Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pripremite sami fine pločice i namaze i usput uštedite novac

Pripremite sami fine pločice i namaze i usput uštedite novac
1

Recepti iz bakine bilježnice: Od viška kruha ispecite kockice sa sirom, sušenim povrćem začinite grisine, krutone dodajte juhama, a od rajčica napravite kečap

Majoneza iz kućne radinosti laganija je od kupovne, kečap zdraviji jer nema konzervansa, a pesto spravljen kod kuće mnogo je slasniji. 

Stari kruh iskoristite za aromatične krušne mrvice i paniranje pilećih štapića. Stari kruh zapecite u pećnici dok se potpuno ne stvrdne i zatim ga smrvite rukom, štapnim mikserom ili blenderom. Dodajte mirisno bilje ili začine u prahu, poput curryja, origana ili češnjaka u prahu. Deblji pileći file narežite na štapiće i uvaljajte u smjesu za paniranje. Pecite dok ne dobije zlatnu boju. Jednostavno se prave i domaći krutoni. Dodaju se gustim juhama ili salatama, no lako se pretvaraju u domaće grickalice. Stari kruh narežite na kockice. Stavite ih na lim za pečenje pa prelijte maslinovim uljem i pospite češnjakom te čilijem. Pecite deset minuta na 180°C, a prije kraja pečenja pospite parmezanom. Imate li višak rajčica, iskoristite ih za pripremu domaćeg kečapa. 

Trebat će vam pola kilograma svježih i zrelih rajčica, najbolje cherry ili šljivarica, te pola kilograma konzerviranih pelata. Također, pripremite jedan veliki luk, polovicu glavice komorača, jednu stabljiku celera, maslinovo ulje, malo svježeg đumbira, češnjak, čili, bosiljak, korijandar, sol, papar, ocat i smeđi šećer koji će ublažiti kiselost rajčica. Sve nasjeckajte pa stavite u tavu s uljem. Dodajte malo hladne vode i kuhajte dok se ne reducira. Prelijte u blender i izmiksajte, a u steriliziranim staklenkama može stajati i do šest mjeseci. Aromatičniji je od običnoga pa ga možete poslužiti i kao dodatak mljevenom mesu ili piletini. Da bi bile što ukusnije, napravite i domaće pljeskavice.  Dodajte im sir ili komadiće kobasice. Tijesto za grisine jednostavno umijesite od 500 g brašna, 15 g kvasca, maslinova ulja, žlice soli i oko 2,5 dl vode. Razvaljajte tijesto, premažite jajem, pospite domaćim sušenim povrćem pa ih ispecite na 200°C.

Sušeno povrće

Thinkstock

SASTOJCI: 2 kg mrkve, kg peršina s listićima, kg celera s listićima, kg pastrnjaka, kg poriluka, 3-4 paprike, šaka ljupčaca, sol, šećer u prahu

PRIPREMA: Očistite povrće i narežite na tanke ploškice. Ostavite da se osuše na propuhu. Usitnite u multipraktiku ili nožem. Povrće izmiješajte u velikoj posudi. Dodajte sol, u omjeru 1:1 te malo šećera u prahu. Kad je sve dobro izmiješano raspodijelite u staklene bočice i držite na tamnom i suhom mjestu.

Domaća majoneza

Thinkstock

SASTOJCI: 250 ml suncokretova ulja, sol, 2 žlice jabučna octa, žličica senfa, 2 žumanjka, 2 žličice limunova soka

PRIPREMA: Stavite žumanjke u posudu i dodajte limunov sok. Umiješajte senf i jabučni ocat, pa sve začinite solju. Dobro izmiksajte, pa smanjite mikser na najsporiju brzinu i polako ulijevajte ulje. Po potrebi dodajte još malo limunova soka ili octa. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.

Granola pločica

SASTOJCI: 2 šalice miješanih žitarica, 1/2 šalice smeđeg šećera, 1,5 šalica integralnog brašna, 3/4 žličice cimeta u prahu, 2/3 šalica sušenih brusnica, 1/4 šalice listića badema, 3/4 žličice soli, 1/2 šalice meda, 2 bjelanjka, 1/4 šalice ulja, 1/4 šalice zgnječene banane, 2 žličice ekstrakta vanilije

PRIPREMA: Ugrijte pećnicu na 180°C. Namastite lim i obložite ga papirom za pečenje. Tostirajte bademe u tavi. Pomiješajte žitarice, šećer, brašno, cimet, brusnice, tostirane bademe i sol. U drugoj posudi pomiješajte med, ulje, bjelanjke, bananu i ekstrakt vanilije. Dodajte suhim sastojcima. Sve dobro sjedinite i poravnajte smjesu u lim za pečenje. Pecite 25-35 minuta.

Namaz od lješnjaka

Thinkstock

SASTOJCI: Šalica lješnjaka, 340 g čokolade, 2 žlice ulja, 3 žlice šećera u prahu, žlica kakaa u prahu, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 3/4 žličice soli

PRIPREMA: Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite lješnjake u lim za pečenje i pecite ih oko 12 minuta. Odstranite im kožicu pa ih ohladite. Otopite čokoladu. Usitnite lješnjake i dodajte ulje, šećer, kakao u prahu, vaniliju i sol te izmiksajte. Dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
Dnevni horoskop za utorak 26. studenog: Blizanci će biti super raspoloženi, Vage zrače šarmom
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za utorak 26. studenog: Blizanci će biti super raspoloženi, Vage zrače šarmom

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 26. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje