Obavijesti

News

Komentari 22

Marić se oprostio od kolega: 'Hvala svima na suradnji, i vama i vašim tajnicama

Marić se oprostio od kolega: 'Hvala svima na suradnji, i vama i vašim tajnicama

U tijeku je sjednica Vlade na kojoj će se odlučivati o dodjeli potpora pčelarima zbog pomora pčela, novom zakonu o robnim zalihama, a spomenut je i požar koji je uništio okolicu Zatona

VIDEO

Uvodni govor premijera Plenkovića trajao je pola sata, zahvalio se ministru Zdravku Mariću na dosadašnjem radu.  Novi ministar i potpredsjednik Vlade su se imali priliku predstaviti na Odborima.

- Tema koja nije dobra je veliki požar na području Šibenika koji se nije dogodio zadnjih šest godina. Bili smo s cijelim nizom ljudi, najveći požar, suša, vjetar. Izgorjelo je između 10 i 20 kuća. Sreća nema ljudskih žrtava, ima nešto manje ozlijeđenih. Zahvaljujem svima koji su se angažirali na požrtvovnosti i našim građanima koji su učinili velike napore da spase  kuće , imovinu i svoje najbliže. Mi ćemo u tom smislu sagledati štete i pripremiti podršku koja će ići prema Gradu Šibeniku i županiji kada smo činili i zadnji put oko sjevera Hrvatske. Nadamo se da ćemo sve naše sposobnosti staviti u funkciju, jer je ova sezona znatno zahtjevnija i teža nego prošlogodišnja i da ćemo na temelju iskustva i kvalitetnog funkcioniranja domovinske sigurnosti sve sastavnice staviti u funkciju i omogućiti onima koji daju najveće napore da odmore i predahnu i da ih onda druge postrojbe, i tu zahvaljujem i drugim vatrogascima - rekao je Plenković. 

Premijer se dotaknuo i  Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog kojeg su obiteljski liječnici odbili sudjelovati u raspravi s Ministarstvom zdravstva.

- Riješili smo pitanje zakona koji se odnosi na sigurnost cestovnoga prometa. Vlada je odlučila da zastanemo s izglasavanjem dok se ne nađe rješenje. Tražili smo ministra Božinovića i Beroša da razgovaraju s obiteljskim liječnicima. Mi ćemo danas uputiti amandman na temelju kojeg su uklonjene pojedine nejasnoće i problemi. Dobro je što su obiteljski liječnici zadovoljni. Našli smo soluciju koja je dobra i s aspekta sigurnosti i s aspekta liječnika. Oni koji su pacijenti pa su primatelji neke vrste terapije koja može utjecati na sposobnost će to znati, imat će i svoju odgovornost da ako su pod utjecajem lijekova ne voze. Vjerujem da smo s ovakvim pristupom riješili ovo pitanje na dobrobit građana u sigurnosti u prometu i stavili odgovornost na pravičan način na sve u ovom procesu -  dodao je. 

Plenković kaže da je najveće postignuće njegove Vlade što Hrvatska nakon 9 godina uvodi euro i ulazi u eurozonu. 
- Fitch je noćas u izvanrednoj procjeni donio odluku da je kreditni rejting Hrvatske BBB+, a idući korak kad će nas vidjeti još boljom optikom, je A. A za dva dana, kreditni rejting koji će dati Moody's će biti najveći u povijesti Hrvatske. Želim zahvaliti i ministru Mariću i svima prisutnima jer je ovo rezultat vašeg rada - rekao je i dodao: 

- Spomenut ću sastanak GSV-a, to je ovaj kvartalni sastanak, teme su bile i energetika i budućnost Europe nakon kraja ove velike Konferencije Budućnost Europe. Važno je u tom stalnom dijalogu osluhnuti raspoloženje sindikata i poslodavaca. Postigli smo razumijevanje o Zakonu o radu koji ćemo mijenjati u dva koraka, najrpije usklađivanje s dvije europske direktive, jedna je posebno važna, ova koji govori o balansu poslovnoga i privatnoga života i druga koja govori o uvjetima za radna mjesta. Mislim da smo tu postigli odličan konsenzus i da ćemo nadalje pomiriti te dvije udaljene kocepcije sindikata koji traže više sigurnosti za radnike i poslodavaca koji traže veću fleksibilnost, a naravno i državu i Vladu koja u tom pogledu mora gledati širu sliku i težiti prema boljem i pravednijem radnom zakonodavstvu. Prošloga tjedna započeli smo pregovore o članstvu Hrvatske u OECD-u. Zadnja organizacija u koju Hrvatska još može pristupiti, Organizacija za europsku suraju i razvoj, to je veliki iskorak. I mi ćemo u tom procesu, kroz pregovarački proces, perfektuirati i provesti sve procese.

Stiglo je i izvješće o vladavini prava, za koje premijer kaže da je najbolje do sad, no i dalje su problemi sporots procesa, zastare, tužbe protiv novinara.

- Objavljeno je treće godišnje izvješće o vladavini prava u EU. Mi smo kao Vlada zadovoljni izvješćem, riječ je o do sada najboljem izvješću kada je riječ o ocjenama za Hrvatsku tzu se prepoznaje napredak i na području suzbijanja korupcije i pravosuđa. Mi smo usvojili niz zakona i akata kojikma smo upotpunili naš antikoruptivni set. Ono što se dokazuje svakoga dana, pravosudna tijela su samostalna, neovisna djeluju nepristrano i profesionalno bez ikakvih upliva i pritisaka i važno je da se svatko u Hrvatskoj ponaša sukladno zakonu a da pravosudna tijela rade svoj posao kako im je definirano zakonskim ovlastima - rekao je.

Dotaknuo se i suše zbog koje je Vlada dala naputak Hrvatskim vodama da povećaju kapacitete. 

- Mi smo u turističkoj sezoni, velike su potrebe za vodom, važno je da svi vodu koristimo odgovorno i racionalni i da pazimo zbog situacija koje su indikativne u drugim dijelovima Europe. Vidjeli smo već situaciju u Istri. Važno je da smo kontaktirali Hrvatske vode da pokrenu sve aktivnosti za akumuliranje dodatnih količina vode - rekao je Plenković. 

Od ministara i premijera se oprostio i ministar Marić, koji nakon petka više neće biti ministar financija.

- Zahvaljujem vam se svima, i vama i vašim tajnicama na suradnji - rekao je Marić na što mu je Plenković dobacio: 

- Hvala ti Zdravko.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.
VIDEO Užas na Pagu: Stranci se popeli na opasnu stijenu. Jedan je poginuo, drugog su spasili
NA TERENU BIO I HELIKOPTER

VIDEO Užas na Pagu: Stranci se popeli na opasnu stijenu. Jedan je poginuo, drugog su spasili

Na terenu je bio i helikopter HRZ-a s ekipom letača spašavatelja...