Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
DOMAĆE JE DOMAĆE

Proizvodnja hrane za vlastite potrebe nikad popularnija: Evo kako možete napraviti kobasicu

U moru nezdravih i često nepotrebnih dodataka u prehrambenim proizvodima, pogotovo u mesu i mesnim prerađevinama, sve je više onih koji se odlučuju na domaću proizvodnju. Iz tog smo razloga istražili kako napraviti vlastitu kobasicu

Sadržaj donosi: Shopaj24

Jeste li znali da kobasice postoje više od 5000 godina? Povjesničari su utvrdili da prvi zapisi o kobasicama potječu iz Mezopotamije i datiraju iz 3100. godine prije Krista, a prva kultura koja je stvorila ovu slasnu mesnu delikatesu bili je sumerska.

Kobasice su zapravo izmišljene kao način očuvanja mesa. Dok nije bilo prodavaonica, hladnjaka i zamrzivača, ljudi su sprečavali da se meso prebrzo pokvari i istrune tako što su ga dobro posoljenog pohranjivali u velike posude. U jednom je trenutku netko shvatio da meso može čak i dulje trajati ako ga posole i spreme u crijeva životinje. I zanimljivo je da su se od tada kobasice proširile diljem svijeta, s tim da ih je gotovo svaka veća kultura prilagodila vlastitim prehrambenim navikama. Upravo zbog toga danas postoje stotine recepata za ovu slasnu mesnu deliciju, a mi smo vam ovom prilikom izdvojili jedan klasični s kojim ne možete pogriješiti. 

Butcher,Man,Making,Sausages,Ready,To,Be,Smoked,Putting,Them

Pravo meso je ključno

Prije nego što zasučete rukave i bacite se na posao, treba napomenuti da izrada kobasica nije najjednostavnija jer zahtijeva mnogo vremena i strpljenja. Međutim, mnogi će se složiti s tim da nema većeg ponosa od onoga kad za nešto što ste napravili svojim rukama dobijete pohvale bližnjih, koji vam kažu da je vaš gastronomski specijalitet za prste polizati. A da biste vi i vaši najbliži lizali prste, najprije morate odabrati pravo meso. Najbolje je ono starije - više od jedne godine - i koje potječe od težih životinja. Preporuka je izbjegavati meso iz tvorničkog uzgoja, u kojem je životinja bila brzo tovljena, jer je takvo meso najčešće prepuno vode.

Sastojci za kilogram kobasica:

  • 350 grama narezane svinjetine
  • 350 grama narezane junetine
  • 300 grama narezane svinjske masnoće ili slanine
  • crijevo kobasice veličine 55/25 (za deblje) ili 28/30 (za tanje)
  • 25,5 grama soli
  • 2 grama šećera
  • 2 grama crnog papra
  • 2 grama crvene paprike

Osim navedenoga, ovisno o vašim okusnim preferencijama, u smjesu za kobasice možete dodati češnjak - svježi ili u granulama, čili papričice, kumin, klinčić, muškatni oraščić, kim, korijandar, mažuran i slično. Za pripremu namirnica koje je potrebno narezati preporučujemo da koristite VICTORINOX univerzalni kuhinjski nož 15 cm.

Više informacija o ponudi prodavaonice Ledhunter možete pronaći na shopaj24.hr.

Priprema: korak po korak

Kad ste narezali meso na trakice ili kockice, stavite ga u hladnjak na dva sata. Ohlađeno meso zatim sameljite u stroju za mljevenje mesa, nakon čega mu dodajte sol i druge potrebne začine. Ručno mijesite meso od dvije do tri minute kako bi se smjesa sjedinila i da se kobasica ne bi poslije mrvila tijekom rezanja. Crijevo za kobasice isperite kako biste uklonili njegovu prirodnu slanoću i pustite ga da malo odstoji u mlakoj vodi da bi omekšalo. U suprotnom je podložno pucanju prilikom punjenja. 

