Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Probava na udaru stresa - evo kako smiriti nervozna crijeva

Probava na udaru stresa - evo kako smiriti nervozna crijeva
1

IBS ili ‘irritable bowel syndrome’ očituje se bolovima u trbuhu, nadutošću te promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva od najmanje tri mjeseca

Sindrom iritabilnog crijeva najčešći je funkcijski poremećaj probavnog trakta. Iako uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, smatra se da su loše usklađeni signali između mozga i crijeva, a to uzrokuje da tijelo pretjerano reagira na inače normalne podražaje u probavnom procesu. 

Uz grčevitu bol u trbuhu, simptomi su i epizoda proljeva i zatvora, nadutost, osjećaj punoće, blage mučnine i žgaravice, bolovi u žličici uz učestalo podrigivanje te čujno i nekontrolirano grčenje crijeva. Bol se teško lokalizira na jednome mjestu te se uglavnom “šeta” u trbuhu, a najčešće se pojačava nakon obroka i popušta nakon stolice.

- Javlja se kod mlađih ljudi, ali niti jedna dobna skupina nije izuzeta i dvostruko je češći u žena. Hrana ne uzrokuje sindrom iritabilnog crijeva, ali određene namirnice, posebno one koje nadimaju, kao i stresni faktori, mogu pogoršati simptome - objašnjavju gastroenterolozi iz Poliklinike Arista. Od ovoga sindroma pati oko 10-15 posto odraslih. 

- Od sindroma najčešće pate ljudi koji imaju visoka očekivanja, odnosno perfekcionisti. Pacijenti se često žale na visok stupanj stresa, tjeskobe, ali i na druge psihosomatske simptome - kaže nutricionistica Darija Vranešić Bender s portala Vitamini.hr. 

Fotolia

Ovaj sindrom ne predstavlja nikakav rizik za razvoj ozbiljnih bolesti probavnog trakta, a u većini slučajeva blagi znakovi i simptomi mogu se uspješno rješavati kontrolirajući stres i prehranu te stil života.

- Kod većine ljudi dobar se učinak postiže programom dnevnih aerobnih vježbi kao redukcije stresa - šetnjom, trčanjem, vožnjom bicikla, plivanjem ili adekvatnim snom uz uzimanje dovoljno tekućine - objašnjavaju gastroenterolozi iz Ariste. 

Promjene u prehrani zahtijevaju izbacivanje hrane koja nadima (grahorice, kupus, gazirana pića, sorbitol iz žvakaćih guma), a uvođenje prehrane s niskim udjelom prirodnih šećera (tzv. Fodmap dijeta) jer može smanjiti simptome. Korisna su i topljiva vlakna (primjerice psyllium), dok netopljiva prehrambena vlakna (mekinje) ne ublažavaju simptome. Probiotici iz fermentirane hrane utječu na zdravlje crijevne flore, a aminokiselina L-triptofan stimulira serotoninergičku aktivnost i posebno je djelotvorna kod zatvora, kaže Vranešić Bender. 

Top 5 savjeta

  • Na pregled kad probavne tegobe postaju izraženije Simptome koji se tipično ne uklapaju i koje nazivamo “alarmantnima” su pojava “dubokih” tupih bolova lociranih na jednome mjestu, krv u stolici, gubitak apetita i nagao gubitak težine, te pojava noćnih simptoma.
  • I prehrambeni čimbenici utječu na razvoj bolesti Na pogoršanje simptoma utječu pretjeran unos masnoća, preosjetljivost na laktozu, sorbitol i fruktozu, prejedanje, neredovito i prebrzo jedenje te prekomjeran unos alkohola, kave i gaziranih pića. 
  • (Ne)redovita stolica jedan je od glavnih simptoma Promjene mogu varirati od zatvora pa do proljevastih stolica ili kombinacije. Pacijenti najčešće navode pojavu mekanih, kašastih stolica nakon obroka, s tim da je često prva jutarnja stolica uredna, a potom slijede mekše. U stolici zna biti i primjesa sluzi, a prati je i osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva. Zatvor uglavnom znači izostanak stolice na 3-4 dana. 
  • Prava kombinacija su lijekovi i psihoterapija Lijekovi koji se pripisuju za grčeve i bolove najčešće su antikolinegici i spazmolitici, kod proljeva antidijaroici te lijekovi koji ubrzavaju motilitet i sekreciju tekućine u tanko crijevo kod zatvora. Nekad pomažu antidepresivi i sedativi. 
  • Pridržavate li se dijetnog režima, simptomi nestaju Oko 60 posto ljudi vjeruje da im određena hrana pogoršava simptome, a istraživanja i pokazuju da alergija na hranu može biti “okidač”. Promjene u prehrani su uspješne kod 65 posto ljudi. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom