Obavijesti

Potrošač

Komentari 12

Zbog lovostaja na srdele sva ostala riba neće biti skuplja

Zbog lovostaja na srdele sva ostala riba neće biti skuplja
1

Veći problem od lovostaja je, tvrde uzgajivači, stručnjaci i znanstvenici, to što izvozimo svoju najkvalitetniju ribu, a uvozimo jeftinu, zamrznutu i u pravilu lošiju

Dođe žena, uzme 30 dekagrama srdele za manje od 10 kuna i kaže da je to za njih troje. Kad to vidite, znate kakva je kupovna moć ljudi, rekla nam je prodavačica na ribarnici zagrebačke Trešnjevačke tržnice.

Za Badnjak ljudi neće moći uzeti ni toliko jer je, zbog velikog izlova tijekom godine, uveden izvanredni lovostaj na malu plavu ribu od 10. prosinca. Stručnjaci i ljudi koji se godinama bave uzgojem ribe misle da u toj odluci nema logike.

- Odluka je donesena pod pritiskom Europske komisije. Činjenica je da u svijetu postoji problem s prevelikim izlovom ribe, ali mislim da se ne mogu tako lako uspoređivati Sjeverno ledeno more i Jadransko. Izgleda mi kao da ovo nije problem od jučer, nego je prilikom ulaska u Europsku uniju očigledno nešto loše ispregovarano pa sad moramo bespogovorno prihvaćati njihova pravila - objašnjava Ivan Prepolec, vlasnik ribogojilišta Crna Mlaka te dodaje kako mu se čini da su o izvanrednom lovostaju odlučili birokrati koji nemaju previše veze sa stanjem na terenu. Prepolec tvrdi i da hrvatske institucije još ne znaju koliko ribe ima u našem moru.

- Jedni kažu da ribe ima previše, a drugi tvrde da je nema - kaže Prepolec. No dodaje da građani, unatoč lovostaju, neće biti uskraćeni za ribu.

- Mislim da imamo dovoljno ribe, a kontinentalci uvijek mogu uživati u slatkovodnoj ribi - zaključuje Prepolec.

Slaže se i Emin Teskeredžić, umirovljeni biolog s Instituta “Ruđer Bošković”, a danas vlasnik ribogojilišta. Smatra da se cijena ostale ribe zbog lovostaja neće mijenjati. Za lovostaj misli da je opravdan.

- Postoje propisane kvote, a ako se one prelove, lov se mora obustaviti. U obzir treba uzeti i migriranje riba, ali i njihovu veličinu. Riba je danas manja. Nekad se za kilogram srdela trebalo uloviti od 20 do 30 riba, a danas od 50 do 60. To znači da se automatski više ribe lovi - kaže Teskeredžić.

Za razliku od Prepoleca, smatra da ulazak u EU polako unosi red u hrvatsko ribarstvo. Vodi se evidencija u skladu s kojom se donose ovakve odluke. Prema njemu, problem je i što se kvalitetna riba izvozi iz Hrvatske, a uvozi se zamrznuta lošije kvalitete. Prevelik uvoz ribe ističe i Tomislav Vrabac, uzgajivač riječne ribe.

- Uvozi se iz Italije, Slovenije, pa čak i iz Turske. I sad, tijekom lovostaja, u Zagrebu možete kupiti srdele. I to iz Jadranskog mora. One preko Slovenije dolaze iz Italije. Naši ribari sad su na prisilnom godišnjem odmoru, a Talijani nesmetano love. To je sve politika - smatra Vrabac koji također misli da objavljeni lovostaj neće utjecati na cijenu druge ribe.

Zamrznute srdele i papaline doista se prodaju u trgovačkim centrima. Cijena im je 10 kuna.     

24sata

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
Nepoznati detalji uoči meča Cro  Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'
KULTNI MEČ IZ 2005.

Nepoznati detalji uoči meča Cro Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'

Poznatog najavljivača borbi pitali su koji mu je bio najdojmljiviji trenutak iz slavnih dana japanske organizacije. Nije razmišljao ni sekunde: 'Video prije borbe Cro Cop - Fjodor. Tad sam vidio Mirka kako plače'
Tonijeva mama: Da mene jedna balavica ponižava, neće! Ako mu nije pravo, neka se spakira
'LJUBAV JE NA SELU'

Tonijeva mama: Da mene jedna balavica ponižava, neće! Ako mu nije pravo, neka se spakira

Tatjana i Željko krenuli su na svoj romantični spoj u spilji, a on joj je priznao da ni Vesna ni Marija kod njega nemaju šanse
Luksuzni retro hotel na Cresu nostalgično nas vraća nas u šezdesete i sedamdesete...
BOUTIQUE HOTEL

Luksuzni retro hotel na Cresu nostalgično nas vraća nas u šezdesete i sedamdesete...

Kroz dizajn soba provlači se minimalizam, a prirodni materijali naglašavaju autentičnu lokalnu kulturu. Spoj maslinova drva, ratana i bračkog kamena daje toplinu prostoru, a plaža je na par koraka od sobe