Obavijesti

Show

Komentari 0

Preminuo je cijenjeni filmski montažer Andrija Zafranović

Preminuo je cijenjeni filmski montažer Andrija Zafranović
2

Zafranovića je njemački časopis Kino Film Schnitt 2019. godine proglasio najboljim europskim filmskim montažerom. Za filmove Kraljevski voz, Balkanski špijun i Večernja zvona, dobio je u Puli tri Zlatne Arene

VIDEO

Filmski montažer Andrija Zafranović preminuo je u ponedjeljak u praškoj bolnici, piše Telegram.hr. Od devedesetih je živio u Češkoj, gdje je i preminuo od komplikacija COVID-a povezanih s dijabetesom. 

Odšel je Andrija Zafranović (1949-2021), verjetno najbolj slaven filmski montažer bivše Jugoslavije. Velik človek, pravi...

Objavljuje Vertigo LjubljanaUtorak, 9. ožujka 2021.

Andrija je bio jedan od cjenjenijih jugoslavenskih filmskih montažera. Surađivao je s nizom poznatih redatelja poput Emira Kusturice, Rajka Grlića, a brat mu je bio redatelj Lordan Zafranović.

Andrija je radio diljem Europe. U Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Poljskoj, Turskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj, montirao je 155 filmova.

Andrija se 1947. godine rodio u Maslenici na Šolti. Sredinom šezdesetih, Lordan Zafranović je bio uspješan kino amater, pa je na osnovu amaterskih nagrada dobio stipendiju za akademiju FAMU u Pragu. Koju godinu potom, njegovim putem kreće i mlađi brat koji studira i diplomira 1975.

Zafranovića je njemački časopis Kino Film Schnitt 2019. godine proglasio najboljim europskim filmskim montažerom. 

Za filmove Kraljevski voz, Balkanski špijun i Večernja zvona, dobio je u Puli tri Zlatne Arene. Osim toga dobio je nagradu za najbolju montažu filma Festivala u Sopotu, Nagradu Fipresci, Nagradu za montažu na South East Film Festivalu u Parizu, Nagradu za životno djelo Cinematic Film Festivalu…. U filmskim krugovima zvali su ga 'doktorom za film'. 

Posljednji važan projekt koji je Zafranović montirao bio je film i RTV serija 'Kralj Petar Prvi', kojeg su producirali i režirali Petar i Lazar Ristovski. Lani je u Sloveniji montirao film 'Zastoj' Vinka Moderndorfera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom
DOBIO GODINU DANA ZATVORA

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom

Mladić iz publike je rekao da je bio žrtva pedofilije kad je imao 14 godina