Obavijesti

Promo sadržaj

19. Sportsko-rekreativni susret osoba s teškoćama "Susret prijateljstva" u Puli

19. Sportsko-rekreativni susret osoba s teškoćama "Susret prijateljstva" u Puli

Događaj okuplja udruge, ustanove, škole i vrtiće iz Hrvatske i Slovenije te pruža priliku osobama s intelektualnim teškoćama da pokažu svoje vještine i uživaju u sportskim i kulturnim aktivnostima

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula, s ponosom najavljuje 19. Sportsko-rekreativni i kulturni susret osoba s intelektualnim teškoćama, pod nazivom "Susret prijateljstva", koji će se održati 29. i 30. listopada 2024. godine u Puli. Ovaj značajni događaj okuplja udruge, ustanove, škole i vrtiće iz Hrvatske i Slovenije te pruža priliku osobama s intelektualnim teškoćama da pokažu svoje vještine i uživaju u sportskim i kulturnim aktivnostima.

Kulturni program u Domu hrvatskih branitelja

Prvi dan susreta, utorak, 29. listopada, bit će obilježen bogatim kulturno-zabavnim programom koji će se održati u Domu hrvatskih branitelja na adresi Leharova 1 u Puli. Program započinje svečanim otvaranjem u 9:00 sati, nakon čega slijede dramski, glazbeni, plesni i recitatorski nastupi udruga, ustanova, škola i vrtića. Ovi nastupi ne samo da promoviraju kreativnost i sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama, već i naglašavaju važnost njihove uključenosti u društvene i kulturne aktivnosti.

Udruga ističe kako je svrha ovog dijela programa pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača, istovremeno šireći poruku da osobe s invaliditetom zaslužuju ravnopravno mjesto u društvu, sa svim pravima i obvezama kao i drugi građani. "Susret prijateljstva" već 19 godina služi kao platforma za jačanje svijesti o sposobnostima i doprinosima osoba s invaliditetom, a ovaj kulturni dio programa ima ključnu ulogu u tom procesu.

Sportski dio programa u Domu sportova "Mate Parlov"

Srijeda, 30. listopada, posvećena je sportskim aktivnostima koje će se održati u Domu sportova Mate Parlov na adresi Trg kralja Tomislava 7 u Puli. Program počinje svečanim otvaranjem u 9:00 sati, nakon čega slijedi natjecanje u kuglanju i boćanju s početkom u 9:30 sati.

Sudionici će se okušati u ovim popularnim sportovima, a cijeli događaj završava proglašenjem pobjednika u 13:00 sati. Ovaj sportski dio susreta ne samo da promovira fizičku aktivnost, već i naglašava važnost sporta kao alata za uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društveni život. Sudjelovanjem u rekreativno-sportskim aktivnostima, sudionici imaju priliku pokazati svoje sposobnosti, dok istovremeno šire poruku o ravnopravnosti i jednakim mogućnostima za sve.

Misija Udruge i podrška zajednice

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula djeluje od 1991. godine s ciljem informiranja svojih članova o zakonskim pravima, pružanja socijalne, zdravstvene i materijalne pomoći, kao i omogućavanja psihosocijalne rehabilitacije i integracije u društvenu zajednicu. Udruga okuplja 337 članova, od čega je 140 osoba s invaliditetom u dobi od 19 do 75 godina, te kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete njihova života.

Osim sportskih i kulturnih aktivnosti, Udruga organizira likovno-kreativne radionice, terapijsko ronjenje i jahanje, fizioterapiju i mnoge druge aktivnosti koje pomažu članovima u njihovom svakodnevnom životu i integraciji. Sportsko-rekreativni i kulturni susret "Susret prijateljstva" samo je jedan od mnogih programa kojima Udruga aktivno doprinosi inkluziji osoba s intelektualnim teškoćama.

Susret prijateljstva jedinstvena je prilika za osobe s intelektualnim teškoćama da pokažu svoje sposobnosti, stvore nova prijateljstva i uživaju u sportskim i kulturnim aktivnostima. Ovaj događaj, osim što podiže svijest o pravima osoba s invaliditetom, promovira inkluzivnost i jednakost te ukazuje na činjenicu da osobe s invaliditetom mogu biti ravnopravni članovi društva.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovom značajnom događaju i podrže sudionike u njihovom nastojanju da kroz sport i kulturu promjene percepciju invaliditeta u društvu. Kroz zajednički trud i podršku, možemo pomoći u stvaranju društva u kojem su svi ravnopravni i imaju jednaku priliku za sudjelovanje u svim aspektima života.

"Susret prijateljstva", 29. i 30. listopada u Puli – dođite i budite dio ovog izvanrednog događaja!

Ovaj događaj financijski podržavaju Istarska županija, gradovi Pula, Vodnjan, Rovinj, Poreč te općine Funtana, Medulin, Marčana, Fažana, Sv. Lovreč, Tinjan, Barban, Brtonigla, Bale, Svetvinčenat i Ližnjan. Također, mnogi donatori, među kojima su ACI, Podravka i Izo d.o.o. Balići, prepoznali su važnost ovog susreta i pružili svoju podršku.

Projekt financira i općina Pićan, Motovun i Zaklada „Hrvatska za djecu“.

Udruga je korisnik podrške institucionalnom i organizacijskom razvoju udruga/neprofitnih organizacija Grada Pule.

Udruga je korisnik institucionalna podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Stručnjaci na Somo Borcu govorili o budućnosti digitala u medijima i marketingu
Promo

Stručnjaci na Somo Borcu govorili o budućnosti digitala u medijima i marketingu

Umjetna inteligencija bila je u fokusu druge Somo Borac powered by Aleph konferencije na kojoj je nastupilo čak 19 predavača iz međunarodnih kompanija, agencija i medija.
Ova tvornica u Hrvatskoj uopće ne proizvodi građevinski otpad
PROMO

Ova tvornica u Hrvatskoj uopće ne proizvodi građevinski otpad

Upoznali smo majstore strojnog žbukanja koji su u samo jednom danu ožbukali 296 kvadrata.
Više od brige za kožu - Zaposlenici Beiersdorfa u akciji za očuvanje bioraznolikosti
PROMO

Više od brige za kožu - Zaposlenici Beiersdorfa u akciji za očuvanje bioraznolikosti

Ove je godine, tvrtka Beiersdorf, poznata po svojim brendovima NIVEA i Eucerin, po drugi puta organizirala Care Beyond Skin Day – dan volontiranja u kojem je sudjelovao Beiersdorf tim iz Hrvatske