljive aktivnosti kampanje #PlantHealth4Life

Najbolji način za očuvanje zdravlja bilja je prevencija. Edukacija o rizicima i odgovorno ponašanje tijekom putovanja mogu značajno smanjiti šanse za unošenje štetnih organizama u našu zemlju. Cilj kampanje #PlantHealth4Life jest podići kolektivnu svijest o rizicima za zdravlje bilja i o ulozi koju svatko od nas treba imati u zaštiti bilja. Ove godine, kampanja nudi brojne prilike za sudjelovanje kroz sajmove, izložbe i edukativne radionice. Posjetite mrežnu stranicu kampanje.

#PlantHealth4Life i saznajte kako možete zaštititi zdravlje bilja. Tamo ćete pronaći resurse dostupne na svim jezicima EU-a, uključujući materijale za medije, objave na društvenim mrežama i videozapise.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.