Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Uštedite bez muke: Nesvjesno rasipate novac, stanite s time

Uštedite bez muke: Nesvjesno rasipate novac, stanite s time
1

Dvije kapi u sekundi ‘izgubljene’ iz slavine na godinu će vas stajati gotovo 70 kuna više...

VIDEO

Za svaku kunu koju uštedite može se reći da ste je zaradili. Zato, okrenite se oko sebe u svojem domu i pogledajte gdje vam sve novac bespotrebno klizi iz ruku, a da toga niste ni svjesni. Nije svejedno hoće li vam hladnjak i ledenica stajati u toplom ili hladnom dijelu kuće. Hladniji prostor jamči uštedu struje jer svaki niži stupanj smanjuje potrošnju do šest posto. 

Također, kupujete li novi kućanski uređaj, izaberite one razreda A jer troše do 40 posto manje energije u odnosu na razred D. A jeste li znali da za jedno pranje rublja na zagrijavanje vode odlazi 90 posto energije? Da, i tu možete uštedjeti, i to 40 posto zagrijavate li vodu na 30 umjesto na 40 stupnjeva. Nemojte ignorirati ni kapanje vode iz slavine jer, primjerice, dvije uzaludno izgubljene kapi u sekundi stajat će vas 5,72 kune mjesečno, odnosno 68,63 kune godišnje.

Spustite rolete

U zimskom razdoblju noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10 posto.

Zatvorite pukotine

Ako postoje pukotine između prozora i zida kroz koje prolazi hladan zrak, zatvorite ih. Tako na grijanju možete uštedjeti do 400 kuna godišnje.

Nova perilica štedi

Zamijenite perilicu rublja jer moderne troše 35 do 50 posto manje vode od onih starih 10 godina i više. Stare troše 1/4 ukupno potrošene vode.

Hladnjak po mjeri

Izaberite hladnjak koji odgovara potrebama vaše obitelji jer kupnjom hladnjaka koji je prevelik za vaše potrebe nepotrebno rasipate energiju, a time i novac.

Čistite žarulje

Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer nečistoće koje se nakupljaju osjetno smanjuju njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50 posto svjetlosti.

Niža temperatura

Današnja sredstva za pranje posuđa u perilici učinkovita su i pri nižim temperaturama (50-55°C). Smanjite temperaturu i uštedite do 70 kuna godišnje.

Pazite na svjetlo

Rasvjeta u kućanstvima troši 10-15 posto struje. Zato maksimalno koristite dnevno svjetlo, redovito čistite prozore i ne postavljajte tamne zavjese.

Spojite toplu vodu

Perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto s hladnom. Najveći dio električne energije troši se upravo na zagrijavanje vode.

"Čisti" radijatori

Ne zaklanjajte radijatore zavjesama, namještajem ili drugim stvarima jer to osjetno smanjuje njihov toplinski učinak.

Što više okretaja

Ušteda pri sušenju rublja postiže se dobro centrifugiranim rubljem. Namještanjem na 1600 okr/min štedimo do 30% struje. 

Ugasite monitor

Monitor računala uključen tijekom cijele noći u struju potrošit će energiju koju biste potrošili za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici.

Gasite TV i DVD

TV u stand by načinu rada troši do 24 posto energije u odnosu na potrošnju energije kad je uključen. Obavezno potpuno isključite TV ili DVD ako vas dulje nema kod kuće.

Pun bubanj rublja

Bubanj napunite do maksimuma prema tehničkim karakteristikama perilice. Više se isplati nego napuniti ga do pola, pa ponovno drugi put prati ostatak rublja.

Poklapajte lonce

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha jer se tako toplina dulje zadržava u posudi, pa možete uštedjeti i do 20 posto energije za kuhanje.

Troše kad ne treba

Neki punjači za mobitele, prijenosna računala i digitalne kamere troše struju i kad su uređaji napunjeni i odvojeni od punjača ako ostanu uključeni u struju.

Zatvarajte vrata

Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 posto topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja.

Mikrovalna je bolja

Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede se mogu penjati do 50 posto.

Veličina je bitna

Prilagodite posuđe količini hrane koju planirate kuhati. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi je nepotreban gubitak energije.

Gledajte curi li

Stavite s vremena na vrijeme vodotopivu boju u vodokotlić. Ako primijetite tragove boje u WC školjci, vodokotlić curi. Uklonite uzrok curenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu
TKO JE GEORGINA?

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu

Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda (30) rođena je 27. siječnja 1994. godine u Buenos Airesu, a cijelo je djetinjstvo provela u gradiću Jaca na sjeveroistoku Španjolske

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast
PRIČA DIVCA I PETROVIĆA

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast

Zajedno su godinama dominirali svjetskom košarkom kao suigrači, ali rat je zauvijek razdvojio Petrovića i Divca. Srbin mu nije došao na sprovod, a poslije 12 godina sreo mu je majku. Sada je došao u Zagreb na memorijalnu utakmicu u spomen na Dražena