Na punilicu za kobasice nataknite crijevo i mesarskom špagom zavežite kraj crijeva u čvor. Ispunite crijevo mesom do željene dužine, prerežite ga te ponovno napravite čvor da biste zatvorili kobasicu. Možete odabrati i drugu metodu - da cijelo crijevo napunite mesom odjednom te na kraju zavrćete pojedine dijelove i režete ih na manje komade. Potrudite se da što manje zraka uđe u kobasicu, a ako primijetite da je na nekom dijelu nastao mjehur zraka, lagano ga tuckajte prije nego što zatvorite kobasicu ili jednostavno uzmite iglicu i napravite sitne rupe. 

Nakon što ste napunili kobasice, slijedi fermentacija. Ostavite kobasice da odstoje 24 sata na sobnoj temperaturi (do 20°C) i visokoj vlažnosti. Kako biste održavali vlažnost, kobasicu slobodno možete svako malo poprskati vodom. Kad sljedeći dan promijene boju, objesite ih na bilo koje hladno i mračno mjesto, najbolje na tavan ili u podrum, gdje će se malo osušiti i stegnuti. Optimalna temperatura sušenja je 18°C, a vlažnost oko 75%. Kad su odstajale dan ili dva, spremne su da ih skuhate ili ispečete.

Više informacija o ponudi prodavaonice i servisa Vage Buković d.o.o. možete pronaći na shopaj24.hr

Dimljenje i pohranjivanje

Ako želite trajne kobasice, ostavite ih da se i dalje suše. Prva dva dana sušenja opet ih možete s vremena na vrijeme malo vlažiti, ali nakon toga prestanite. Morat ćete biti oprezni s vlagom jer, ako je razina vlažnosti previsoka, salama može poprimiti plijesan, a ako je preniska, može se dogoditi da se vanjski dio prebrzo osuši, a unutrašnjost kobasice ostane gnjecava.

Obješene kobasice na tavanu ili u podrumu trebale bi sazrijevati ukupno od pet do sedam dana, a nakon toga spremne su za hladno dimljenje. Kad ste kobasice prodimili, ostavite ih da dozrijevaju još najmanje tri tjedna, a može i dulje ako želite da budu tvrđe.

Kad je sušenje gotovo, preporuka je čuvati kobasice na temperaturi od 10 do 15°C ili ih vakuumirati - takve mogu stajati i nekoliko mjeseci u hladnjaku. U cijelom procesu izrade nemojte zanemariti higijenu jer loše bakterije mogu u sekundi uništiti sav vaš trud. 

Jeste li spremni napraviti svoje prve kobasice?

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 6
'Kakav Dubai?!' Znamo gdje se nalazi najjeftinija kućica na Adventu i koje delicije nudi
POJEDNOSTAVITE STVAR

'Kakav Dubai?!' Znamo gdje se nalazi najjeftinija kućica na Adventu i koje delicije nudi

Pored skupih ‘Dubai poslastica’, na Adventu su dostupne druge delicije - jednako ukusne, ali znatno povoljnije. Pritom je najbolje kad nakon zimske šetnje Adventom naiđete na mjesto koje po niskim cijenama nudi i slatke i slane opcije
Tri biljke koje se najčešće povezuju s jačanjem imuniteta: Znate li koje su?
IMUNOLOŠKI ŠTIT

Tri biljke koje se najčešće povezuju s jačanjem imuniteta: Znate li koje su?

Dobar imunitet čuva organizam od virusa, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama. Bez njega nam sve što isplaniramo pada u vodu, a evo kako ga možete pospješiti u ovim zimskim mjesecima
Djecu više privlači 'internetska slava' nego klasična zanimanja: Kako na to reagirati?
SADRŽAJ DONOSI HEP

Djecu više privlači 'internetska slava' nego klasična zanimanja: Kako na to reagirati?

Svijet se ubrzano mijenja, društvene mreže dio su našeg života, pa ne čudi da sve više djece mašta o životu influencera. Kako roditelji mogu pomoći da djeca zadrže ravnotežu između snova i realiteta?