Ja se samo nadam da će od ove korone ispast i nešto dobro. Nadam se da će se mali proizvođači povezati i umrežiti tako da i nakon korone možemo lakše doći do domaćih zdravih proizvoda i da se u što većoj mjeri riješimo ovog španjolskog smeća.
Woking
04.4.2020.
Odustani
zašto je smeće ako je z španjolske a super ako je iz hrvatske? kakve su to nebuloze
mi
mican
04.4.2020.
Odustani
Pogledaj na koji se način voće i povrće uzgajaju u Španjolskoj. Mi smo daleko od te tehnologije i kod nas prevladava klasični uzgoj, naročito kod OPG-ova. Imam
prijatejicu koja radi u kemijskom laboratoriju u jednoj visokorazvijenoj zemlji na zapadu EU i bavi se upravo testovima hrane pa znam iz prve ruke što je Španjolska hrana.
Prikaži još ↓
Woking
04.4.2020.
Odustani
i od kuda ti da je ovdje bolje osim jer netko koga znaš to tvrdi, u španjolskoj nema opga, nema uzogja drugačijeg? ta mitomanija je u rangu srpske
Dk
Deaktivirani korisnik
05.4.2020.
Odustani
u Španjolskoj po farmama (isto i sa Italijom) rade ljudi (uglavnom iz Afrike) po praktički robovlasničkim uvjetima. I da, da bi npr jagode iz Španjolske stigle
do Hrvatske, moraje se tretirati (špricati). dodatan problem, uzgoj jagoda (forsiran) u ovo vrijeme isto nije podrzavan od javnosti niti u samoj Španjolskoj - previše vode se koristi pa već i u ovo vrijeme imaju nestašicu vode. zato da, svaka zemlja / regija bi trebala podrzavati što više lokalnu poljoprivredu! ZAto što je najekološkoije i ekonomski najopravdanije.
Prikaži još ↓
vi
vidum
05.4.2020.
Odustani
Woking, rana rajčica iz plastenika u Španjolskoj, prska se u prosjeku 45 puta od sadnje do berbe. Gotovo svaki dan. Kod nas se prska upola manje, što nije nikak
av dokaz da se radi o zdravoj, nego o manje otrovnoj hrani. Ja moje rajčice (domaće sorte) uopće ne prskam, tako da mi dobar dio propadne od puževa i ostalih nametnika. Ostatak teško prodam jer kupca zanima samo jedna stvar, a to je da je ta rajčica što tvrđa. Ne zanima ga što domaća rajčica u odnosu na hibride ima oko 65% više hranjive tvari, 70% bolji okus i 80% više vitamina. Umjesto moje DOMAĆE rajčice, on će kupiti onu koju uzgajivač bere kao u vrijeme epidemije korona virusa, sa maskom i rukavicama i vozi na tržnicu. Osobno sam gledao jednog takvog prilično velikog proizvođača.
Prikaži još ↓
mi
mican
05.4.2020.
Odustani
Neću ponavljati sve što sam opširno napisao u komentaru koji mi je obrisan, a pisao sam zašto povrće iz Španjolske ne valja i zašto se nadam da će domaći proizv
ođači uspjeti. Samo ću reći da je račica to bolja što je mekša jer je zrelija i slađa. One industrijske, blijede, bez okusa, tvrde ko kamen i identičbe veličine kao da su iz klupa izašle su smeće.
Prikaži još ↓
mi
mican
05.4.2020.
Odustani
Rajčice u Španjolskoj ne rastu u zemlji već u pijesku kojega se konstantno zalijeva vodom u kojij su rastopljene tvari potrebne za rast.
Woking
05.4.2020.
Odustani
klasična mitomanija:D samo iz hrvatske sve valja a iz ostatka svijeta je smece:D
mi
mican
05.4.2020.
Odustani
A što hoćeš reć, da je uvozna hrana bolja? Ti uporno stvaraš mit bez ikakvog konkretnog dokaza ili primjera. Puno stvari iz Hrvatske valja i nije smeće. Naproti
v, u Hrvatskoj još u dijelu naraštaja postoji pamćenje i odgoj iz socijalističkog sistema u kojem prioritet nije bio profit već kvaliteta. Hrvatska je u vrieme Jugoslavije imala puno školovanih i stručnih ljudi kojima su bili omogućeni uvjeti da rade i da razvijaju i sebe i proizvode. Puno toga je uništeno, ali nije sve. Što se tiče hrane konkretno, uvijek ću tvrditi da je bolje jesti najsvježiju moguću hranu koja je uzgajana s najmanjom mogućom količinom dodataka koji bi pospješili rast i koja je putovala najkraćim putem od proizvođača do potrošača. Uzmi bilo koje povrće iz vrta i ostavi ga tjedan dana prije nego što ga konzumiraš. Obično neće biti za ništa. A uvozno je istovremeno na policama divno i krasno. Kako? Po duhu svetom?
Prikaži još ↓
vi
vidum
06.4.2020.
Odustani
Woking, ne slažem se sa onima koji tvrde da je nešto bolje samo zato što je hrvatsko. Ima stvari za koje to ne vrijedi. Ja sam prošle godine u Intersparu naleti
o na grčku janjetinu, a ove godine ponovilo se isto. Jeo sam pašku, jeo sam slivničku (zadarsko zaleđe), koja je bolja od paške, ali ni jedna ni druga nisu ravne grčkoj. S tim se slažu svi koji su je jeli. Ali činjenica je da je većina naših prehrambenih proizvoda bolja i zdravija od uvoznih.
Prikaži još ↓
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .